StoryEditor

Brutálny útok nožom v nemeckom Mannheime: Viacero ľudí je zranených, policajt bojuje o život

31.05.2024, 18:03
Autor:
TASRTASR

Útočník utrpel pri zásahu polície život ohrozujúce zranenia, previezli ho do nemocnice, kde čaká na lekársky zákrok. Vážne zranenia utrpel aj jeden zo zasahujúcich policajtov, ktorého hospitalizovali.

Muž s nožom, ktorého neskôr postrelila polícia, útočil v piatok na námestí v centre mesta Mannheim na juhozápade Nemecka na zhromaždenie protiislamskej pravicovej občianskej skupiny Pax Europa, uvádzajú členovia tohto zoskupenia. Pri útoku zranil viacero osôb, píšeme podľa správy agentúry DPA.

Útočník utrpel pri zásahu polície život ohrozujúce zranenia, previezli ho do nemocnice, kde čaká na lekársky zákrok. Vážne zranenia utrpel aj jeden zo zasahujúcich policajtov, ktorého hospitalizovali. Útočník zranil tiež jedného z členov vedenia Pax Europa - Michaela Stürzenbergera.

Útočníka spacifikovali

"Dostal zásah do nohy aj tváre a podstupuje urgentnú operáciu. Zjavne nie je v ohrození života," povedala denníku Bild Stefanie Kizinová, ktorá má na starosti financie tohto zoskupenia.

image

Brutálny útok v centre nemeckého mesta. Muž zranil nožom kritika islamu aj policajta

Video z útoku sa rýchlo rozšírilo na internete. Zachytáva muža pri tom, ako pobodal viacero ľudí, vrátane policajta. Útočníka následne postrelí a spútava polícia. Zranených na mieste ošetrovali záchranári, nasadený bol aj záchranársky vrtuľník.

Polícia bezprostredne nepotvrdila, či išlo skutočne o útok na zhromaždenie Pax Europa. Hovorkyňa mesta však uviedla, že táto skupina organizovala v piatok na námestí zhromaždenie. Polícia námestie uzavrela, rovnako aj neďalekú zastávku električky, a snažila sa zaistiť dôkazy.

Neznámy motív

Polícia bezprostredne neinformovala o presnom počte a rozsahu zranení a neuviedla ani, koľkí z ranených boli prevezení do nemocnice. Policajný hovorca však uviedol, že viacero zo zranení je "vážnych". Motív útoku dosiaľ nie je známy. Úrady preverujú, či mohol mať politické pozadie.

Zdesenie z útoku vyslovil nemecký kancelár Olaf Scholz, ministerka vnútra Nancy Faeserová aj starosta Mannheimu Christian Specht. Čin odsúdili a zraneným zaželali skoré zotavenie. "Násilie je v našej demokratickej spoločnosti absolútne neprijateľné. Páchateľ musí byť prísne potrestaný," uviedol Scholz na platforme X.

Specht vyzval ľudí, aby nešpekulovali o minulosti či motíve útočníka a počkali si v tomto smere na výsledky vyšetrovania. Ministerka Faeserová však naznačila, že útočník mohol mať náboženský či politický motív. "Ak vyšetrovanie odhalí islamistický motív, potom by to opäť potvrdilo veľké nebezpečenstvo, aké predstavujú islamistické násilné činy, pred ktorými sme varovali," povedala.

01 - Modified: 2024-05-31 12:18:38 - Feat.: 1 - Title: Brutálny útok v centre nemeckého mesta. Muž zranil nožom kritika islamu aj policajta 02 - Modified: 2024-05-29 15:20:26 - Feat.: 1 - Title: Francúzska prokuratúra obvinila študenta, ktorý zaútočil nožom na učiteľku 03 - Modified: 2024-05-28 13:05:20 - Feat.: 1 - Title: Ilegálny migrant na hranici s Bieloruskom pobodal poľského pohraničníka, útočníkovi sa podarilo ujsť
01 - Modified: 2024-06-28 20:59:36 - Feat.: - Title: Ľavicovú aktivistku napriek zákazu nemeckého ústavného súdu vydali maďarským orgánom 02 - Modified: 2024-06-28 20:22:09 - Feat.: - Title: Počas víkendového snemu AfD v nemeckom Essene sa očakávajú stotisícové protesty 03 - Modified: 2024-06-28 12:37:18 - Feat.: - Title: V Nemecku sa začala výstavba prvého pobrežného LNG terminálu 04 - Modified: 2024-06-28 07:38:05 - Feat.: - Title: Ceny dovozu do Nemecka zaznamenali najslabší pokles za vyše roka 05 - Modified: 2024-06-27 20:58:12 - Feat.: - Title: Poľsko, Nemecko a Česko žiadajú Únia o finančnú pomoc s ukrajinskými utečencami, nápor je extrémny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. jún 2024 08:43