Na predvolebnom plagáte krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko AFD je napísané „Východ sa postavil.” FOTO: Reuters
StoryEditor

Krajne pravicová AfD stráca pred eurovoľbami podporu, ukazuje prieskum

04.06.2024, 15:14
Autor:
TASRTASR

Strana čelí niekoľkým škandálom a podľa najnovšieho prieskumu by ju volilo 15,5 percenta respondentov.

Voličská podpora krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) pred voľbami do Európskeho parlamentu naďalej klesá.

Strana čelí niekoľkým škandálom a podľa najnovšieho prieskumu zverejneného v utorok by ju volilo 15,5 percenta respondentov.

Najsilnejším zostáva konzervatívny blok CDU/CSU s podporou 30,5 percent, druhá je vládna Sociálnodemokratická strana (SPD) má 16 percent, informuje agentúra DPA.

Ak by sa voľby konali tento týždeň, koaličných partnerov SPD stranu Zelených by volilo 12 a liberálov z FDP päť percent voličov.

image

Alternatívu pre Nemecko vylúčili z europarlamentnej frakcie, chce sa odvolať

Stranu Ľavica (Die Linke) by podporilo 3,5 percenta opýtaných a novovzniknutá Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW) by získala vyše sedem percent hlasov.

Prieskum inštitútu INSA pre nemecký denník Bild sa uskutočnil medzi 31. májom a 3. júnom, pričom sa na ňom zúčastnilo 2002 ľudí.

Lídrovi kandidátky AfD europoslancovi Maximilianovi Krahovi zakázali verejne vystupovať na podujatiach spojených s eurovoľbami, pretože relativizoval zločiny nacistických jednotiek SS. Sám na sociálnej sieti X neskôr oznámil, že končí aj v predsedníctve tejto krajne pravicovej strany.

Nemecké úrady nedávno začali vyšetrovať Krahovho asistenta Jiana G. pre podozrenia zo špionáže pre Čínu. Podľa nemeckej generálnej prokuratúry sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku, odovzdával informácie z Európskeho parlamentu čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a pôsobil aj ako agent tajnej služby.

image

Líder eurokandidátky AfD Krah a tiež dvojka Bystroň pozastavili kampane

Dvojka kandidátky AfD a poslanec Bundestagu Petr Bystroň sa z kampane tiež stiahol, keď minulý týždeň polícia prehľadala jeho berlínsky byt. V súčasnosti ho vyšetrujú pre podozrenia z prania špinavých peňazí a prijímania úplatkov. Jeho kauza súvisí s proruským portálom Voice of Europe (VoE). Bystroň spájanie s ruskou propagandou a dezinformačnými kampaňami odmieta.

Frakcia v europarlamente Identita a demokracia (ID), združujúca populistické pravicové strany vo štvrtok vylúčila nemeckú AfD zo svojich radov. Odôvodnila to tým, že už nechce byť spájaná s incidentmi, do ktorých je zapletený Krah.

01 - Modified: 2024-06-30 15:52:01 - Feat.: - Title: Nemecká AfD je otvorená spolupráci s novovzniknutým zoskupením Patrioti pre Európu 02 - Modified: 2024-06-30 15:14:20 - Feat.: - Title: AfD zamietla navrhované obmedzenie kontaktov členov so zahraničím, najmä s Ruskom 03 - Modified: 2024-06-30 14:15:26 - Feat.: - Title: Člen nemeckej AfD pohrýzol do nohy demonštranta počas zjazdu strany v Essene, prípad rieši polícia 04 - Modified: 2024-06-30 11:42:06 - Feat.: - Title: Zamaskovaný muž vyliezol na strechu počas futbalového zápasu Nemcov s Dánmi, zadržala ho polícia 05 - Modified: 2024-06-30 07:56:39 - Feat.: - Title: Oficiálny vývoz zbraní z Nemecka prekonáva rekordy, najmä kvôli vojne na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 00:41