Najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí sa stretáva s najvyšším vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Komplikácie pre dohodu. Politické vedenie Hamasu zvažuje presun z Kataru

20.04.2024, 09:24
Autor:
ČTKČTK

Nepriame rozhovory medzi Izraelom a Hamasom, na ktorých sa okrem Kataru podieľa aj Egypt či Spojené štáty, už nejaký čas stagnujú.

Politické vedenie palestínskeho hnutia Hamas zvažuje, že svoju základňu presunie z Kataru, kde dlhodobo prebýva jeho líder Ismáíl Haníja. Napísal to v noci na dnes americký denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na svoj arabský zdroj. 

Podľa WSJ by takýto krok ešte zhoršil možnosť dohody o prímerí medzi Hamasom a Izraelom, ktorú medzi nimi sprostredkuje okrem iného práve Katar.

Nepriame rozhovory medzi Izraelom a Hamasom, na ktorých sa okrem Kataru podieľa aj Egypt či Spojené štáty, už nejaký čas stagnujú a presunom politického vedenia Hamasu z Kataru by sa podľa WSJ mohli úplne zastaviť.

Katar totiž dlhodobo zohráva kľúčovú úlohu pri vyjednávaní s týmto palestínskym radikálne islamistickým hnutím, ktoré USA, EÚ a Izrael považujú za teroristickú organizáciu. Aj preto Katar niektorí kritizujú, že toto hnutie podporuje. Katar prispel vlani v novembri k doteraz jedinému prímeriu v tejto vojne, ktoré trvalo týždeň.

image

Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken

Rovnako izraelský premiér Benjamin Netanjahu v posledných týždňoch Katar kritizoval a tvrdil, že jeho vedenie nevyvíja dostatočný tlak na Hamas, aby pristúpil na dohodu o prímerí. Hamas okrem iného požaduje záruky trvalého prímeria a stiahnutia všetkých izraelských vojsk z Pásma Gazy, izraelská vláda trvá na úplnom zničení vojenských síl Hamasu.

Palestínske hnutie tiež žiada prepustenie stoviek palestínskych väzňov výmenou za asi 130 rukojemníkov, ktorých drží od útoku na Izrael zo 7. októbra a z ktorých desiatky sú zrejme už po smrti.

WSJ napísal, že Hamas kontaktoval najmenej dve krajiny v regióne, kam by svoje politické ústredie mohol presunúť. Jedna z nich je podľa tohto zdroja Omán, ktorý to oficiálne nepotvrdil.

Šéf Hamasu Haníja bol mal dnes podľa AFP prísť do Turecka, kde už v minulosti prebýval a kde sa má dnes či v nedeľu stretnúť s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Katarský portál Doha News tento týždeň napísal, že šéf tureckej tajnej služby Ibrahim Kalin pred pár dňami hovoril s Haníjom o rokovaniach o prímerí v Pásme Gazy a o humanitárnej pomoci pre jeho obyvateľov.

image

Rokovania medzi Izraelom a Hamasom sa podľa Kataru zastavili

Turecko v tejto vojne stojí na strane Hamasu, ktorý nepovažuje za teroristickú organizáciu. Erdogan už v novembri označil izraelské operácie v Pásme Gazy za genocídu, Izrael za teroristický štát a Hamas naopak za skupinu bojovníkov za slobodu brániacu svoju krajinu.

WSJ citoval tiež katarského premiéra Muhammada bin Abdar Rahmána Sáního, ktorý je zároveň ministrom zahraničia a ktorý už skôr povedal, že jeho krajina zvažuje prehodnotenie svojej sprostredkovateľskej úlohy v rokovaní medzi Hamásom a Izraelom. Katarský premiér označil za nefér kritiku jeho vlády a tvrdenie, že sa málo snaží o zastavenie bojov.

"Táto úloha má svoje limity a obmedzenú schopnosť, s ktorou môžeme prispieť k týmto rokovaniam konštruktívnym spôsobom," povedal katarský premiér. "Štát Katar urobí príslušné rozhodnutie v správny čas," povedal podľa WSJ nedávno novinárom.

01 - Modified: 2024-05-02 15:15:57 - Feat.: - Title: Šéf Hamasu Haníja skúma návrh na prímerie v pozitívnom duchu. V Egypte sa chce dohodnúť 02 - Modified: 2024-05-02 12:36:05 - Feat.: - Title: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže podľa OSN trvať 80 rokov 03 - Modified: 2024-05-01 18:01:10 - Feat.: - Title: Blinken opäť vyzval Hamas, aby prijal dohodu o prímerí a rukojemníkoch 04 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-05-01 08:53:36 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s izraelským prezidentom. Chce presadiť prímerie v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 17:39