Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tajná služba Kremľa tvrdí, že britské jednotky dohliadajú na operácie proti ruskej flotile

11.04.2024, 17:33
Autor:
ČTKČTK

Ruská služba tiež vyhlásila, že britské sily využívajú Ukrajinu ako cvičnú plochu a že na ukrajinských vojakov pozerajú ako na "materiál" pre testovanie nových zbraní a taktík.

Ruská tajná služba FSB dnes vyhlásila, že britské špeciálne jednotky dohliadali na väčšinu ukrajinských operácií namierených proti ruskej Čiernomorskej flotile a na útoky na Ruskom okupovaný polostrov Krym.

Informovala o tom ruská štátna agentúra TASS. Zároveň s odvolaním sa na FSB uviedla, že na Ukrajine pôsobia britské námorné špeciálne jednotky a že ich prítomnosť svedčí o priamom zapojení Británie do konfliktu.

Príprava ukrajinkých jednotiek

"FSB pravidelne dostáva informácie o účasti západných tajných služieb, predovšetkým britských, na príprave ukrajinských špeciálnych jednotiek. Odhalili sme kurátorskú úlohu, ktorú zohrávajú britské špeciálne jednotky vo valnej väčšine teroristických a diverzných akcií proti lodiam Čiernomorskej flotily a proti Krymskému polostrovu, "citovala agentúra TASS predstaviteľov FSB.

Ruská služba tiež vyhlásila, že britské sily využívajú Ukrajinu ako cvičnú plochu a že na ukrajinských vojakov pozerajú ako na "materiál" pre testovanie nových zbraní a taktík.

image

Rusko sa zatiaľ drží nad vodou, vraví expertka. Ekonomika sa však kvôli vojne prehrieva, chýbajú pracovné sily

Podľa ďalšieho tvrdenia FSB sa Briti "nenamáhajú" s detailným premyslením operácií. Príkladom takejto neprepracovanej operácie je podľa FSB zmarený plán, v ktorom britské sily počítali s vylodením ukrajinských vojakov na Tendrivskej kose v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Západní inštruktori

Už skôr Moskva obvinila niektoré členské štáty NATO, že ich vojaci pôsobia na Ukrajine. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski napríklad minulý mesiac oznámil, že vojaci krajín NATO už na Ukrajine pôsobia. Podľa portálu Onet.pl mal na mysli vojenských inštruktorov, ktorí na mieste cvičia Ukrajincov okrem iného v zaobchádzaní s dodávanou technikou.

Sikorski reagoval na debatu, ktorú vyvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron, keď nevylúčil vyslanie francúzskych vojakov na Ukrajinu. Šéf francúzskej diplomacie Stéphane Séjourné následne spresnil, že by Paríž svojich vojakov na Ukrajinu neposlala bojovať, ale plniť iné úlohy.

Prítomnosť vojakov NATO na Ukrajine nepriamo potvrdil tiež nemecký kancelár Olaf Scholz, keď hovoril o tom, že dodanie nemeckých striel Taurus Kyjevu nie je možné

. Naznačil, že by si to žiadalo vyslanie nemeckých vojakov na miesto. Konkrétne Scholz uviedol, že to, "čo robia Briti a Francúzi, pokiaľ ide o kontrolu cieľov" zasahovaných pomocou nimi dodaných striel, "nemožno robiť v Nemecku".

01 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko sa zatiaľ drží nad vodou, vraví expertka. Ekonomika sa však kvôli vojne prehrieva, chýbajú pracovné sily 02 - Modified: 2024-03-17 11:31:15 - Feat.: 1 - Title: Musia cvičiť každý deň. Šojgu nariadil posilnenie opatrení proti ukrajinským dronom 03 - Modified: 2024-03-11 14:26:41 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ odmietol komentovať údajnú výmenu veliteľa vojenského námorníctva Ruska
01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 05 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 18:55