Zaplavená obytná štvrť v Orenburgu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský Orenburg vyhlásil okamžitú evakuáciu, Ural je dva metre nad kritickou hranicou

12.04.2024, 12:10
12.04.2024, 12:22
Autor:
ČTKČTK

Škody spôsobené povodňami v Orenburskej oblasti presiahli 40 miliárd rubľov.

V ruskom meste Orenburg, obývanom viac ako pol miliónom ľudí, dnes zazneli sirény, keď úrady kvôli nebezpečne stúpajúcej rieke Ural vyhlásili evakuáciu, oznámil starosta mesta podľa tlačových agentúr.

V susednom Kazachstane kvôli záplavám presunuli do bezpečia bezmála 100-tisíc ľudí a teraz podľa médií evakuujú obyvateľov ohrozených častí mesta Petropavl s viac ako 200-tisíc obyvateľmi, ktoré je centrom Severokazašskej oblasti.

VIDEO: Extrémne záplavy zasiahli ruský Orenburg

"Nie je to cvičný poplach, koná sa rozsiahla evakuácia! Povodňová situácia v Orenburgu je mimoriadne nebezpečná," uviedol starosta mesta Sergej Salmin a vymenoval mestské časti, ktoré musia ľudia bezodkladne opustiť. Hladina rieky Ural totiž stúpla na nebezpečných 11,43 metra. Predtým úrady za kritickú označovali výšku 9,3 metra.

"Vezmite si sebou doklady, lieky, nevyhnutne potrebné veci a okamžite odíďte z domov. Situácia je kritická, nestrácajte čas," nabádal.

Pod Orenburgom úrady podľa agentúry TASS evakuujú všetkých obyvateľov dediny Gazodobytčikov, pretože pri ďalšom stúpaní vody hrozí pretrhnutie hrádze.

image

Prudký odmäk zaskočil Rusov aj Kazachov. Povodne vyhnali z domovov stotisíc ľudí, ďalšie ťažké dni ešte prídu

Povodne v Orenburgu vrcholia

Úrady očakávajú, že dnes či v sobotu bude v Orenburgu povodeň kulminovať. V meste bolo k ránu zaplavených 2687 domov. V celej Orenburskej oblasti voda zaplavila už 11 773 obytných domov.

Odborníci očakávajú, že povodeň stúpne na 11,6 metra, napísala agentúra DPA a dodala, že predchádzajúca historicky najvyššie zaznamenaná výška vody bola 9,4 metra za povodňami v roku 1942.

image

Záplavy v Rusku sa rozšírili do ďalších regiónov, hladiny riek stále stúpajú

Škody spôsobené povodňami v Orenburskej oblasti presiahli 40 miliárd rubľov. informoval prezidenta Vladimira Putina šéf regiónu Denis Pasler. Gubernátor dodal, že ide o veľmi predbežný odhad, pretože voda ešte neopadáva a nebolo možné škody obhliadnuť.

Za najhoršiu označil situáciu v Orenburgu, zatiaľ čo druhom najväčšom meste oblasti, Orsku, sa situácia "stabilizuje", ako klesá hladina vody, ktorá tam pred niekoľkými dňami prerazila ochrannú hrádzu.

V Kazachstane evakuovali 100-tisíc ľudí 

V Kazachstane bolo od začiatku povodní evakuovaných 99 869 ľudí, vrátane 36 591 detí, uviedlo dnes kazašské ministerstvo pre mimoriadne situácie podľa portálu Tengrinews.kz. Na záchranných prácach sa podieľa 34 272 ľudí s asi 4000 kusmi techniky. Zaplavených je 3563 súkromných domov a 1778 chát v šiestich oblastiach. V ôsmich regiónoch platí núdzový stav.

"Vezmite si doklady, teplé oblečenie, lôžkoviny a zásoby vody a jedla na tri dni," poradili úrady podľa reportérov Tengrinews obyvateľom jednej dediny pri meste Petropavl na severe krajiny, ktorú nariadili evakuovať po pretrhnutí protipovodňovej hrádze.

V oblasti bolo evakuovaných 1922 ľudí. Na veľkú vodu sa pripravuje aj samotné mesto a okolie: Zvyšované sú hrádze pozdĺž rozvodnenej rieky Išim a evakuovaní ľudia z miest, ktorým hrozí zatopenie.

image

Viaceré ruské oblasti čelia najhorším záplavám za desaťročia. Putin, pomôž, dožadujú sa miestni

Ministerstvo podľa portálu dnes tiež varovalo pred ohrozením životov 30-tisíc obyvateľov najväčšieho kazašského mesta Almaty vinou nedávno odhaleného rozkrádania štátnych peňazí pri stavbe priehrady na rieke Aksaj. Prípad je vyšetrovaný, uviedol portál Nur.kz a dodal, že priehrada vznikala práve s cieľom ochrániť obyvateľov pred povodňami.

Najhoršie záplavy za posledné desaťročia vyvolal rýchlo topiaci sa sneh z pohoria Ural. Voda zaplavila rozsiahle územia na Urale, západnej Sibíri, v Povolží a tiež v Kazachstane v blízkosti riek Ural a Tobol. Prezident Kazachstanu Kasym-Žomart Tokajev označil terajšie záplavy za najhoršiu pohromu za posledných 80 rokov.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-20 05:23:38 - Feat.: - Title: Dažde a záplavy v Keni​ si vyžiadali už prinajmenšom 32 životov 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:56