Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj prišiel na summit so severskými lídrami, podpíše bezpečnostné dohody

31.05.2024, 11:50
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident sa stretne s premiérmi Švédska, Dánska, Nórska a Islandu, takisto bude rokovať s fínskym prezidentom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že dnes pricestoval do Švédska. V Štokholme sa zúčastní Ukrajinsko-severského bezpečnostného summitu.

Ukrajinský prezident má v pláne stretnutia s predstaviteľmi všetkých severských krajín, podpíše celkom tri bilaterálne bezpečnostné dohody. Rokovania podľa neho prebehnú na spoločnom summite aj medzi štyrmi očami.

"Prioritou je zabezpečiť pre Ukrajinu ďalšie systémy protivzdušnej obrany, (preberieme) aj spoločné projekty obranného priemyslu, zbrane pre našich bojovníkov a spoločné úsilie prinútiť Rusko k uzavretiu mieru," napísal Zelenskyj k programu svojej cesty do Švédska na sociálnej sieti X.

Zelenskyj sa stretne s premiérmi Švédska, Dánska, Nórska a Islandu, takisto bude rokovať s fínskym prezidentom. Ukrajinský prezident oznámil, že ho tiež prijme švédsky kráľ Karol XVI. Gustav.

Všetky severské krajiny sú členmi Severoatlantickej aliancie a Ukrajinu v konflikte podporujú. Dánsko a Fínsko už s Ukrajinou podpísali bezpečnostnú dohodu na desať rokov, Dánsko vo februári a Fínsko minulý mesiac.

Švédsko predtým tento týždeň oznámilo, že Ukrajine poskytne vojenskú pomoc vo výške 13,3 miliardy švédskych korún. Minulý týždeň švédska vláda schválila podporu Ukrajine na nasledujúce tri roky v celkovej výške 75 miliárd švédskych korún.

image

Čína si stanovila požiadavky. Mierová konferencia musí byť uznaná Ukrajinou aj Ruskom, znie z Pekingu

Nórsko podľa agentúry Reuters v posledných týždňoch s Kyjevom vedie rozhovory o uzavretí bilaterálnej bezpečnostnej dohody.

Vedúci predstavitelia budú tiež rokovať o tom, ako môžu severské štáty zvýšiť výrobu munície a prispieť k posilneniu výroby zbraní pre Ukrajinu, uviedol úrad dánskeho premiéra.

 

 

01 - Modified: 2024-06-29 19:37:42 - Feat.: - Title: Stres z vojny ich ženie do pekla. Ukrajinskí vojaci začali prepadať hazardu 02 - Modified: 2024-06-29 18:41:27 - Feat.: - Title: Ruské útoky na Ukrajine si vyžiadali najmenej desať mŕtvych, poškodená je kritická infraštruktúra 03 - Modified: 2024-06-29 18:31:41 - Feat.: - Title: Moskva oznámila obsadenie osady na východe Ukrajiny pri ofenzíve na Toreck, získali dobrú pozíciu 04 - Modified: 2024-06-29 21:38:01 - Feat.: - Title: Ruský útok na Vilniansk zabil sedem ľudí vrátane detí, Zelenskyj žiada urýchlenie dodávok zbraní 05 - Modified: 2024-06-29 15:12:38 - Feat.: - Title: Kuleba varuje pred ďalšou vojnou. Bez spravodlivého mieru príde, povedal v Dubrovníku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 06:44