Vlajky eurokritickej strany Alternatíva pre Nemecko dvíhajú stúpenci pred Brandenburskou bránou počas mítingu predvolebnej kampane. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu

23.04.2024, 08:55
23.04.2024, 15:48
Autor:
ČTKČTK

Vyšetrovatelia muža podozrievajú, že sledoval čínsku opozíciu v Nemecku. Domnievajú sa tiež, že Pekingu odovzdával aj informácie o svojej práci v Európskom parlamente.

Nemecká polícia zadržala v Drážďanoch jedného zo spolupracovníkov Maximiliana Kraha, europoslanca a lídra kandidátky Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre voľby do Európskeho parlamentu. Dnes o tom informovala verejnoprávna televízia ARD.

Federálna prokuratúra následne bez spresnenia mena europoslanca uviedlo, že zadržaného nemeckého občana Jiana G. (Ťiena) podozrieva z výzvednej činnosti pre Čínu, ktorej odovzdával informácie o chode europarlamentu a o činnosti čínskej opozície.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová označila prípad za veľmi vážny. ARD doplnila, že Jian G., ktorý sa narodil v Číne, bol už z minulosti nemeckým úradom známy kvôli možnej výzvednej činnosti.

"Ak sa potvrdí, že v Európskom parlamente bola pre čínske spravodajské služby vedená špionáž, potom je to útok zvnútra na európsku demokraciu," uviedla Faeserová vo vyhlásení. Dodala, že ten, kto takéhoto spolupracovníka zamestná, nesie zodpovednosť.

image

Nemecký poslanec​ Bystroň po rokovaní AfD cíti jasnú podporu, chce vysvetlenie od českej vlády

Krah na sieti X napísal, že ak sa obvinenie potvrdí, svojho spolupracovníka ihneď prepustí. "O zatknutí kolegu Jiana Guoa som sa dozvedel dnes dopoludnia z tlače. Ďalšie informácie nemám. Špionáž pre cudzí štát je vážne obvinenie. Ak sa tieto tvrdenia ukážu ako pravdivé, znamenalo by to okamžité ukončenie služobného pomeru," uviedol Krah.

Spolupredsedovia AfD Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa na popoludňajšej tlačovej konferencii opakovane vyhli odpovedi, či je Krah tým správnym lídrom strany pre eurovoľby. Neuviedli ani to, či sa Krah zúčastní na úvode volebnej kampane.

"Krah je teraz na ceste do Berlína, aby sme si s ním osobne dnes, prípadne zajtra ráno prehovorili," povedal Chrupalla na otázku, či považuje Kraha za správnu voľbu pre najvyššiu pozíciu na kandidátke. Poznamenal, že zadržanie Krahovho asistenta je vážnou vecou.

"Ako povedal Tino Chrupalla, Krah mieri do Berlína," odpovedala Weidelová na opakovanú otázku. Dodala, že AfD sa k rokovaniam s Krahom v stredu vyjadrí.

Spolková prokuratúra oznámila, že zadržaný Jian G. pracuje od roku 2019 pre nemeckého člena Európskeho parlamentu. Meno europoslanca zastupiteľstvo neuviedlo, zverejnené podrobnosti o zadržanom však ukazujú na Krahovho asistenta. To, že je to naozaj Krahov spolupracovník, zhodne uvádzali tiež popredné nemecké médiá. O zadržaní asistenta následne informoval aj Krah.

image

Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov

Zastupiteľstvo uviedlo, že muža zadržalo v saskej metropole v pondelok a že v rámci vyšetrovania boli prehľadané byty zadržaného.

Zastupiteľstvo muža podozrieva, že ako spolupracovník čínskej tajnej služby tento rok v januári opakovane odovzdával svojmu spravodajskému kontaktu informácie o rokovaní a rozhodovaní Európskeho parlamentu. "Popri tom pre tajnú službu sledoval predstaviteľov čínskej opozície v Nemecku," dodalo zastupiteľstvo.

Podľa týždenníka Die Zeit sa kvôli tomu zapojil do činnosti rôznych opozičných skupín.

Zadržaného muža nemecké médiá označujú za blízkeho spolupracovníka Kraha, ktorý mu dôveroval. Po zvolení europoslancom v roku 2019 si ho Krah vybral ako asistenta do svojho bruselského tímu. Neskôr Kraha sprevádzal na ceste do Číny. Najneskôr v tomto čase už podľa Die Zeit pre Peking pracoval.

Podľa informácií ARD sa zadržaný pred zhruba desiatimi rokmi ponúkal nemeckým úradom ako informátor. Nemecké služby ho ale považovali za nespoľahlivého kvôli možnej výzve pre Čínu, dodala televízia.

Pre Kraha je to ďalšia aféra, ktorá mu komplikuje volebnú kampaň. Spolu so spolkovým poslancom AfD Petrom Bystroňom čelia podozreniam, že dostávali peniaze od proruskej siete. Túto kauzu odštartovali články českého Denníka N a nemeckého magazínu Der Spiegel, ktoré sa odvolávajú na zdroje v tajných službách. Krah a Bystroň prijímanie úplatkov odmietajú. AfD sa za dvojicu postavila a zdôraznila, že zatiaľ neboli zverejnené žiadne dôkazy, ktoré by podozrenia potvrdzovali.

01 - Modified: 2024-05-02 09:47:58 - Feat.: - Title: Šalamúnove ostrovy majú nového premiéra, podporuje blízke vzťahy s Čínou 02 - Modified: 2024-05-02 11:50:00 - Feat.: - Title: Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá 03 - Modified: 2024-05-02 07:49:55 - Feat.: - Title: USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia 04 - Modified: 2024-05-02 06:57:58 - Feat.: - Title: Prírodná katastrofa. Prepadnutie diaľnice po lejakoch v Číne si vyžiadalo najmenej 36 životov 05 - Modified: 2024-05-02 06:27:15 - Feat.: - Title: Filipíny si predvolali čínskeho vyslanca kvôli útokom na lode v Juhočínskom mori
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 18:17