Iránsky prezident Ebráhím Raísí. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Lavrov označil Raísího za priateľa Ruska, Iránu kondoloval aj Hamas a húsíovci. Pakistan vyhlásil deň smútku

20.05.2024, 09:51
Autor:
TASRTASR

Podporu iránskemu ľudu a vedeniu Iránu vyjadrilo aj vedenie Spojených arabských emirátov a Kataru či aj iracký premiér Muhammad Šijá Súdání. Sústrasť vyslovila aj Európska únia.

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf, ktorý súčasne vyjadril sústrasť a solidaritu "s bratským Iránom".

Libanonské proiránske šiitské hnutie Hizballáh vyjadrilo zármutok v súvislosti s úmrtím Raísího, ktorého označilo za "ochrancu hnutí odporu". Tamojšia vláda následne vyhlásila trojdňový štátny smútok.

image

Iránsky prezident a minister zahraničia zahynuli, záchranári našli trosky vrtuľníka

Hamas vyzdvihol solidaritu Iránu 

Radikálne palestínske hnutie Hamas tiež kondolovalo iránskemu najvyššiemu vodcovi Alímu Chameneímu, iránskej vláde a iránskemu ľudu, pričom Raísího tragickú smrť označilo za "nesmiernu stratu".

Hamas vo svojej kondolencii vyzdvihol aj solidaritu prejavovanú iránskym vedením a Raísím od začiatku vojny s Izraelom, ktorú vyvolal vpád palestínskych teroristických kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023.

Palestínske hnutie súčasne ocenilo zosnulých iránskych vodcov za podporu palestínskych požiadaviek a hnutia odporu proti Izraelu a vyjadrilo presvedčenie, že "dobre ukotvené inštitúcie" pomôžu Iránu prekonať "dôsledky tejto veľkej straty".

K prejavom sústrasti sa vo svojom vyhlásení pripojili aj protivládni povstalci z Jemenu. V statuse na sieti X vodca týchto povstalcov - húsíov - Muhammad Alí al-Húsí napísal, že prosí Boha, aby poskytol útechu rodinám prezidenta Raísího a členov jeho sprievodnej delegácie, ktorí pri havárii vrtuľníka tiež zahynuli. Vyjadril tiež želanie, aby iránsky ľud zostal oddaný svojim vodcom.

Hold Raísímu vzdal aj indický premiér Naréndra Módí, ktorý v statuse na sieti X ocenil Raísího zásluhy na posilnení bilaterálnych vzťahov medzi Indiou a Iránom.

Spoľahlivý priateľ Ruska 

Podporu iránskemu ľudu a vedeniu Iránu vyjadrilo aj vedenie Spojených arabských emirátov a Kataru či aj iracký premiér Muhammad Šijá Súdání. Sústrasť vyslovila aj Európska únia.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo svojom statuse označil Raísího za skutočného vlastenca Iránskej islamskej republiky a spoľahlivého priateľa Ruska. Podobné prejavy sústrasti Iránu adresovalo aj Turecko.

Raísí a spolu s ním aj šéf iránskej diplomacie Hosejn Amír Abdollahján, zahynuli pri havárii vrtuľníka pri návrate z provincie Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu, kde s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevov inaugurovali projekt výstavby novej priehrady.

Kým dva vrtuľníky z vládneho konvoja sa do Teheránu bezpečne vrátili, tretí, na ktorého palube bol aj Raísí, bol od nedele popoludnia nezvestný. Následne sa objavili špekulácie o príčinách nehody: mohlo ju spôsobiť zlé počasie, technická porucha na vrtuľníku či dokonca sabotáž. Iránske úrady zatiaľ neuviedli príčinu nehody - v oblasti letu však v nedeľu panovalo nepriaznivé počasie.

Zlé poveternostné podmienky skomplikovali aj pátracie a záchranné práce. Predpokladané miesto pádu bolo neprístupné po ceste,čo podľa miestnych správ prinútilo záchranné tímy postupovať pešo.

Agentúra DPA doplnila, že iránske letectvo sa považuje za zastarané a jeho modernizácia je zložitá pre medzinárodné

sankcie. Mnohé z iránskych lietadiel pochádzajú ešte z čias pred islamskou revolúciou z roku 1979, keď Irán udržiaval úzke vzťahy so Spojenými štátmi. Aj vrtuľník, na ktorého palube bol Raísí, bol americkej výroby.

01 - Modified: 2024-06-30 19:32:57 - Feat.: - Title: Izraelské sily prenikli ďalej do Šudžája a do Rafahu, zabili šesť ľudí 02 - Modified: 2024-06-29 15:03:11 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí zaplnili ulice v Berlíne. Vyjadrovali nespokojnosť s iránskym náboženským režimom 03 - Modified: 2024-06-29 10:53:24 - Feat.: - Title: Irán varoval Izrael pred odvetou v prípade izraelského útoku na Libanon. Propagandu považuje za vojnu 04 - Modified: 2024-06-29 10:14:32 - Feat.: - Title: V boji s Izraelom zahynulo takmer 38-tisíc Palestínčanov, tvrdia úrady Hamasu 05 - Modified: 2024-06-29 08:36:35 - Feat.: - Title: V prezidentských voľbách v Iráne priebežne vedie reformista Pezeškiján a bývalý jadrový vyjednávač
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 00:25