Bývalý hlavný stratég Bieleho domu Steve Bannon. FOTO: Reuters
StoryEditor

Sudca nariadil Trumpovmu exporadcovi Bannonovi nastúpiť do väzenia. Je vinný z pohŕdania Kongresom

06.06.2024, 22:51
Autor:
ČTKČTK

Trest si má začať odpykávať približne dva roky po tom, ako ho porota uznala vinným v dvoch bodoch pohŕdania Kongresom.

Niekdajší poradca amerického exprezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon musí do 1. júla nastúpiť do väzenia, aby si odpykal štvormesačný trest za pohŕdanie Kongresom. Nariadil to dnes federálny sudca vo Washingtone, informovali agentúry Reuters a AP. Krok prichádza po tom, ako vyššia súdna inštancia minulý mesiac odmietla Bannonove odvolanie.

Trest si má začať odpykávať približne dva roky po tom, ako ho porota uznala vinným v dvoch bodoch pohŕdania Kongresom. Bannon bol súdený kvôli tomu, že odmietol spolupracovať s výborom Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetroval vpád Trumpových stúpencov do washingtonského Kapitolu 6. januára 2021.

Stratég Bieleho domu

Niekdajší "stratég" Bieleho domu okolo minulých prezidentských volieb už dlho v Trumpovej administratíve nepôsobil, zostával však súčasťou širšieho Trumpovho tábora a podľa vyšetrovacej komisie bol deň pred útokom na Kapitol s končiacim sa prezidentom v kontakte.

Washingtonský sudca Carl Nichols Bannonovi umožnil zostať na slobode, zatiaľ čo sa proti prvotnému verdiktu odvolával. Prokurátori však po rozhodnutí odvolacieho súdu požiadali o začatie výkonu trestu a Nichols im dnes vyhovel, uvádza Reuters.

image

Súdny proces s Trumpom v prípade zasahovania do volieb v Georgii sa odkladá

Bannon je jedným z mnohých bývalých spolupracovníkov exprezidenta Trumpa, ktorí boli v posledných rokoch uznaní vinnými z trestných činov alebo sa k nim priznali.

Sú medzi nimi aj bývalý Trumpov právnik Michael Cohen, jeho niekdajší poradcovia Paul Manafort, Roger Stone či Michael Flynn, ďalej napríklad bývalý finančný riaditeľ firmy Trump Organization Allen Weisselberg. Samotný Trump aktuálne čaká na výšku trestu po tom, ako ho newyorská porota uznala vinným z falšovania podnikateľských záznamov v snahe zatajiť nekalé praktiky v kampani pred voľbami roku 2016.

"Chcú zastaviť Trumpa"

"Toto všetko je o jednej veci. Je to o tom zastaviť hnutie MAGA (skratka Trumpovho sloganu "urobme Ameriku znovu skvelou"; pozn. red), zastaviť radových konzervatívcov, zastaviť Trumpa," povedal o svojich právnych problémoch Bannon, keď po súdnom pojednávaní vystúpil pred novinármi.

"Nič ma nemôže umlčať," dodal vplyvný komentátor, ktorého diskusná relácia pomáha udávať tón na mediálnej scéne podporujúcej Trumpa.

V procese ohľadom neuposlúchnutia obsílky z Kongresu sa obhajoval tým, že vtedy postupoval podľa odporúčania svojho právnika, ktorý mu povedal, že výzva na poskytnutie výpovede a dokumentov nie je legitímna.

Bannon sa tiež odvolával na právomoc vlády zatajovať isté informácie pred Kongresom, čo je argument, s ktorým narazil tiež ďalší Trumpov exporadca Peter Navarro, ktorý si svoj štvormesačný trest začal odpykávať v marci.

Bannon sa pravdepodobne bude ďalej odvolávať, čo by mohlo jeho nástup do väzenia oneskoriť, napísala AP. "Mám skvelých právnikov a poženieme to až na najvyšší súd, keď budeme musieť," povedal. V Navarrovom prípade ale najvyššia súdna inštancia proti uväzneniu zasiahnuť odmietla.

01 - Modified: 2024-06-06 16:02:44 - Feat.: 1 - Title: Migrantov deportovaných z Mexika prijímajú vo Venezuele. USA by s nimi mali uzavrieť dohodu, tvrdí Obrador 02 - Modified: 2024-06-06 09:57:40 - Feat.: 1 - Title: Súdny proces s Trumpom v prípade zasahovania do volieb v Georgii sa odkladá 03 - Modified: 2024-06-05 20:31:30 - Feat.: 1 - Title: Republikáni chcú vyšetrovanie Bidenovho syna a brata, podľa nich krivo vypovedali 04 - Modified: 2024-06-05 18:43:52 - Feat.: 1 - Title: Výsledok volieb v USA na vzťahoch Moskvy s Washingtonom nič nezmení, povedal Putin
01 - Modified: 2024-06-29 22:00:00 - Feat.: - Title: „Ten, čo to vie s Trumpom.“ Nový šéf NATO Rutte chce pokračovať vo vyučovaní na základnej škole 02 - Modified: 2024-06-29 16:16:34 - Feat.: - Title: Dočasný haitský premiér Conille pricestoval na návštevu Spojených štátov, jeho krajinu ničia gangy 03 - Modified: 2024-06-29 14:40:08 - Feat.: - Title: Svetový verdikt po prvom stretnutí: Biden sa v prezidentskej debate znemožnil, Trump klamal 04 - Modified: 2024-06-29 13:34:43 - Feat.: - Title: Možné zmeny v obrannej dohode s USA: Informovať o témach je predčasné, tvrdí Kaliňákov rezort 05 - Modified: 2024-06-29 12:45:58 - Feat.: - Title: Zomrel americký herec Martin Mull známy aj zo seriálu Dva a pol chlapa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 06:25