Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident

23.04.2024, 17:46
Autor:
TASRTASR

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v utorok oznámil, že prijal návrh Kazachstanu hostiť stretnutie na úrovni ministrov zahraničných vecí oboch krajín.

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.

"Sme tak blízko, ako sme ešte nikdy neboli," povedal Alijev v utorok na margo potenciálneho dosiahnutia mierovej dohody. "Teraz máme spoločnú predstavu o tom, ako by mala mierová dohoda vyzerať. Musíme doriešiť už len detaily... Obe strany potrebujú čas... no majú politickú vôľu to urobiť," dodal.

Mierové rozhovory

Alijev v utorok tiež oznámil, že prijal návrh Kazachstanu hostiť stretnutie na úrovni ministrov zahraničných vecí oboch krajín. Úlohu sprostredkovateľa v konflikte Azerbajdžanu s Arménskom sa v minulosti pokúšalo zastávať mnoho krajín vrátane Ruska, Iránu, Spojených štátov, Francúzska či Nemecka. Roky trvajúce mierové rozhovory však dosiaľ nijaký zásadný prielom nepriniesli.

Samotný Alijev teraz bagatelizoval potrebu dohľadu tretej, nezainteresovanej strany. "Nehovoríme o žiadnom sprostredkovaní (v prípade Kazachstanu), pretože to, čo sa teraz deje na našich hraniciach, dokazuje, že keď nás nechajú osamote... dokážeme sa skôr či neskôr dohodnúť," dodal.

image

Arménsko a Azerbajdžan začali s úpravou hranice, vypukli proti tomu protesty

Poslednou väčšou ozbrojenou konfrontáciou oboch krajín bola v roku 2020 druhá vojna o separatistický Náhorný Karabach. Leží na území Azerbajdžanu a oficiálne mu patrí, ale bol obývaný najmä Arménmi a mal s Arménskom úzke väzby.

Sovietske hranice

Vo vojne za 44 dní zvíťazil Azerbajdžan a ďalšiu bleskovú úspešnú ofenzívu vykonal vlani na jeseň. Separatistická republika Arcach následne zanikla.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan v marci súhlasil s návratom štyroch obcí Azerbajdžanu, ktoré obsadilo Arménsko počas vojny pred troma desaťročiami. Minulý týždeň obe krajiny potvrdili, že vytýčia hranice podľa toho, ako boli vyznačené v časoch Sovietskeho zväzu a v utorok s demarkačnými prácami začali.

Rozhodnutie však vyvolalo protesty obyvateľov blízkych arménskych dedín. V utorok blokovali dopravu na viacerých miestach na ceste vedúcej do Gruzínska.

Obávajú sa, že novo vytýčené hranice ich odstrihnú od zvyšku Arménska a že niektoré ich nehnuteľnosti by sa mohli ocitnúť v Azerbajdžane.

Podľa AFP je toto územie strategicky dôležité pre Arménsko ako vnútrozemskú krajinu. Vedie tadiaľ dôležitá dopravná tepna do Gruzínska a ruský plynovod a tiež ide o vojensky výhodné pozície.

Jerevan vylúčil, že by pri vymedzovaní hraníc postúpil Baku "akúkoľvek časť zvrchovaného územia Arménska". Arménsky premiér Pašinjan však zároveň tvrdí, že je potrebné vyriešiť hraničné spory, aby sa predišlo ďalšej vojne.

01 - Modified: 2024-04-23 12:16:08 - Feat.: 1 - Title: Arménsko a Azerbajdžan začali s úpravou hranice, vypukli proti tomu protesty 02 - Modified: 2024-04-22 17:03:21 - Feat.: 1 - Title: Arméni protestovali proti plánu vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny 03 - Modified: 2024-04-19 18:13:02 - Feat.: 1 - Title: Arménsko sa dohodlo s Azerbajdžanom, že mu vráti štyri dediny. Boli obsadené 30 rokov
01 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 02 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 03 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 04 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 05 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 12:01