Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rozhovory o Ukrajine bez Ruska nemajú zmysel, reaguje Kremeľ konferenciu vo Švajčiarsku

11.04.2024, 20:58
Autor:
TASRTASR

Švajčiarsko v stredu oznámilo, že 15.-16. júna sa uskutoční konferencia na vysokej úrovni o prebiehajúcom vojnovom konflikte na Ukrajine, ale bez účasti Ruska.

Mierové rokovania o Ukrajine, ktoré sa majú uskutočniť v júni vo Švajčiarsku, "nemajú zmysel", ak sa na nich nezúčastní Rusko, vyhlásil vo štvrtok Kremeľ. Správa pochádza z tlačovej agentúry AFP.

Švajčiarsko v stredu oznámilo, že 15.-16. júna sa uskutoční konferencia na vysokej úrovni o prebiehajúcom vojnovom konflikte na Ukrajine, ale bez účasti Ruska. Konferenciu v luxusnom letovisku Bürgenstock neďaleko mesta Luzern organizuje švajčiarska prezidentka Viola Amherdová a zúčastní sa na nej Ukrajina a zhruba 100 ďalších krajín.

Pozícia Ruska

"Mnohokrát sme povedali, že proces (mierových) rokovaní bez Ruska nemá zmysel," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že akékoľvek kroky v súvislosti s Ukrajinou, ktoré "ignorujú pozíciu Ruska", sú "odtrhnuté od reality" a nemajú "žiadnu perspektívu".

image

Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska

Zacharovová tiež skritizovala "mierový vzorec" predložený ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý požaduje stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia, finančné odškodnenie a vytvorenie osobitného tribunálu, ktorý by súdil ruských predstaviteľov.

"Je všeobecne známe, že Zelenského vzorec nepočíta s kompromismi ani alternatívami a úplne ignoruje návrhy Číny, Brazílie, afrických a arabských štátov," povedala Zacharovová. "Sme presvedčení, že naši partneri v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike budú ostražití a nenechajú sa zatiahnuť do novej protiruskej avantúry," dodala hovorkyňa.

Dôvera v Švajčiarsko

Povedala, že Švajčiarsku "nemožno dôverovať", pretože Bern "obhajuje pozície Ukrajiny, podporuje kyjevský režim, uplatňuje protiruské sankcie a prijal stratégie, ktoré vylučujú Rusko z európskeho bezpečnostného systému".

"Švajčiarsko za takýchto podmienok nemôže byť neutrálnym hostiteľom, nieto ešte sprostredkovateľom," dodala. Švajčiarska vláda počas januárovej návštevy Zelenského súhlasila s usporiadaním mierovej konferencie v tomto roku.

Bern v stredajšom vyhlásení uviedol, že "v súčasnosti existuje dostatočná medzinárodná podpora pre konferenciu na vysokej úrovni s cieľom začať mierový proces".

image

Slovensko želá Ukrajine skoré členstvo v EÚ. Nie sme krajina, ktorá chce klásť prekážky, vyhlásil Fico

Tradične neutrálne Švajčiarsko od začiatku trvá na tom, že do rozhovorov musí byť nakoniec zapojená aj Moskva, a snaží sa na konferenciu dostať i Čínu a ďalšie rozvíjajúce sa mocnosti.

Na konferenciu by mohol prísť americký prezident Joe Biden, ktorý má 13.-15. júna na programe účasť na summite G7 v susednom Taliansku, informoval denník Neue Zürcher Zeitung.

Švajčiarska vláda uviedla, že na skorších rokovaniach o usporiadaní konferencie sa podieľali Európska únia a vyslanci z tzv. globálneho juhu vrátane Brazílie, Číny, Etiópie, Indie, Saudskej Arábie a Juhoafrickej republiky.

01 - Modified: 2024-04-08 17:39:05 - Feat.: 1 - Title: Viaceré ruské oblasti čelia najhorším záplavám za desaťročia. Putin, pomôž, dožadujú sa miestni 02 - Modified: 2024-04-07 08:09:22 - Feat.: 1 - Title: Ruské médiá o slovenských voľbách: Pellegrini podporuje rýchle riešenie konfliktu. Čo píšu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády
01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 05 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 22:56