Predseda strany FPÖ Herbert Kickl. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci

11.04.2024, 15:33
Autor:
TASRTASR

Podľa politického poradcu Thomasa Hofera prebieha v Rakúsku verejná debata ohľadom údajnej špionáže v prospech Ruska.

O niekoľko mesiacov sa budú v Rakúsku konať parlamentné voľby. Podľa predvolebných prieskumov jasne vedie pravicovo-orientovaná Slobodná strana Rakúska (FPÖ), podľa politológa je však po prvý raz za uplynulé mesiace možné, že v dôsledku škandálu s údajnou špionážou utrpí isté straty, informuje agentúra DPA.

Podľa politického poradcu Thomasa Hofera prebieha v Rakúsku verejná debata ohľadom údajnej špionáže v prospech Ruska. Podozrivým je bývalý pracovník tajnej služby a jeho napojenie na pravicových populistov z FPÖ môže ich ambíciami do značnej miery otriasť. "Téma má potenciál, ak ďalšie vyšetrovanie prehĺbi podozrenie na vyzradenie štátneho tajomstva," dodal.

image

Zatknutie exdôstojníka tajnej služby vrhá tieň podozrenia na Viedeň

Bývalý zamestnanec rakúskeho Spolkového úradu na ochranu ústavy a boja proti terorizmu (BVT) je podozrivý z toho, že v stovkách prípadov posunul Moskve dôverné osobné údaje. Dialo sa to počas úradovania bývalého ministra vnútra za FPÖ Herberta Kickla, ktorý dnes tejto strane predsedá.

Hofer sa vyjadril, že ministerstvo vnútra a vtedajší úrad BVT sú už dvadsať rokov v rukách konzervatívcov z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), avšak nové obvinenia zapadajú do zdanlivej predstavy, že strana FPÖ je politicky napojená na Moskvu, a že to tak bolo aj pred vpádom Rusov na Ukrajinu.

"Aj keď nehrozí žiadna veľká strata voličov, ale ak budú ostatné strany hovoriť o bezpečnostnom riziku, mohlo by to Kickla dobehnúť počas koaličných vyjednávaní," poznamenal Hofer.

Rakúsky prezident Alexander van der Bellen už navyše viackrát naznačil, že nemusí zostavením vlády automaticky poveriť predsedu strany s najväčším počtom hlasov.

image

Rakúska ministerka spravodlivosti chce sprísniť zákon o špionáži

Strana FPÖ začína spochybňovať význam zmluvy o priateľstve, ktorú v roku 2016 uzatvorila so stranou ruského prezidenta Vladimira Putina Jednotné Rusko. To je v každom prípade znak defenzívy, dodáva politológ.

Bývalý stranícky šéf FPÖ Norbert Hofer v stredu vysvetlil, že ani jedna zo strán nikdy túto zmluvu nepriviedla k životu. Na podčiarknutie jej bezvýznamnosti dodal, že ju už ani nevedia nájsť, cituje DPA.

Vo štvrtok bude vyšetrovací výbor v parlamente vypočúvať šéfa FPÖ Kickla ohľadom údajného zneužitia moci.

01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 05 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 19:35