Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR

16.04.2024, 12:04
Autor:
TASRTASR

Washington bude spolupracovať s Južnou Kóreou, Japonskom a ostatnými partnermi v Bezpečnostnej rade OSN, aby prišli s nejakými spôsobmi na monitorovanie zavádzania sankcií proti Severnej Kórei.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vyzvala v utorok Rusko a Čínu, aby prestali odmeňovať zlé správanie Severnej Kórey a chrániť ju pred sankciami. Informuje o tom agentúra Reuters.

Americká veľvyslankyňa sa takto vyjadrila počas návštevy demilitarizovanej zóny, prísne stráženej hranice medzi Južnou a Severnou Kóreou, ktoré sa technicky nachádzajú vo vojne.

Návšteva Thomasovej-Greenfieldovej v Južnej Kórei sa koná po tom, čo Rusko odmietlo každoročné obnovenie medzinárodného panelu expertov, ktorý uplynulých 15 rokov monitoroval implementáciu sankcií OSN namierených na obmedzenie severokórejského jadrového a raketového programu.

Veto Moskvy a zdržanie sa Číny pri hlasovaní v BR OSN len posilňujú snahy Severnej Kórey obísť medzinárodné sankcie a chráni ju niesť za to zodpovednosť, povedala veľvyslankyňa.

image

KĽDR odpálila balistickú raketu. Chcú miasť pred voľbami, kritizuje Južná Kórea

"Skrývaním pravdy ju nezmeníte. Odmeňovaním zlého správania ho len povzbudzujete," uviedla Thomasová-Greenfieldová pre novinárov. "Vyzývame Rusko a Čínu, aby zmenili kurz a opäť vyzývame Pchjongjang, aby si zvolil diplomaciu, prišiel k rokovaciemu stolu a zaviazal sa ku konštruktívnemu dialógu," dodala.

Washington bude podľa veľvyslankyne spolupracovať s Južnou Kóreou, Japonskom a ostatnými partnermi v Bezpečnostnej rade OSN, aby prišli s nejakými spôsobmi na monitorovanie zavádzania sankcií proti Severnej Kórei.

Americká veľvyslankyňa sa neskôr v Soule stretla aj so skupinou mladých Severokórejčanov, ktorí prebehli do Južnej Kórey. Ich útek označila za statočný a inšpirujúci.

Thomasová-Greenfieldová pricestovala do Južnej Kórey v nedeľu a v pondelok sa stretla s tamojším prezidentom Jun Sok-jolom a ministrami zahraničných vecí a obrany, s ktorými rokovala taktiež o KĽDR. Jej cesta bude pokračovať do Japonska, kde navštívi i mesta Nagasaki, ktoré bolo v roku 1945 vystavené americkému jadrovému útoku.

01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 05 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 21:40