Miestni obyvatelia sa plavia na nafukovacom člne cez zatopený dvor svojho domu v Orenburgu, aby nakŕmili psov uviaznutých na streche. FOTO: Reuters
StoryEditor

Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti

15.04.2024, 15:14
Autor:
ČTKČTK

Záplavy postihli oblasti na západnej Sibíri a na Urale, ale aj susediaci Kazachstan. Tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy.

V ruskej Kurganskej oblasti stúpa hladina rieky Tobol, úrady v regióne hlásia takmer 13-tisíc evakuovaných kvôli záplavám - či už z vytopených miest alebo miest ohrozených veľkou vodou.

Niekoľko štvrtí v kazašskom meste Petropavlovsk je úplne zaplavených a uzavretých, napísala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka z miesta. Južná časť ruského Uralu a severná časť Kazachstanu sa potýkajú s najhoršími záplavami za desiatky rokov.

image

Prudký odmäk zaskočil Rusov aj Kazachov. Povodne vyhnali z domovov stotisíc ľudí, ďalšie ťažké dni ešte prídu

V ruskom Kurgane podľa Reuters hladina rieky Tobol vystúpila na viac ako šesť metrov a úrady očakávajú, že v oblasti povodňová situácia kulminuje počas dneška. Tamojší gubernátor Vadim Šumkov už skôr podľa ruskej agentúry Interfax uviedol, že až voda v Kurgane stúpne na šesť metrov, začne zaplavovanie pravobrežnej časti mesta.

Množstvo vody, ktoré sa valí na Kurgan prirovnal k "moru". "Prúd Tobolu zrýchľuje, hladina v ňom neustále stúpa," uviedol Šumkov v nedeľu podľa agentúry TASS.

Povodne už skôr zaplavili 34-tisíc domov v Orenburgskej oblasti ležiacej o niečo západnejšie, kde sa zo svojich brehov vyliala rieka Ural. Jej hladina začala v nedeľu podľa ruských médií klesať a tamojšie záplavy poľavovať.

image

Záplavy v Kurganskej oblasti na západnej Sibíri ohrozujú 18-tisíc ľudí, hladina rieky stúpa

Povodne postihli tiež Tomskú oblasť v juhozápadnej časti Sibíri, v okolí oblastnej metropoly Tomsku sa dnes pod vodou ocitlo takmer 140 domov a osem desiatok ľudí bolo evakuovaných, píše Reuters.

Susedný Kazachstan evakuoval od začiatku povodní viac ako 111-tisíc ľudí. V meste Petropavlovsk, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc s Ruskom, hlásia niektorí obyvatelia, že ich domy sú zatopené až po strechy, alebo dokonca odplávali.

Prezident Kazachstanu Kasym-žomart Tokajev už skôr označil terajšie záplavy za najhoršiu pohromu za posledných 80 rokov.

Najhoršie záplavy za posledné desaťročia v regióne vyvolal rýchlo topiaci sa sneh z pohorí Ural a silné dažde. Voda zaplavila rozsiahle územia na Urale, západnej Sibíri, v Povolží a tiež v Kazachstane v blízkosti riek Ural a Tobol.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 08:59