StoryEditor

Moskva sa snaží o mier. Oživuje staré riešenie prímeria s Ukrajinou, doplnené o ďalšie požiadavky

12.04.2024, 19:52
Autor:
TASRTASR

Kremeľ považuje za možný základ nového riešenia dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou o mierovom urovnaní, o ktorej sa napokon neúspešne rokovalo v Istanbule krátko po vypuknutí vojny v roku 2022.

Zatiaľ čo Švajčiarsko navrhuje zorganizovať mierový summit s cieľom nájsť riešenie vojny na Ukrajine, Moskva teraz oživuje staré riešenie, doplnené o ďalšie požiadavky. Informujeme o tom na základe správy tlačovej agentúry DPA.

Kremeľ považuje za možný základ nového riešenia dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou o mierovom urovnaní, o ktorej sa napokon neúspešne rokovalo v Istanbule krátko po vypuknutí vojny v roku 2022.

Nové rozhovory

Táto dohoda by mohla slúžiť ako základ pre nové rozhovory, uviedol v piatok pre tlačovú agentúru Interfax hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Nové územia sú teraz zakotvené v našej ústave, čo pred dvoma rokmi nebolo," dodal Peskov.

Tieto pripomienky boli vyvolané švajčiarskym návrhom na mierovú konferenciu, ktorá má spočiatku zmobilizovať väčšiu medzinárodnú podporu pre Ukrajinu.

image

Môže Ukrajina nájsť nových vojakov bez toho, aby zdecimovala celú generáciu? Mladých mužov je málo

Rozhovory s Moskvou sa majú uskutočniť až ako druhý krok, čo ruský prezident Vladimir Putin skritizoval. Putin na štvrtkovom stretnutí s bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom povedal, že je jasné, že bez Moskvy sa nedá nič rozhodnúť.

Koncom marca 2022, približne mesiac po tom, ako Putin nariadil inváziu na Ukrajinu v plnom rozsahu, dosiahli vyjednávači Ukrajiny a Ruska počas rokovaní v Istanbule predbežnú dohodu o zastavení nepriateľských akcií, keďže bolo postupne zrejmé, že Moskvou plánované dobytie Kyjeva nebude úspešné.

Neskôr sa ukázalo, že Ukrajina pôvodne súhlasila, že sa vzdá členstva v NATO a zostane neutrálna. Dohoda sa však nerealizovala, čiastočne pre nezhody v otázke územných nárokov.

Zachovanie územných ziskov

Rusko začalo vojnu na Ukrajine pod zámienkou "oslobodenia" Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré sčasti ovládali proruskí separatisti, spod kontroly Kyjeva. Rusko medzičasom v ústave vyhlásilo tieto dve oblasti, ako aj Chersonskú a Záporožskú oblasť, za svoje vlastné územie, hoci ich vojensky ovláda len čiastočne.

Neúspech sa pripisuje aj odhaleniu zverstiev, ktorých sa dopustili ruskí vojaci na ukrajinských civilistoch na predmestiach Kyjeva, ako napríklad v Buči. To Ukrajine znemožnilo zmierenie.

image

Ruská armáda silnie. Ukrajincov prečísli desať ku jednej, varuje americký generál

Medzi podmienky, ktoré si Rusko stanovilo, patrilo zachovanie územných ziskov, ako aj to, že Ukrajina sa stane demilitarizovanou, neutrálnou krajinou, ktorá nebude členom NATO.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia.

Peskov sa k územným nárokom Moskvy odmietol bližšie vyjadriť a uviedol, že na podrobnosti "teoretických rokovaní" je ešte priskoro. Podľa jeho slov stále neexistujú žiadne náznaky, že by Ukrajina bola ochotná rokovať.

Presné údaje o počte obetí z radov vojenského personálu obe strany vo všeobecnosti utajujú. Zelenskyj však v marci vyčíslil straty svojej krajiny na približne 31.000 mŕtvych.

Podľa západných odhadov je počet obetí oveľa vyšší. Americké odhady z polovice roka 2023 uvádzajú počet zabitých ukrajinských vojakov na 70.000 a počet zabitých ruských vojakov na 120-tisíc.

01 - Modified: 2024-04-12 17:37:53 - Feat.: 1 - Title: Môže Ukrajina nájsť nových vojakov bez toho, aby zdecimovala celú generáciu? Mladých mužov je málo 02 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: 1 - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-12 13:28:43 - Feat.: 1 - Title: Rokovania s Ukrajinou by museli prihliadať na anexiu území, vyhlásil Kremeľ
01 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 02 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 03 - Modified: 2024-04-22 08:55:49 - Feat.: - Title: Rusko by malo po kroku USA skonfiškovať majetok Západu, vyzýva predseda Štátnej Dumy 04 - Modified: 2024-04-21 11:29:13 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ukrajinskú dedinu Bohdanivka 05 - Modified: 2024-04-21 10:10:00 - Feat.: - Title: Rusko môže zosilniť útoky na Ukrajine, kým dorazí nová americká pomoc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 11:27