Čestný predseda strany Reform UK Nigel Farage stojí pred policajtmi v deň konferencie s názvom Národný konzervativizmus v Bruseli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

16.04.2024, 14:56
Autor:
ČTKČTK

Miestny starosta Emir Kir uviedol, že vydal nariadenie, ktoré konferenciu zakázalo v záujme verejnej bezpečnosti.

Plánovanú dvojdňovú konferenciu konzervatívnych a nacionalistických osobností v Bruseli dnes hneď v úvode narušila polícia po tom, čo akciu nariadil ukončiť starosta príslušnej mestskej časti. Uviedol, že krajná pravica tu nie je vítaná, informoval denník Le Soir.

Na podujatí nazvanom "Konferencia národného konzervatizmu" mal v stredu vystúpiť maďarský premiér Vitkor Orbán. Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Eric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

Ten podľa spravodajkyne bulvárneho denníka The Sun Martiny Betovej práve rečnil, keď do dejiska akcie v bruselskej časti Saint-Josse-ten-Noode dorazila polícia.

Miestny starosta Emir Kir uviedol, že vydal nariadenie, ktoré konferenciu zakázalo v záujme "verejnej bezpečnosti". "V Saint-Josse krajná pravica nie je vítaná," napísal na sociálnej sieti X liberálny politik.

image

Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu

Stretnutie euroskeptických osobností sa konalo za zatvorenými dverami v spoločenskom centre Claridge po tom, čo dva iné podniky akciu odmietli hostiť, píše Le Soir. V lokalite blízko sídiel inštitúcií Európskej únie plánovali na podvečer demonštráciu ľavicové skupiny. Polícia podľa webu Politico dorazila približne dve hodiny po začiatku konferencie.

"Je to naozaj ako výjav z podradnej diktatúry," reagoval na zákaz akcie jeden z organizátorov Frank Füredi. "Povedali majiteľovi, že keď sa to neukončí, odpojí ich od elektriny," dodal.

Spravodajkyňa denníka The Washington Post Emily Rauhalaová poznamenala, že ústrednou témou úvodných prejavov na zrušenej konferencii bolo to, ako sú podľa účastníkov konzervatívci umlčaní. "Zvesti o tom, že prichádza polícia, v dave vyvolali isté vzrušenie," napísala.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 03 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 04 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 16:01