Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy

26.04.2024, 09:01
Autor:
ČTKČTK

Jednou z tém rokovaní budú obavy USA a ich spojencov, že čínske firmy dodávajú Rusku technológie dvojitého využitia, ktoré ruská armáda používa vo vojne proti Ukrajine.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken na úvod rokovaní so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom v Pekingu vyhlásil, že verí, že USA a Čína budú schopné dosiahnuť pokrok a dohodnúť sa, uviedli tlačové agentúry. Naopak Wang I poukázal na rastúce nezhody medzi oboma veľmocami, napísala agentúra AFP.

Blinken ako príklad uviedol spoluprácu v boji proti pašovaniu fentanylu - drogy, ktorá je zodpovedná za úmrtie desiatky tisíc Američanov ročne. USA by radi videli ďalší pokrok v obmedzovaní dodávok chemických látok, ktoré sa používajú na výrobu fentanylu, z Číny.

Ďalej Blinken spomenul tiež vzťahy medzi ozbrojenými silami či riziká umelej inteligencie, uviedla agentúra Reuters.

image

Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín

Čínsky minister varoval pred rastúcimi negatívnymi okolnosťami vo vzájomnej spolupráci.

"Pod vedením hláv štátov sa čínsko-americké vzťahy stabilizovali. V rôznych oblastiach posilnil dialóg, spoluprácu a pozitívne aspekty. Ale na druhej strane negatívne faktory v čínsko-amerických vzťahoch silnejú a kumulujú sa. Neopodstatnene sa potláčajú zákonné práva Číny na rozvoj a základné záujmy Číny ustavične narážajú na problémy," citovala Wangovo vyjadrenie agentúra TASS.

"Podľa nášho súdu neexistuje žiadna náhrada za diplomaciu tvárou v tvár," reagoval Blinken. Dodal, že chce zabezpečiť, aby si s Pekingom "čo najjasnejšie vyjasnili oblasti, v ktorých majú rozdiely, minimálne preto, aby sa vyhli nedorozumeniam a chybným kalkuláciám".

Blinkenovo rokovanie s Wangom potrvá šesť hodín, predpovedal dennk The Guardian. Jednou z tém budú podľa agentúr obavy USA a ich spojencov, že čínske firmy dodávajú Rusku technológie dvojitého využitia, ktoré ruská armáda používa vo vojne proti Ukrajine, trvajúcej už viac ako dva roky.

Štátny denník China Daily uviedol, že obe strany "do veľkej miery hovoria jedna cez druhú". "Pokiaľ ide o konflikt na Ukrajine, svet jasne vidí, že ukrajinská otázka nie je problémom medzi Čínou a USA; a americká strana by z nej nemala robiť problém," napísal denník.

image

Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR

Podľa amerického ministerstva zahraničia ale pomoc Rusku môže poškodiť širšie vzťahy medzi Čínou a USA aj napriek tomu, že sa väzby stabilizujú po tom, ako ich zasiahla návšteva vtedajšej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane v roku 2022 a zostrelenie podozrivého čínskeho sledovacieho balóna Spojenými štátmi vo februári 2023. Taiwan Čína považuje za súčasť svojho územia.

Počas návštevy amerického ministra schválili čínski zákonodarcovia nový colný zákon, ktorý má platiť od 1. decembra. Zákon agentúra Reuters označila za najnovší prírastok do čínskeho arzenálu nástrojov na ochranu obchodu, zatiaľ čo Peking udržiava s Washingtonom nepokojné prímerie po obchodnej vojne, ktorá sa začala za predchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Blinken sa dnes podľa Reuters pravdepodobne stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, kým sa večer vráti do Washingtonu, hoci ani jedna strana zatiaľ stretnutie nepotvrdila.

01 - Modified: 2024-05-06 10:11:11 - Feat.: - Title: Filipíny chcú riešiť konflikty v Juhočínskom mori diplomatickou cestou 02 - Modified: 2024-05-06 07:57:39 - Feat.: - Title: Telá nájdené minulý týždeň v Mexiku patria nezvestným Austrálčanom a Američanovi 03 - Modified: 2024-05-06 08:52:38 - Feat.: - Title: Fiktívne firmy, utajené dodávky. Ruský zbrojný priemysel dramaticky rastie, stopy vedú do jedinej krajiny 04 - Modified: 2024-05-06 07:04:48 - Feat.: - Title: Pomoc pre Ukrajinu podľa kongresmana Jeffriesa zdržala proputinovská frakcia 05 - Modified: 2024-05-06 05:49:33 - Feat.: - Title: Trump kritizoval Bidenovu administratívu. Používa gestapácke postupy, vyhlásil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 12:11