Prezidentská kandidátka mexickej vládnucej strany Claudia Sheinbaumová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Mexiko bude mať prvú prezidentku v histórii, Sheinbaumovej víťazstvo vo voľbách je nezvratné

03.06.2024, 09:08
Autor:
TASRTASR

V reakcii na prvé oficiálne výsledky Claudia​ Sheinbaumová sľúbila, že ako prezidentka Mexičanov nesklame. Zaviazala sa tiež zaručiť slobodu slova.

Klimatická vedkyňa a ľavicová politička Claudia Sheinbaumová dosiahla nezvratné prvenstvo v prezidentských voľbách v Mexiku a podľa prvých predbežných oficiálnych výsledkov sa stane prvou ženou na poste prezidenta Spojených štátov mexických, informovala v pondelok agentúra AP.

V reakcii na prvé oficiálne výsledky Sheinbaumová v pondelok sľúbila, že ako prezidentka Mexičanov nesklame. Zaviazala sa tiež zaručiť slobodu slova.

Podľa jej slov nová vláda bude fiškálne zodpovedná; bude sa zasadzovať za energetickú suverenitu krajiny a za obnoviteľné energie; bude aj pokračovať v sociálnych programoch predošlej vlády ľavicového Hnutia národnej obrody (MORENA) a prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, označovaného za mentora Sheinbaumovej.

image

Prvou prezidentkou Mexika bude Claudia Sheinbaumová, ukazujú prognózy po voľbách

AP podotkla, že Mexiko zažilo prvé prezidentské voľby, keď sa súboj o prvenstvo odohrával medzi dvomi ženami.

Sheinbaumová by mala podľa predbežných oficiálnych odhadov ústrednej volebnej komisie získať 58,3 - 60,7 percenta hlasov.

Na druhom mieste by mala skončiť kandidátka opozície, bývalá senátorka a podnikateľka v oblasti technológií Xóchitl Gálvezová s 26,6 až 28,6 percentami hlasov a tretie miesto zrejme pripadne Jorgemu Álvarezovi Máynezovi s 9,9 až 10,8 percentami hlasov.

Právo voliť malo takmer 100 miliónov ľudí, no účasť sa zdala byť o niečo nižšia ako v minulých voľbách.

Okrem hlavy štátu voliči tiež volili guvernérov v deviatich z 32 štátov a vyberali poslancov do oboch komôr Kongresu, ako aj tisícky starostov a primátorov a poslancov miestnych samospráv. Šlo o najväčšie voľby, aké kedy Mexiko zažilo.

Ako informovala agentúra Reuters, vládnuce hnutie MORENA by malo v Kongrese mať jednoduchú väčšinu, čo mu sťaží schvaľovanie zákonov. V rozhovore pre Milenio TV to uviedol predseda hnutia Mario Delgado.

01 - Modified: 2024-09-17 14:38:18 - Feat.: - Title: Američania sú veľkí lokálpatrioti. Myslia si, že sú epicentrom všetkého diania, a tak sa i správajú (ROZHOVOR) 02 - Modified: 2024-09-14 19:38:52 - Feat.: - Title: Vládne strany dostali na frak, tvrdí v reakcii na krajinské voľby v Nemecku politológ 03 - Modified: 2024-09-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Najhoršia ekologická katastrofa v Mexiku začala zabíjať až po rokoch, chorý je skoro každý: Čakajú, kým zomrieme na rakovinu, plačú nevinní obyvatelia 04 - Modified: 2024-09-12 21:51:50 - Feat.: - Title: Senegalský prezident rozpustil parlament, vyhlásil predčasné voľby. Jeho strana má šancu na väčšinu 05 - Modified: 2024-09-11 20:54:00 - Feat.: - Title: Volebné úrady v USA varujú, že ťažkosti americkej pošty môžu narušiť priebeh hlasovania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 03:01