Čiernomorská flotila na prehliadke v prístave Sevastopoľ. FOTO: Archív Tomáša Kolaříka
StoryEditor

Ruská Čiernomorská flotila sa ďalej zmenšila, píšu médiá po oznámení o zničení mínolovky

19.05.2024, 18:08
Autor:
ČTKČTK

Útok sa pravdepodobne odohral pri pobreží okupovaného Krymu, kde kotví väčšina Čiernomorskej flotily, ale presné miesto nebolo potvrdené.

Ruská Čiernomorská flotila ďalej riedko, píšu dnes ukrajinské médiá po oznámení ukrajinského námorníctva o potopení ruskej mínolovky Kovrovec v noci na dnes. 

Námorníctvo sa zdržalo podrobností, podobne aj ukrajinský generálny štáb, ktorý sa o zničení lode zmienil v situačnom prehľade, a ukrajinské ministerstvo obrany zablahoželalo bojovníkom, ktorí sa postarali o "ďalší zlý deň Čiernomorskej flotily". Ruská strana sa nevyjadrila, čo však v podobných prípadoch býva obvyklé.

Útok na pobrežie Krymu

Útok sa pravdepodobne odohral pri pobreží okupovaného Krymu, kde kotví väčšina Čiernomorskej flotily, ale presné miesto nebolo potvrdené, napísal americký časopis Newsweek na svojom webe. Nie je jasné, aká zbraň bola použitá na potopenie mínolovky.

image

Rusko a Ukrajina pokračujú v útokoch bezpilotných lietadiel. Kyjev zničil 30 dronov

Spresnený nebol ani osud posádky, ktorá má pri lodiach tejto triedy (Projekt 266, Yurka v kóde NATO) 68 mužov, dodal časopis s tým, že sa ani nevie, či v momente útoku boli námorníci na palube. Ukrajinská strana tvrdí, že v sobotu Rusko v bojoch prišlo o 1210 mužov, dodal časopis.

Rusko stratu lode ani ďalšie straty, ako ich uvádza ukrajinské velenie, nepotvrdilo.

Ruskom dosadený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev podľa denníka Izvestija dnes uviedol, že pri nočnom raketovom útoku ukrajinských síl bolo v meste poškodených niekoľko domov, nikto však nebol zranený. 

Rusko nebuduje flotilu

Ruský špecializovaný portál Topwar.ru v noci zverejnil pod titulkom "Hrôza letiaca na krídlach noci" článok o úspešnom nasadení ukrajinských bezposádkových člnov, námorných dronov, proti ruskej Čiernomorskej flotile ako o zbrani, ktorá môže zásadne zmeniť taktiku budúcich námorných vojen.

Problém autor vidí v tom, že Rusko stavia lode, ale nebuduje flotilu, a zlyhalo pri vybudovaní systému, ktorý by veliteľom flotily zabezpečoval situačný prehľad.

Ruská Čiernomorská flotila sa počas vojny ukázala obzvlášť zraniteľnou, píše Newsweek. Podľa odhadu Legion Magazine bola tretina flotily - viac ako dve desiatky plavidiel - zrejme potopená či vyradená z boja počas 27 mesiacov od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022.

image

Ruská Slavjanská ropná rafinéria po dronových útokoch prerušila prevádzku

 "Najzraniteľnejšími sa ukázali hliadkové a výsadkové lode, čo ukazuje vysokú účinnosť ukrajinských prostriedkov," uviedla v marci agentúra Molfar, špecializujúca sa na spravodajské poznatky z otvorených zdrojov. "Straty veľkých výsadkových lodných a fregát zmenšili schopnosť agresora viesť rozsiahle námorné operácie, čo má dlhodobé strategické dôsledky pre ruskú flotilu," dodala.

Začiatkom tohto roka ruské sily presunuli väčšinu flotily z obvyklej základne v Sevastopole na Kryme "kvôli zvýšenému riziku ukrajinských útokov", zaznamenalo v marci britské ministerstvo obrany. Upozornilo, že kľúčovú úlohu pri ochrane najcennejších lodí Čiernomorskej flotily teraz zohráva prístav Novorossijsk na severovýchode Čierneho mora.

Ukrajina sa usiluje o navrátenie Krymského polostrova, ktorý ruský prezident Vladimir Putin v rozpore s medzinárodným právom pripojil k Rusku na jar 2014.

01 - Modified: 2024-03-25 10:48:59 - Feat.: 1 - Title: Paluba sa prevalila na pravý bok. Škody na zasiahnutej ruskej lodi sú kritické, znie z Kyjeva 02 - Modified: 2024-03-24 12:39:13 - Feat.: 1 - Title: Čiernomorská flotila pod útokom: "Tieňové" strely zničili dve lode a hlavné komunikačné centrum, hlási Kyjev 03 - Modified: 2024-03-17 11:31:15 - Feat.: 1 - Title: Musia cvičiť každý deň. Šojgu nariadil posilnenie opatrení proti ukrajinským dronom
01 - Modified: 2024-06-25 19:42:39 - Feat.: - Title: Rusko a Ukrajina si vymenili vojnových zajatcov. Sprostredkovať to mali Emiráty 02 - Modified: 2024-06-25 18:37:14 - Feat.: - Title: Príjmy Ruska z predaja ropy a plynu v júni pravdepodobne výrazne vzrastú, až o polovicu 03 - Modified: 2024-06-25 17:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Kremeľ je zamestnaný Ukrajinou, doma mu vyrástol Islamský štát 04 - Modified: 2024-06-25 16:30:00 - Feat.: - Title: Baranidlo záujmov Kremľa: Z wagnerovcov sú ruské Afrika Korps, ktoré vytláčajú vplyv Francúzska 05 - Modified: 2024-06-25 16:08:49 - Feat.: - Title: Ukrajina tvrdí, že Rusko na ňu tento rok vypustilo 2277 dronov typu Šáhid
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. jún 2024 22:18