Nemecký kancelár Olaf Scholz s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko nevyhrá svoju vojnu na Ukrajine, vyhlásil Scholz

11.06.2024, 12:25
Autor:
ČTKČTK

Nemecký kancelár apeloval na súkromné spoločnosti, aby vložili svoje peniaze do obnovy vojnou zničenej Ukrajiny.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny v Berlíne uviedol, že Rusko nevyhrá vojnu na Ukrajine. Spojencov tiež vyzval na pomoc Ukrajine pri posilnení protivzdušnej obrany. Informuje o tom agentúra AFP.

"Nebude žiadne vojenské víťazstvo a žiadny nadiktovaný mier," vyhlásil Scholz a vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby "ukončil svoju brutálnu kampaň a stiahol svoje vojská".                

"Chcel by som dnes všetkých prítomných úprimne požiadať: podporte, prosím, našu iniciatívu na posilnenie protivzdušnej obrany Ukrajiny všetkým, čo je možné," povedal Scholz delegátom na dvojdňovej konferencii v Berlíne. Nemecko v rámci iniciatívy poskytlo Kyjevu tri systémy Patriot.

image

Ukrajinské vojenské lietadlo prvýkrát zasiahlo cieľ v Rusku

Scholz tiež apeloval na súkromné spoločnosti, aby vložili svoje peniaze do obnovy vojnou zničenej Ukrajiny.

S odvolaním sa na odhady Svetovej banky, podľa ktorých by Ukrajina mohla v priebehu desaťročia potrebovať 500 miliárd dolárov, uviedol, že spoločnostiam treba ponúknuť obchodné dôvody na investovanie, a hovoril o potenciáli Ukrajiny v odvetviach vrátane obnoviteľných zdrojov energie, IT a farmaceutického priemyslu.

Zelenskyj žiada systémy protivzdušnej obrany

Na konferenciu pricestoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spojencov vyzval, aby jeho krajine dodali viac systémov protivzdušnej obrany. Takisto upozornil na útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, informujú agentúry AFP a DPA.

"Najväčšou strategickou výhodou Ruska nad Ukrajinou je prevaha vo vzduchu," povedal Zelenskyj v Berlíne na konferencii o obnove Ukrajiny. Dodal, že ruské rakety a bomby sú nápomocné pri postupe pozemného vojska. "Odpoveďou je protivzdušná obrana," dodal.

image

Vojenské letiská mimo Ukrajiny môžu byť legitímnym terčom, vyhlásil ruský poslanec

Kapacity Ukrajiny v oblasti výroby energie sa podľa Zelenského od zimy v dôsledku ruských útokov na ukrajinské energetické zariadenia znížila na polovicu. "Zničených bolo deväť gigawattov kapacity. Vrchol spotreby elektrickej energie minulú zimu bolo 18 gigawattov," spresnil.

Zelenskyj na sociálnej sieti X uviedol, že na konferencie v Berlíne budú rokovať predstavitelia vlád, spoločností a organizácii s cieľom pomôcť Ukrajine. "Hlavnou prioritou budú bezodkladné riešenia pre ukrajinský energetický sektor," napísal.

Ukrajinský prezident v utorok v Nemecku absolvoval stretnutia s prezidentom krajiny Frankom-Walterom Steinmeierom i spolkovým kancelárom Olafom Scholzom.

01 - Modified: 2024-06-30 17:11:20 - Feat.: - Title: Pri ruskom útoku na Charkov zahynula jedna osoba, centrum zasiahla riadená bomba 02 - Modified: 2024-06-30 14:47:15 - Feat.: - Title: Zelenskyj opäť žiadal o dodanie systémov protivzdušnej obrany. Rusi hádžu stovky bômb týždenne, vraví 03 - Modified: 2024-06-30 12:59:03 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že na východe Ukrajiny dobylo dediny Novooleksandrivka a Spirne 04 - Modified: 2024-06-30 07:56:39 - Feat.: - Title: Oficiálny vývoz zbraní z Nemecka prekonáva rekordy, najmä kvôli vojne na Ukrajine 05 - Modified: 2024-06-30 06:18:40 - Feat.: - Title: Rusko oznámilo zostrelenie desiatok ukrajinských dronov, obete nehlási
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 21:33