Odpaľovanie rakiet ATACMS. FOTO: Wikimedia Commons 
StoryEditor

Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť

24.04.2024, 16:03
Autor:
pebpebTASRTASR

Podľa agentúry Reuters to zvyšuje pravdepodobnosť, že Ukrajina použije strely ATACMS na zasiahnutie cieľov hlbšie na územiach, ktoré kontrolujú ruské sily, najmä na anektovanom Krymskom polostrove.

Rusko bude musieť hlbšie zatlačiť ukrajinské sily a rozšíriť tzv. nárazníkovú zónu v prípade, ak Kyjev získa od Spojených štátov taktické balistické strely ATACMS s dlhším doletom. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, píše agentúra Reuters.

Biely dom vlani v októbri informoval, že poskytol Kyjevu rakety ATACMS, ktoré sú schopné zasiahnuť ciele vo vzdialenosti 165 kilometrov. Nový balík vojenskej pomoci, ktorý už schválil Kongres USA, by mal zahŕňať aj verziu strely ATACMS s doletom 300 kilometrov.  

image

Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že Kyjev dostane od Washingtonu rakety ATACMS dlhšieho doletu a poďakoval sa Spojeným štátom za pomoc.

Podľa agentúry Reuters to zvyšuje pravdepodobnosť, že Ukrajina použije tieto strely na zasiahnutie cieľov hlbšie na územiach, ktoré kontrolujú ruské sily, najmä na anektovanom Krymskom polostrove.

Kremeľ ešte v marci uviedol, že jediný spôsob, ako ochrániť ruské územie pred ukrajinskými útokmi, je vytvorenie nárazníkovej zóny, ktorá by zaistila, že budú mimo dosahu akéhokoľvek ukrajinského ostreľovania. Podobne sa vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin.        

Peskov v stredu v reakcii na otázku o možnom dodaní striel ATACMS dlhšieho doletu povedal, že postoj Ruska sa v tejto záležitosti nezmenil.

Ešte v pondelok Peskov uviedol, že nový americký balík na podporu Ukrajiny nijako nezmení situáciu na fronte. Tam si podľa jeho slov ruské vojská vylepšujú pozície.

01 - Modified: 2024-05-06 07:04:48 - Feat.: - Title: Pomoc pre Ukrajinu podľa kongresmana Jeffriesa zdržala proputinovská frakcia 02 - Modified: 2024-05-06 05:50:50 - Feat.: - Title: Ruská armáda pri dronovom útoku poškodila energetické objekty v Sumách 03 - Modified: 2024-05-05 13:35:00 - Feat.: - Title: Európske tajné služby varujú, že Rusko plánuje sabotáže naprieč kontinentom 04 - Modified: 2024-05-05 11:50:58 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny. Moskva postupuje ďalej za Avdijivku 05 - Modified: 2024-05-05 10:54:15 - Feat.: - Title: Ruské útoky na energetické systémy spôsobili Ukrajine škody za vyše miliardu dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 09:05