Príslušníci polície hliadkujú po streľbe v jednej z budov Karlovej univerzity v Prahe. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vrah z pražskej univerzity sa chcel pomstiť celej spoločnosti, ukázalo vyšetrovanie

12.06.2024, 11:37
Autor:
TASRTASR

Vyšetrovanie nepreukázalo, že by sa chcel pomstiť niekomu konkrétnemu alebo že by ho radikalizovala nejaká skupina.

Vrah, ktorý vlani v decembri strieľal na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe a predtým v Klánovickom lese a v obci Hostouň, konal sám. Nechcel sa pomstiť nikomu konkrétnemu, ale celej spoločnosti.

Závery vyšetrovania v stredu priniesol portál Seznam Zprávy, ktorý sa odvolal na zdroje z polície detailne oboznámené s vyšetrovacím spisom.

"Vyšetrovatelia dospeli k tomu, že išlo o osamelého útočníka, ktorého čin bol namierený proti celej spoločnosti, ktorou sa cítil nepochopený a chcel sa tak zviditeľniť," uviedli Seznam Zprávy.

Strelca podľa informácií portálu nikto neradikalizoval. Netrpel ani psychickou chorobou, pre ktorú by si svoje konanie neuvedomoval. To potvrdila aj štátna zástupkyňa Jana Murínová koncom apríla.

image

Streľba v Prahe silne psychicky zasiahla 9000 ľudí, pomohli stovky odborníkov

Polícia podľa webu Seznam Zprávy vylúčila, že by vraha k činom niekto nabádal alebo že by mal komplica. Vyšetrovanie nepreukázalo, že by sa chcel pomstiť niekomu konkrétnemu alebo že by ho radikalizovala nejaká skupina. Kriminalisti dospeli k záveru, že jeho čin sa dal vopred len veľmi ťažko odhaliť, uviedol portál.

Vyšetrovanie obmedzuje, že stav páchateľa už nemôžu skúmať psychiatri, pretože po streľbe na FF UK spáchal samovraždu. Vyšetrovatelia preto vychádzali najmä z listu, ktorý zanechal a z obsahu v jeho elektronických zariadení či informácií od okolia. Zistili, že síce bol úspešným študentom, ale bol uzavretý a mal problémy nadväzovať blízke vzťahy.

Vyšetrovanie by sa mohlo oficiálne skončiť budúci týždeň. Vo štvrtok 20. júna uplynie lehota, dokedy by polícia mala prípad streľby na FF UK uzavrieť. Môže síce požiadať o jej predĺženie, ale podľa dozorujúcej štátnej zástupkyne Murínovej sa to zrejme nestane.

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Útočník zranil ďalších 25 ľudí a napokon sa zastrelil. Krátko pred masakrom na FF UK zastrelil v obci Hostouň svojho otca a približne týždeň predtým náhodného muža s dieťaťom v Klánovickom lese na okraji Prahy.

01 - Modified: 2024-06-21 17:15:34 - Feat.: - Title: Poradca pražskej univerzity spochybnil tvrdenie polície o zastaranom kamerovom systéme 02 - Modified: 2024-06-20 12:51:57 - Feat.: - Title: Vrah z pražskej univerzity sa s políciou tesne minul, o jeho zámeroch však nevedela 03 - Modified: 2024-06-17 13:00:02 - Feat.: - Title: Univerzita Karlova podá proti uzneseniu o odložení prípadu streľby sťažnosť 04 - Modified: 2024-06-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Od masakru na pražskej fakulte uplynie pol roka. Bezpečnostný analytik Zábojník vystríha pred útokmi u nás 05 - Modified: 2024-05-23 12:08:40 - Feat.: - Title: Univerzita Karlova sprístupní pietne priestory, kde sa vlani strieľalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. jún 2024 03:04