Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Mierová konferencia o Ukrajine je bez účasti Ruska strata času, tvrdí Kremeľ

04.06.2024, 15:00
Autor:
TASRTASR

Ukrajina uvádza, že viac než 100 krajín a medzinárodných organizácií potvrdilo svoju účasť na mierovom samite, ktorý sa bude konať v polovici júna. Moskva naň pozvaná nebola.

Rusko považuje za pochopiteľné, ak sa niektoré krajiny odmietajú zúčastniť na mierovej konferencii o Ukrajine v Švajčiarsku. V utorok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že tomuto zhromaždeniu chýbajú ciele a je absurdné, ak sa uskutoční bez účasti Ruska, informovala agentúra Reuters.

Ukrajina tvrdí, že viac než 100 krajín a medzinárodných organizácií potvrdilo svoju účasť na mierovom samite, ktorý sa bude konať v polovici júna. Moskva naň pozvaná nebola.

image

Zelenskému sa rúca mierový samit. Spojenectvo s USA dostáva trhliny

"Je to úplne absurdná aktivita, v podstate zbytočná voľnočasová zábavka," uviedol Peskov. Podľa neho je zrejmé, že stretnutie nie je zamerané na výsledky, a "preto mnohé krajiny nechcú strácať (svoj) čas".

Čína sa podľa nemenovaných zdrojov konferencie nezúčastní. Hovorca ruského parlamentu Viačeslav Volodin túto nepotvrdenú informáciu v utorok na platforme Telegram konštatoval. Citoval pri tom médiá, podľa ktorých do Švajčiarska nepríde ani Saudská Arábia, ktorá svoj postoj dosiaľ oficiálne neoznámila.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Čínu obvinil, že sa usiluje zabrániť tomu, aby sa niektoré krajiny zúčastnili na mierovom samite.

image

Čína je Putinovým nástrojom, narúša mierovú konferenciu, myslí si Zelenskyj

Peking si myslí, že samit vo Švajčiarsku by mal zahŕňať rovnocenné zastúpenie Kyjeva a Moskvy a spravodlivú diskusiu o všetkých mierových plánoch, uviedla v piatok hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Ukrajina má na samite predložiť návrhy, ktoré sa budú zaoberať jadrovou bezpečnosťou, potravinovou bezpečnosťou, prepustením vojnových zajatcov a návratom ukrajinských detí unesených Ruskom.

Rusko tvrdí, že je otvorené rokovaniam založeným na "nových skutočnostiach", ktoré si podľa Reuters vydobylo kontrolovaním takmer jednej pätiny ukrajinského územia. Kyjev, naopak, vyhlasuje, že mier je možné dosiahnuť iba vtedy, keď sa všetky ruské sily úplne stiahnu z Ukrajiny a obnoví sa jej územná celistvosť.

01 - Modified: 2024-06-30 07:56:39 - Feat.: - Title: Oficiálny vývoz zbraní z Nemecka prekonáva rekordy, najmä kvôli vojne na Ukrajine 02 - Modified: 2024-06-30 07:18:19 - Feat.: - Title: Riziko ruského zasahovania do britských volieb je znepokojujúce, upozorňuje vicepremiér Dowden 03 - Modified: 2024-06-30 06:18:40 - Feat.: - Title: Rusko oznámilo zostrelenie desiatok ukrajinských dronov, obete nehlási 04 - Modified: 2024-06-29 19:37:42 - Feat.: - Title: Stres z vojny ich ženie do pekla. Ukrajinskí vojaci začali prepadať hazardu 05 - Modified: 2024-06-29 18:41:27 - Feat.: - Title: Ruské útoky na Ukrajine si vyžiadali najmenej desať mŕtvych, poškodená je kritická infraštruktúra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 13:28