Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).  FOTO: TASR/Jakub Kotian 
StoryEditor

Drucker navštívil spoločnosť Meta, chce zvýšiť ochranu v digitálnom priestore

31.05.2024, 11:59
Autor:
TASRTASR

Na stole je prísnejšia regulácia a posilnenie tímov, ktoré zodpovedajú za overovanie faktov.

Zástupcovia ministerstva školstva na čele s rezortným šéfom Tomášom Druckerom (Hlas-SD) navštívili počas zahraničnej cesty v USA spoločnosť Meta.

Cieľom stretnutia bolo zvýšenie bezpečnosti na sociálnych sieťach a väčšia ochrana detí a žiakov v digitálnom priestore, informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

Prísnejšia regulácia

Minister Drucker, štátny tajomník Róbert Zsembera a zástupcovia spoločnosti Meta sa dohodli na užšej a intenzívnejšej spolupráci a vytvorení pracovnej skupiny, ktorá by sa mala stretnúť v Bratislave. Zámerom skupiny bude podľa rezortu vytvorenie bezpečnejšieho online prostredia, ktoré bude chrániť deti, žiakov i ostatných užívateľov.

Na stole je napríklad prísnejšia regulácia a posilnenie tímov, ktoré zodpovedajú za overovanie faktov. Takisto aj ochrana jednotlivcov či skupín, ktoré sú terčom nenávistných komentárov. Najbližším cieľom je tak vytvorenie širšej pracovnej skupiny, ktorá sa bude danými otázkami zaoberať.

image

Deepfakov je čoraz viac, rozoznať ich je ťažké. Firmy už prišli o milióny dolárov

"Nešlo o to, aby sme dnes na jednom stretnutí vyriešili všetko. Tie posolstvá, ktoré som adresoval zástupcom spoločnosti Meta, boli úplne jasné. Aj v samotnej Mete s nami súhlasili a uvedomujú si vážnosť situácie. Je aj na našej slovenskej strane, aby sme sledovali digitálny priestor, nahlasovali prípadné porušenia pravidiel online komunity a prichádzali s iniciatívami. Aj práve o tom majú byť ďalšie rokovania, ktoré sa odohrajú v dohľadnej dobe u nás v Bratislave," uviedol Drucker.

Nástrahy umelej inteligencie

Témou diskusie bola aj umelá inteligencia, jej potenciálne nástrahy či možnosti jej využitia vo vzdelávacom procese. "Umelá inteligencia je tu, stáva sa čoraz bežnejšou súčasťou našich životov, má obrovský potenciál. Nemôžeme si pred ňou zatvárať oči ani v školách. Ak si budeme vedomí jej nástrah, ale naučíme sa ju zodpovedne využívať, môže sa stať veľmi efektívnym nástrojom aj vo vyučovaní," priblížil minister.

image

Slovenská firma: Umelú inteligenciu sme vytrénovali na záchranu ľudských životov, investovali do nás aj desiatky lekárov z USA

Aj v tomto prípade zdôraznil význam medzinárodnej spolupráce a výmeny skúseností, ktoré môžu prispieť k lepšej ochrane občanov a zvýšeniu kvality vzdelávania. "Táto návšteva je tak len začiatkom našej spoločnej cesty s Meta, na ktorej sa budeme snažiť vytvárať bezpečnejšie a vzdelanejšie prostredie pre všetkých," uzavrel Drucker.

Na programe pracovnej cesty vo Washingtone bolo aj rokovanie s námestníkom pre terciárne vzdelávanie federálneho ministra školstva Nasserom Paydarom, s ktorým si vymieňali skúsenosti so zvyšovaním výkonu vysokých škôl. Ministerská delegácia prijala pozvanie aj na stretnutie s hlavným zástupcom námestníka ministra zahraničných vecí USA Scottom Weinholdom.

 

 

01 - Modified: 2024-05-23 06:29:51 - Feat.: 0 - Title: Umelá inteligencia v diagnostike 02 - Modified: 2024-05-22 14:00:00 - Feat.: 1 - Title: Microsoft vám dá do kancelárie nového kolegu. Stavil na malé AI 03 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Google vylepšil vyhľadávanie a svojho AI chatbota. Dokáže vidieť a počuť 04 - Modified: 2024-05-14 13:17:47 - Feat.: 1 - Title: Hovorí ako človek a je zadarmo. Novinka pre ChatGPT vyvolala vlnu nadšenia, Musk sa cítil trápne
01 - Modified: 2024-06-18 13:00:00 - Feat.: - Title: NÁVOD Facebook aj Instagram použije tvoje dáta na trénovanie AI. Máš posledné dni na to, aby si tomu zabránil 02 - Modified: 2024-06-14 19:11:35 - Feat.: - Title: Apple a Meta budú v Únii obvinené podľa pravidiel o digitálnych trhoch. Ich moc má byť obmedzená 03 - Modified: 2024-05-31 09:35:04 - Feat.: - Title: Drucker navštívil spoločnosť Meta, chce zvýšiť ochranu v digitálnom priestore 04 - Modified: 2024-05-22 13:15:55 - Feat.: - Title: Verzia, že atentátnik mal komplica, je podľa Kaliňáka stále v hre. Máme iné informácie ako Meta, tvrdí Gašpar 05 - Modified: 2024-05-16 12:22:42 - Feat.: - Title: Európska únia začala vyšetrovanie spoločnosti Meta. Dôvodom majú byť návykové algoritmy, ktoré škodia deťom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 07:05