Ruskí vojaci. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ruskí veteráni utrpeli porážku. V primárkach sa prepadli, aj napriek podpore vládnej strany

29.05.2024, 16:17
Autor:
jhrjhr

V Moskve všetkých 14 veteránov prehralo v predbežnom hlasovaní o kandidátoch pre septembrové voľby do mestskej dumy.

Ruský prezident Vladimir Putin vyzdvihol ruských vojakov ako budúcu elitu krajiny. V uplynulých víkendových primárkach vládnej strany Jednotné Rusko na septembrové miestne voľby však veteráni zlyhali. Zo 103 kandidátov ich veľká časť skončila na posledných miestach, a to aj napriek straníckej podpore.

Elita krajiny utrpela porážku

"Veteráni by sa mali chopiť vedúcich pozícií vo vzdelávacom systéme, vo verejných združeniach, v štátom vlastnených podnikoch, v biznise, vo verejnej a obecnej správe, na čele regiónov, podnikov a nakoniec aj najväčších domácich projektov," vyzdvihol Putin vo februári ruských účastníkov vojny na Ukrajine.

"Tí, ktorí slúžia Rusku, pracanti a vojaci, spoľahliví a dôveryhodní ľudia, ktorí preukázali svoju lojalitu, tí sú skutočnou elitou," dodal.

To, že chce Moskva dosadiť vojakov do politických pozícií, naznačilo rozhodnutie vládnej strany Jednotné Rusko dať účastníkom "špeciálne vojenské operácie" v primárkach automaticky ďalších 25 percent hlasov k ich výsledkom vo voľbách. A napriek tomu to veteránom nestačilo.

V Moskve všetkých 14 veteránov prehralo v predbežnom hlasovaní o kandidátoch pre septembrové voľby do mestskej dumy. Vo väčšine prípadov obsadili posledné a predposledné miesta a dostali takmer stokrát menej hlasov ako víťazi, uvádza portál Vjorstka.

image

Putin radil, kto má viesť Ukrajinu namiesto Zelenského, vytiahol článok 111 ústavy. Kyjev sa mu vysmial

Jedným z tých, ktorí utrpeli ponižujúcu porážku, bol dvadsaťštyriročný Konstantin Ryžak. Nepomohlo mu ani to, že za účasť vo vojenských operáciách získal hviezdu Hrdinu Ruskej federácie a ani to, že jeho otec je poslanec za Jednotné Rusko a bývalý generál KGB Nikolaj Ryžak. Získal iba 34 hlasov. Pre porovnanie, víťaz z jeho okrsku, prokremeľský spevák Rodion Gazmanov, dostal 5 186 hlasov.

Ruský nezávislý denník Kommersant si všíma, že zo 14 veteránov len traja vojaci dostali viac ako sto hlasov. Najlepší výsledok mal guľometník Michail Fedulajev s 353 hlasmi, čo stále nestačilo na víťazstvo.

image

Rusko pozastavilo výmeny zajatcov s Ukrajinou. Na vine sú za vlasy pritiahnuté požiadavky Kyjeva, tvrdí Kremeľ

Príslušníkom armády sa nedarilo ani v iných ruských oblastiach. V Tatarstane sa z deviatich účastníkov vojny podarilo získať nomináciu len jednému, tankistovi Rasimovi Baksikovi, ktorý velí ruskou propagandou využívanému tanku Aljoša.

Rovnako tomu bolo aj na okupovanom Kryme. Najlepší volebný výsledok pri snahe sa dostať do krymskej štátnej rady dosiahol Sudak Kirill Čebyšev, ktorý skončil na štrnástom mieste.

Známy separatista Maxim Drozdov, ktorý na Donbase bojuje od roku 2014 sa vyšplhal len na devätnáste miesto. Ostatní vojaci sa nedostali ani do prvej tridsiatky.

Úspech veteránov na Sibíri

Najlepšie si viedli veteráni v Tuve. Päť z nich vyhralo vo svojich okrskoch, v dvoch prípadoch vojaci stáli proti sebe. Na tesných miestach sa umiestnili aj niektorí veteráni v Burjatsku.

Z chudobných sibírskych republík sa regrutuje veľká časť vojakov poslaných na Ukrajinu. Podľa protivojnovej aktivistky a bojovníčky za práva burjatskej menšiny Alexandry Garmažapovovej práve to by mohlo vysvetliť, prečo práve tu si veteráni viedli tak dobre.

"Prakticky každý pozná niekoho, kto sa zúčastnil vojny, bol zranený alebo zomrel," povedala denníku The Times.

Naproti tomu Moskva a ďalšie väčšie mestá sú k vojne viac skeptické. Podľa Garmažapovovej výsledky primárok ukazujú, že ich obyvatelia nebudú hlasovať za veteránov za žiadnych okolností. „Urobia čokoľvek, aby ich životy zostali také pohodlné, ako je to len možné.“

01 - Modified: 2024-05-29 09:53:36 - Feat.: 1 - Title: Rusko pozastavilo výmeny zajatcov s Ukrajinou. Na vine sú za vlasy pritiahnuté požiadavky Kyjeva, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-05-29 09:18:56 - Feat.: 1 - Title: Rusko upratuje po Šojguovi. Putinovi došla trpezlivosť, tajní z FSB začali čistiť najvyššie armádne poschodia 03 - Modified: 2024-05-28 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Po práci na vojnu. Poliaci trénujú streľbu aj prvú pomoc, chcú byť na Rusov pripravení 04 - Modified: 2024-05-28 12:24:47 - Feat.: 1 - Title: Rusko vyrába muníciu do diel trikrát rýchlejšie ako Západ. A štyrikrát lacnejšie
01 - Modified: 2024-07-03 20:20:52 - Feat.: - Title: Pri útoku Ukrajiny pri Záporožskej jadrovej elektrárni boli zranení ôsmi pracovníci, dodávky sú prerušené 02 - Modified: 2024-07-03 19:28:53 - Feat.: - Title: Osem pracovníkov Záporožskej jadrovej elektrárni zranil ukrajinský dronový útok, tvrdia Rusi 03 - Modified: 2024-07-03 19:25:56 - Feat.: - Title: Erdogan nemôže byť sprostredkovateľ v mierových rokovaniach s Kyjevom, tvrdí Kremeľ 04 - Modified: 2024-07-03 18:42:27 - Feat.: - Title: Litva požaduje kazetovú muníciu na zlepšenie svojej obrany, obáva sa Ruska 05 - Modified: 2024-07-03 18:02:12 - Feat.: - Title: Zdroj hotovosti pre Kremeľ. Príjmy Ruska z predaja ropy a plynu prudko vzrástli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. júl 2024 00:39