Výbuch atómovej bomby. FOTO: Wikimedia Commons
StoryEditor

Demonštratívny jadrový výbuch, to Západ zastraší, radí ruský think tank

30.05.2024, 11:05
Autor:
paripari
  • Ukrajina žiada o povolenie použiť západné zbrane na úder na vojenské zariadenia v Rusku.
  • Podľa Vladimira Putina by to mohlo vyvolať globálny konflikt.
  • Dmitrij Suslov, člen vplyvného ruského think tanku, chce prinútiť Západ, aby to odmietol.

Dmitrij Suslov, člen vplyvného ruského think tanku, navrhol Moskve vykonať demonštratívny jadrový výbuch. Ukrajina totiž žiada o povolenie použiť západné zbrane na úder na vojenské zariadenia v Rusku.

Globálny konflikt

Suslov tak chce prinútiť Západ, aby to odmietol. "Jadrový hríbový mrak im snáď pripomenie jedinú vec, ktorá od roku 1945 bránila vojnám medzi veľmocami - strach z jadrovej vojny," povedal.

VIDEO: Čo by sa mohlo stať po jadrovej vojne?

Člen moskovskej Rady pre zahraničnú a obrannú politiku Dmitrij Suslov zverejnil návrh deň potom, čo prezident Vladimir Putin povedal, že sa členovia NATO v Európe zahrávajú s ohňom, keď navrhujú, aby Kyjev použil západné zbrane na útoky v Rusku.

Návrh našiel podporu v niektorých západných krajinách, vo Washingtone však zatiaľ nie.

Podľa Putina by to mohlo vyvolať globálny konflikt. Rusko, ktoré vlastní najväčší jadrový arzenál na svete, by takýto krok považovalo za závažnú eskaláciu, ktorá by NATO a dotknuté krajiny dostala do priameho konfliktu s Moskvou. Tým by sa rapídne zvýšilo riziko jadrovej vojny.

„Demonštratívny (tj. nebojový) jadrový výbuch stojí za to zvážiť. Potvrdili by sme tak vážnosť ruských zámerov a presvedčili našich oponentov, že Moskva je na eskaláciu pripravená,“ napísal Suslov v podnikateľskom časopise Profil.

Pripomenul by im strach z jadrovej vojny

„Atómový hríb, ktorý by bol v priamom prenose vysielaný na všetkých televíznych kanáloch po celom svete, by snáď západným politikom pripomenul jedinú vec, ktorá od roku 1945 bránila vojnám medzi veľmocami a ktorú teraz z veľkej časti stratili – strach z jadrovej vojny,“ uviedol Suslov.

Kremeľ sa k návrhu bezprostredne nevyjadril. Vydal iba vyhlásenie, že ruská jadrová politika zostáva nezmenená. Zároveň dal tiež najavo nespokojnosť s podľa neho stále agresívnejšou rétorikou Západu ohľadom vyzbrojovania Kyjeva.

Suslov tiež navrhol, aby Rusko začalo strategické jadrové cvičenia a varovalo tak každú krajinu, ktorej zbraňami Kyjev na Rusko zaútočí, že si Moskva vyhradzuje právo zasiahnuť. Ak by následne zasiahnutá krajina podnikla konvenčnú odvetu, Rusko by mohlo použiť jadrové zbrane, uviedol.

V máji Rusko varovalo Veľkú Britániu, že by mohlo zasiahnuť britské vojenské zariadenia na Ukrajine aj inde, ak by Ukrajina - s požehnaním Londýna - použila britské zbrane na úder na ruské územie.

image

USA po Putinových vyjadreniach nezmenili svoj jadrový postoj. Podľa Američanov ich Moskva neplánuje použiť

Varovanie vydalo po tom, čo britský minister zahraničia David Cameron vyhlásil, že Kyjev má k úderu na ciele vo vnútri Ruska právo použiť zbrane dodané Spojeným kráľovstvom.

Putin v novembri podpísal zákon, ktorým Rusko odvolalo ratifikáciu celosvetovej zmluvy o zákaze skúšok jadrových zbraní. Podľa neho mal tento krok zblížiť Rusko so Spojenými štátmi, ktoré zmluvu síce podpísali, ale nikdy neratifikovali.

Ruskí diplomati vtedy vyhlásili, že Rusko, ktoré v postsovietskom období nevykonalo žiadny jadrový test, skúšky neobnoví, pokiaľ tak neurobí Washington.

Sovietsky zväz naposledy testoval v roku 1990 a Spojené štáty v roku 1992. V tomto storočí vykonala skúšku jadrového výbuchu iba Severná Kórea.

01 - Modified: 2024-02-19 14:14:06 - Feat.: 1 - Title: To si myslia, že sa zmierime s porážkou? Ak prehráme, zničíme atómovkami Berlín aj Washington, hrozí Medvedev 02 - Modified: 2024-01-24 10:47:42 - Feat.: 1 - Title: Vojnu ukončíme atómovkou, Západ nič neurobí. Úvahy Rusov znepokojujú expertov 03 - Modified: 2024-01-23 12:17:47 - Feat.: 1 - Title: Rusko necieli len na Ukrajinu. Tretia svetová sa už začala a Západ to začína chápať, vraví analytik Fiodorov
01 - Modified: 2024-07-01 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako môže zbrojenie zvrátiť úpadok Únie 02 - Modified: 2024-07-01 20:41:00 - Feat.: - Title: V ruskom Jakutsku vyhlásili núdzovú situáciu pre lesné požiare 03 - Modified: 2024-07-01 19:43:10 - Feat.: - Title: Rusi za uplynulý rok zhodili najmenej 38 kĺzavých bômb na vlastné územie. Nasledovali aj explózie 04 - Modified: 2024-07-01 15:49:42 - Feat.: - Title: Medzinárodná telekomunikačná únia odsúdila rušenie satelitného signálu Ruskom 05 - Modified: 2024-07-01 15:31:42 - Feat.: - Title: Počet obetí útokov v ruskom Dagestane stúpol na 22
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. júl 2024 03:33