Ruské úrady hlásia päť desiatok zachytených ukrajinských dronov, údajne sa ich podarilo zničiť. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru

20.04.2024, 13:22
20.04.2024, 14:52
Autor:
dyndyn

Dá sa očakávať, že Rusko bude chcieť na ukrajinské dronové útoky odpovedať, k čomu ale potrebuje aj zintenzívniť výrobu.

V noci došlo k masívnemu útoku dronov na Rusko. Ruské úrady hlásia päť desiatok zachytených ukrajinských dronov, údajne sa ich podarilo zničiť. Bezpilotné lietadlá zaútočili v ôsmich regiónoch, boli poškodené zariadenia energetickej infraštruktúry, hlásené sú aj tri obete. Ukrajina v posledných týždňoch zintenzívnila svoje útoky na Rusko

Výbuchy boli v noci na sobotu hlásené v Smolenskej, Moskovskej, Belgorodskej, Brianskej, Kurskej, Kalužskej, Riazanskej a Tulskej oblasti v Rusku, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na gubernátora Belgorodskej oblasti Viačeslava Gladkova.

"V dôsledku odpálenia dvoch výbušnín došlo k požiaru súkromného obytného domu," napísal gubernátor na Telegrame a dodal, že dvaja ľudia zomreli.

image

Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek

Neskôr Gladkov oznámil ďalšie úmrtie a troch zranených v dedine Novaja Tavolžanka, ktoré podľa neho spôsobilo ukrajinské ostreľovanie. „Tehotná žena, ktorá išla po ulici, utrpela vážne zranenie. Bola prevezená do nemocnice, kde zomrela,“ uviedol Gladkov.

V Smolenskej oblasti sa podľa ruských úradov stal terčom útoku ukrajinských dronov palivový a energetický komplex. „Protivzdušná obrana drony zostrelila, ale následkom padajúcich trosiek došlo k požiaru kontajnera s palivom,“ uviedol na sieti Telegram gubernátor oblasti Vasilij Anochin.

Gubernátor Kalužskej oblasti Vladislav Šafza informoval o menších škodách na infraštruktúre v blízkosti rozvodne. „V dôsledku výbuchu bezpilotného lietadla v oblasti elektrickej rozvodne bola ľahko poškodená energetická infraštruktúra. Nie sú žiadne obete,“ napísal na svojom kanáli Telegram.

Päťdesiat zostrelených dronov

Celkom ruská armáda hovorí o zostrelení až päťdesiatich ukrajinských dronov, najviac v Belgorodskej oblasti, kam ich Ukrajina vyslala viac ako polovicu, desiatim dronom bola napadnutá aj Brianská oblasť, ôsmimi dronmi Kurská oblasť, ďalšie drony boli zostrelené nad Tulskou, Riazanskou a Moskovskou oblasťou.

Ukrajina, ktorá už dlhšie ako dva roky čelí ruskej agresii, v posledných týždňoch zintenzívnila svoje útoky na Rusko a zamerala sa najmä na energetickú infraštruktúru. Kyjev sľúbil, že v odvete za rozsiahle ruské bombardovanie ukrajinského územia prenesie boje na ruské územie, napísala agentúra AFP.

image

Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra

Napríklad na ruskú Belgorodskú oblasť útočila ukrajinská armáda aj v noci na 19. apríla, kedy sa v regióne ozvala séria výbuchov. Rusko informovalo o zostrelení bezpilotných lietadiel a rakiet, v meste bol pozorovaný "dážď trosiek" v dôsledku pôsobenia protivzdušnej obrany.

V noci na 19. apríla sa tak v meste Belgorod a v regióne ozvala séria výbuchov. Bolo oznámené, že boli zostrelené bezpilotné lietadlá a rakety a v meste bol pozorovaný "dážď trosiek" v dôsledku práce protivzdušnej obrany.

Ukrajinské drony sa činili aj 8. apríla, kedy zaútočili na rafinériu, ktorá vyrába výbušniny, o tri dni dlhšie zase zaútočili na banské a spracovateľský závod v Rusku.

Na začiatku apríla sa stala terčom dronového útoku ropná rafinéria a priemyselný objekt v dvoch mestách asi 1300 kilometrov od ukrajinskej hranice. Jedným z cieľov bol závod na montáž dronov Šáhid v meste Jelabuga v Tatárskej autonómnej republike.

Rusko zintenzívni výrobu dronov

Dá sa očakávať, že Rusko bude chcieť na ukrajinské dronové útoky odpovedať, k čomu ale potrebuje aj zintenzívniť výrobu. Ruský minister obrany Sergej Šojgu preto oznámil zriadenie výskumného a výrobného centra pri ministerstve obrany, ktoré sa bude špecializovať na bezpilotné lietadlá a robotické systémy.

image

Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky

Vytvorené centrum bude združením rôznych podnikov, laboratórií a konštrukčných kancelárií zaoberajúcich sa vývojom a výrobou pokročilých zbraní, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany. Šojgu v sobotu podľa ruských médií kontroloval plnenie inštrukcií o vývoji bezpilotných lietadiel a ručných zbraní na cvičisku Moskovského vojenského okruhu.

01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: 1 - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: 1 - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: 1 - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 06 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: 1 - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:03