Dym a oheň stúpajú z rafinérie po útoku bezpilotného lietadla v Tuapse. FOOT: Reuters
StoryEditor

Ukrajinská armáda zaútočila na prístavy v Čiernom mori, cielila aj na sklady s ropou

17.05.2024, 08:34
17.05.2024, 12:39
Autor:
ČTKČTK

Ruské ministerstvo obrany informovalo o zničení celkovo 102 dronov.

Rusko hlási zostrelenie viac ako stovky ukrajinských bezpilotných lietadiel. Rozsiahlemu útoku podľa úradov čelila v noci na dnes ruská obrana mesta Sevastopoľ na anektovanom polostrove Krym, kde sú hlásené výpadky v dodávkach elektrického prúdu.

Náletu dronov podľa agentúry Interfax čelilo aj ruské prístavné mesto Novorossijsk, ktoré je ďalšou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Terčom dronového náletu sa stala tiež rafinéria v Tuapse na juhu Ruska, informovali úrady.

VIDEO: Ukrajinské drony útočia na námorný prístav a ropné rafinérie v Rusku

"Sily protivzdušnej obrany, flotily a zoskupenia vojsk obrany Krymu v rôznych častiach Sevastopoľa pokračujú v ničení bezpilotných lietadiel a tiež bezposádkových člnov," uviedol Ruskom dosadený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev podľa agentúry TASS.

Neskôr na sociálnej sieti poďakoval vojakom za to, že sa im rozsiahly útok podarilo odraziť. "Zničené boli desiatky bezpilotných lietadiel a viac ako päť bezposádkových člnov," tvrdil a dodal, že útok si podľa záchranárov nevyžiadal žiadnych zranených.

image

Ukrajina už nestíha zostreľovať rakety. Rusom vychádza nová taktika

Časť Sevastopoľu je bez prúdu 

Portál Meduza však ráno informoval s odvolaním sa na Razvožajeva o poškodení rozvodne v Sevastopole, kvôli čomu sa mesto ocitlo čiastočne bez prúdu. Pre výpadok elektriny sa úrady rozhodli dočasne zrušiť vyučovanie vo všetkých školách a škôlkach.

Ruské ministerstvo obrany informovalo o zničení celkovo 102 dronov. Podľa neho ruská protivzdušná obrana zostrelila 51 dronov nad Krymom, 44 dronov nad Krasnodarským krajom, šesť nad Belgorodskou oblasťou a jeden dron nad Kurskou oblasti.

Letectvo a hliadkové lode ruského námorníctva počas noci zničili šesť bezposádkových plavidiel v Čiernom mori, dodal rezort s odvolaním sa na námorné drony.

image

Rusko nemá dosť vojakov pre prielom pri Charkove, povedal vrchný veliteľ NATO v Európe

Nad Novorossijskom zostrelila protivzdušná obrana údajne desať dronov. Nálet sa podľa predbežných informácií obišiel bez obetí a zraneniach, oznámil gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondraťjev. Drony podľa neho útočili na civilné objekty a padajúce trosky miestami spôsobili požiare, ktoré sa hasia, napísala agentúra Interfax.

Na sociálnych sieťach sa objavujú videá zachytávajúce výbuchy a následné požiare na námornej základni. Tvrdenie Rusov o nulových škodách rovnako ako zábery z videí nemožno vo vojnových podmienkach okamžite preveriť z nezávislých zdrojov.

Obyvatelia Novorossijska hlásili aspoň 19 výbuchov. Terčom náletu mohol byť prístav a sklady s ropou, poznamenala ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na informácie zo sociálnych sietí.

V rafinérii v Tuapse vypukol požiar 

Dva ukrajinské drony dnes zaútočili na rafinériu v Tuapse a po dopade jedného stroja vypukol požiar. Podľa predbežných informácií nebol nikto zranený, uviedol krízový štáb v Krasnodarskom kraji, kde sa rafinéria nachádza. Úrady neskôr informovali o uhasení požiaru. Na túto rafinériu spoločnosti Rosnefť zaútočili drony už na začiatku roka a vyradili ju na týždne z prevádzky.

"V obci Okťabrskij dron zaútočil na auto, v ktorom sa nachádzal vodič a traja cestujúci (matka, otec a dieťa). Žena zahynula na mieste, štvorročný chlapec podľahol zraneniam v nemocnici," uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov, citovaný agentúrami TASS a AFP.

image

Ukrajinci zasiahli strelami ATACMS krymské letisko, zničili dve ruské stíhačky

Iný dron podľa gubernátora zapálil benzínovú stanicu pri dedine Bessonovka, požiar sa podarilo uhasiť.

Podobné tvrdenia nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Krymský polostrov Rusko obsadilo v rozpore s medzinárodným právom v roku 2014 a je to základňa jeho Čiernomorskej flotily. V roku 2022 Moskva začala inváziu na Ukrajinu a niektoré miesta Krymu sa odvtedy stávajú terčom ukrajinských útokov. Tento týždeň médiá informovali o zničení dvoch ruských stíhačiek MiG-31 pri ukrajinskom útoku na vojenské letisko Belbek na polostrove a tamojší sklad pohonných hmôt. Na základňu podľa nich zaútočila ukrajinská armáda strelami dlhého doletu ATACMS.

Rusko pokračovalo v útokoch na Charkov

Ruské vojská počas noci zaútočili na Charkov na východe Ukrajiny za pomoci dronov, miestne úrady hlásia zásahy v meste, uviedli ukrajinské médiá.

image

Ukrajina viní Rusko zo zadržiavania a zabíjania civilistov v Charkovskej oblasti

Na Charkov ruské vojská vyslali drony Šáhid iránskej konštrukcie, ktoré spôsobili požiar v jednej z dvoch zasiahnutých štvrtí, napísal portál RBK-Ukrajina s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova a starostu druhého najväčšieho ukrajinského mesta Ihora Terechova.

Zranení doteraz neboli hlásení, uviedol Synehubov a vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch.

Charkov a okolie sú dlhodobo terčom ruských útokov, ale v poslednej dobe bombardovanie a ostreľovanie zosilneli. Terčom bývajú civilné objekty a energetická infraštruktúra, poznamenala agentúra Reuters po utorkovom nálete, ktorý si vyžiadal skoro dve desiatky zranených.

01 - Modified: 2024-06-23 21:46:16 - Feat.: - Title: Neznámi útočníci strieľali v Rusku, cieľom bola synagóga, kostol a policajný post 02 - Modified: 2024-06-23 13:47:21 - Feat.: - Title: Útok na Charkov si vyžiadal jednu obeť, Rusko zrejme použilo kĺzavé bomby 03 - Modified: 2024-06-23 14:31:17 - Feat.: - Title: Raketový útok si v Sevastopole vyžiadal tri obete, Rusko obvinilo USA zo zodpovednosti 04 - Modified: 2024-06-23 14:29:57 - Feat.: - Title: Zničili sme dronovú základňu v Krasnodarskom kraji, hlásia Ukrajinci 05 - Modified: 2024-06-23 07:19:22 - Feat.: - Title: Rusi útočili na Kyjevskú oblasť, trosky poškodili domy aj pumpu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. jún 2024 23:49