Nemeckí policajti vzdávajú úctu svojmu kolegovi, ktorý zomrel na následky zranení. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Útok nožom v Mannheime mal jasne islamistický motív, uviedol nemecký minister

04.06.2024, 11:23
Autor:
ČTKČTK

Útok na námestí Marktplatz v centre Mannheimu sa odohral počas akcie hnutia Pax Európa, ktoré je kritické voči islamu.

Útok nožom z minulého týždňa v Mannheime mal jasne na islamistický motív. Potvrdil to v pondelok večer na platforme X nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann a potvrdil, že vyšetrovanie prevzal generálny spolkový prokurátor. Spolková prokuratúra predtým prevzatie vyšetrovania zdôvodnila závažnosťou prípadu a podozrením na náboženský motív.

Dvadsaťpäťročný neúspešný žiadateľ o azyl z Afganistanu minulý piatok pri útoku na námestie mesta na juhozápade Nemecka smrteľne zranil 29-ročného policajta, ktorý zomrel v nedeľu.

image

Scholz nebude tolerovať akékoľvek politické násilie. Nepodceňujte nás, odkázal prípadných páchateľov

"Islam patrí k Nemecku, ale islamizmus nie. Ide o smrtiaci fanatizmus. Medzitým sa objavili jasné indície ukazujúce na islamistický motív činu v Mannheime," napísal Buschmann na X.

Útok na námestí Marktplatz v centre Mannheimu sa odohral počas akcie hnutia Pax Európa, ktoré je kritické voči islamu. Útočník najskôr zranil piatich príslušníkov tohto hnutia vrátane jeho šéfa, kritika islamu Michaela Stürzenbergera.

Polícia potom útočníka zneškodnila tým, že ho postrelila. Spolková prokuratúra predpokladá, že útočník chcel ľuďom kritickým voči islamu uprieť právo na slobodné vyjadrenie názoru.

Prípad v Nemecku opätovne rozvíril diskusiu o prístupe k islamizmu a zahraničným páchateľom trestných činov. Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok v Spolkovom sneme prednesie vládne vyhlásenie k aktuálnej bezpečnostnej situácii, vyplýva podľa agentúry DPA z listu kancelárstva predsedníčke Spolkového snemu Bärbel Basovej.

image

Brutálny útok nožom v nemeckom Mannheime: Viacero ľudí je zranených, policajt bojuje o život

Opozícia aj niektorí vládni politici teraz volajú po tom, aby boli obnovené deportácie neúspešných žiadateľov o azyl do Afganistanu. Prerušené boli po tom, ako sa v krajine v roku 2021 ujalo moci hnutie Taliban.

"Osoby, ktoré sa tu prejavujú islamisticky, by mali byť vyhosťované do krajín, do ktorých to doteraz nebolo možné, napríklad do Afganistanu," povedal denníku Bild šéf poslancov vládnych slobodných demokratov (FDP) Christian Dürr.

01 - Modified: 2024-06-29 08:51:03 - Feat.: - Title: Príchod delegátov na zasadnutie AfD v Essene podľa agentúry DPA narúšajú ich odporcovia 02 - Modified: 2024-06-29 07:41:13 - Feat.: - Title: Nemecká strana FDP chce o rok predĺžiť kontroly na hraniciach, osvedčili sa proti migrácii 03 - Modified: 2024-06-28 20:59:36 - Feat.: - Title: Ľavicovú aktivistku napriek zákazu nemeckého ústavného súdu vydali maďarským orgánom 04 - Modified: 2024-06-28 20:22:09 - Feat.: - Title: Počas víkendového snemu AfD v nemeckom Essene sa očakávajú stotisícové protesty 05 - Modified: 2024-06-28 12:37:18 - Feat.: - Title: V Nemecku sa začala výstavba prvého pobrežného LNG terminálu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. jún 2024 14:58