Predseda dolnej komory ruského parlamentu - Štátnej Dumy - Vjačeslav Volodin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko by malo po kroku USA skonfiškovať majetok Západu, vyzýva predseda Štátnej Dumy

22.04.2024, 10:55
Autor:
TASRTASR

Vjačeslav​ Volodin vyjadril presvedčenie, že Washington prijal legislatívu umožňujúcu konfiškáciu ruských aktív, aby vyprovokoval EÚ k podniknutiu rovnakého kroku.

Rusko má teraz všetky dôvody na to, aby skonfiškovalo majetky Západu, vyhlásil v pondelok predseda dolnej komory ruského parlamentu - Štátnej Dumy - Vjačeslav Volodin.

Reagoval tak na schválenie zákona americkou Snemovňou reprezentantov, ktorý umožní vláde zhabať zmrazené ruské aktíva v USA a poslať ich Ukrajine. Informuje o tom agentúra Reuters.

Členovia snemovne hlasovali o troch návrhoch zákonov vyčleňujúcich celkovo vyše 95 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine, Izraelu a spojencom USA v indo-tichomorskom regióne. Prijali ich spolu so zákonom týkajúcim sa priorít zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti.

image

Európski lídri podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív pre Ukrajinu

Rusko "má teraz všetky dôvody prijímať symetrické rozhodnutia vo vzťahu k zahraničným aktívam," uviedol Volodin. Dodal, že v zahraničí je zmrazených približne 280 miliárd dolárov ruských aktív, pričom iba päť až šesť miliárd je v USA, zatiaľ čo v Európskej únii približne 224 miliárd dolárov.

Volodin, blízky človek šéfa Kremľa Vladimira Putina, vyjadril presvedčenie, že Washington prijal legislatívu umožňujúcu konfiškáciu ruských aktív, aby vyprovokoval EÚ k podniknutiu rovnakého kroku. Podľa neho by to však malo zničujúce dôsledky pre ekonomiku EÚ.

Senát USA odobril balík pomoci s podobnými opatreniami, aké schválila snemovňa, už vo februári. V dolnej komore Kongresu ho však blokovali krajne pravicoví republikáni.

Predseda snemovne Mike Johnson čelil rastúcemu tlaku Bieleho domu aj viacerých kongresmanov, aby dal o balíku hlasovať. Po oznámení, že tak urobí, ho časť republikánskych kolegov vyzýva, aby odstúpil zo svojej funkcie.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 10:02