Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. FOTO: Reuters
StoryEditor

Maďarský minister zahraničia požiadal Minsk, aby urobil všetko pre zastavenie vojny na Ukrajine

29.05.2024, 13:24
Autor:
TASRTASR

Szijjártó zdôraznil, že cesta k mieru sa začína prímerím a pokračuje mierovými rokovaniami.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu v Minsku požiadal šéfa bieloruskej diplomacie Siarheja Alejnika, aby Bielorusko urobilo všetko pre to ukončenie vojny na Ukrajine.

Vyplýva to z vyjadrení na spoločnej stredajšej tlačovej konferencii oboch ministrov zverejnených agentúrou MTI, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó zdôraznil, že cesta k mieru sa začína prímerím a pokračuje mierovými rokovaniami, preto požiadal svojho bieloruského rezortného partnera, aby urobil všetko pre to, aby skončila vojna na Ukrajine, ukončilo sa utrpenie, skončilo sa nezmyselné zabíjanie a aby konečne bolo možné žiť v tomto regióne opäť v mieri.

image

Maďarsko rozširuje spoluprácu s Bieloruskom. Treba si konečne uvedomiť, že sankcie nefungujú, tvrdí Szijjártó

Maďarsko a Bielorusko už viac ako dva roky žijú v susedstve vojny na Ukrajine a čelia jej dramatickým následkom každý deň, dodal.

Šéf maďarskej diplomacie označil za vážne dlhodobé riziko, že svet sa v dôsledku politickej nevraživosti opäť vydal smerom k deleniu na bloky, čo je podľa jeho slov v hlbokom rozpore so záujmami Maďarska.

"Chceme, aby svet podnikol kroky smerom k prepojeniu a medzinárodnej spolupráci. Myslíme si, že je potrebných čo najmenej sankcií a čo najviac spolupráce," podčiarkol.

Maďarsko v súčasnosti rozširuje hospodársku spoluprácu s Bieloruskom v oblastiach, na ktoré sa nevzťahujú sankcie, uviedol predtým Szijjártó na Facebooku.

image

Rusko Západ neprehltne, nedokáže poraziť ani Ukrajinu, vyhlásil Orbán

Szijjártó a Alejnik spoločne predsedali 12. schôdzi bielorusko-maďarského medzivládneho výboru pre hospodársku spoluprácu zameranú na obchodné, ekonomické a investičné oblasti.

Szijjártó už vo februári minulého roka navštívil bieloruské hlavné mesto s tým, že "komunikačné kanály musia zostať otvorené". Naposledy cestoval do Bieloruska 26. októbra 2023, aby hovoril o dôležitosti mieru na Euroázijskej bezpečnostnej konferencii.

 

 

01 - Modified: 2024-06-28 20:59:36 - Feat.: - Title: Ľavicovú aktivistku napriek zákazu nemeckého ústavného súdu vydali maďarským orgánom 02 - Modified: 2024-06-28 11:00:03 - Feat.: - Title: Bielorusko v reakcii na bezpečnostný incident posilní hranice s Ukrajinou 03 - Modified: 2024-06-28 09:12:26 - Feat.: - Title: USA znepokojili vyšetrovania protikorupčných organizácií v Maďarsku 04 - Modified: 2024-06-27 08:27:42 - Feat.: - Title: Szijjártó označil Blinkenove vyjadrenia o antisemitizme v Maďarsku za nezmyselné 05 - Modified: 2024-06-27 05:23:57 - Feat.: - Title: USA v správe o náboženskej slobode kritizovali Indiu aj Maďarsko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. jún 2024 05:15