Ilustračná fotografia. Demonštranti, prevažne stúpenci húsíov.  FOTO: Reuters
StoryEditor

Jemenskí povstalci tvrdia, že zadržali špionážnu sieť pod krytím humanitárnych organizácií

11.06.2024, 07:01
Autor:
TASRTASR

OSN informovala, že medzi humanitárnymi pracovníkmi, ktorých uniesli húsíovia, bolo 11 jej zamestnancov vrátane šiestich členov Úradu vysokého komisára pre ľudské práva.

Jemenskí povstalci húsíovia v pondelok uviedli, že zadržali členov "špionážnej siete", ktorá pôsobila pod pod krytím humanitárnych organizácií po tom, ako minulý týždeň došlo k únosu humanitárnych pracovníkov vrátane 11 zamestnancov Organizácie Spojených národov (OSN). Informuje o  tom agentúra AFP.

Iránom podporovaní povstalci v Jemene tvrdia, že sieť bola napojená na americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) a roky vykonávala v Jemene špionážnu činnosť, pričom spočiatku to robila prostredníctvom veľvyslanectva Spojených štátov.

Povstalci vo vyhlásení dodali, že zadržané osoby pracovali pod "krytím medzinárodných organizácií a agentúr OSN". Počet zadržaných neuviedli.

image

Armáda USA zničila drony i rakety húsijských povstalcov. Ohrozujú obchodnú trasu

OSN v piatok informovala, že medzi humanitárnymi pracovníkmi, ktorých uniesli húsíovia, bolo 11 jej zamestnancov vrátane šiestich členov Úradu vysokého komisára pre ľudské práva (OHCHR). OSN požiadala o prepustenie týchto pracovníkov. Na ich prepustenie vyzvali v otvorenom liste aj aktivisti aj právnici.

Jemenská vláda uviedla, že v rámci "masívnej únosovej kampane" boli zadržané desiatky zamestnancov OSN a iných medzinárodných organizácií.

Ľudskoprávna organizácia Majjún vo svojom vyhlásení menovala aj ďalšie humanitárne iniciatívy, ktorých pracovníkov zadržali húsíovia v štyroch provinciách – Amrán, Hudajdá, Sáda a Saná.

Majjún kroky húsíov ostro odsúdil ako "nebezpečnú eskaláciu". Podľa organizácie ide o porušenie imunity zamestnancov OSN na základe medzinárodného práva.

Podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) húsíovia od začiatku jemenského konfliktu v roku 2014 zadržiavali a mučili stovky civilistov vrátane pracovníkov OSN a mimovládnych organizácií.

01 - Modified: 2024-09-17 06:08:21 - Feat.: - Title: Z Červeného mora odtiahli ropný tanker horiaci od augustového útoku húsíov 02 - Modified: 2024-09-15 09:49:48 - Feat.: - Title: Do strednej časti Izraela dopadla raketa jemenských povstalcov, nikto nebol zranený 03 - Modified: 2024-09-02 06:52:58 - Feat.: - Title: Nákladná loď neďaleko jemenského pobrežia čelila útoku 04 - Modified: 2024-08-27 21:00:44 - Feat.: - Title: Z tankera Sounion, ktorý bol poškodený útokom v Červenom mori, zrejme uniká ropa 05 - Modified: 2024-08-26 08:52:30 - Feat.: - Title: Ropný tanker v Červenom mori od útoku jemenských povstalcov stále horí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 06:31