Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zelenskyj pricestoval do Litvy, bude rokovať s lídrami Iniciatívy troch morí

11.04.2024, 12:10
Autor:
TASRTASR

Ukrajinský prezident cestuje od vypuknutia ruskej invázie do zahraničia pomerne málo, v Litve je však už teraz tretíkrát.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval vo štvrtok do Litvy, aby tam rokoval s lídrami strednej a východnej Európy o podpore Kyjeva v boji proti ruskej invázii. Informuje o tom agentúra AFP.

"Teraz je najdôležitejšie urobiť všetko pre posilnenie našej protivzdušnej obrany, naplniť nevyhnutné potreby ukrajinských obranných síl, ako aj upevniť medzinárodnú podporu," uviedol Zelenskyj v príspevku na sociálnych sieťach, kde ohlásil aj svoj príchod do tejto pobaltskej krajiny.

Moskva v uplynulých týždňoch zintenzívnila bombardovanie ukrajinskej energetickej infraštruktúry, čo Kyjev prinútilo znovu sa obrátiť na Západ so žiadosťou o novú vojenskú pomoc.

Litva je jedným z najvernejších spojencov Ukrajiny. Momentálne hostí samit Iniciatívy troch morí, teda neformálnej organizácie 12 krajín strednej a východnej Európy ležiacich medzi Baltským, Čiernym a Jadranským morom. Na štvrtkovej schôdzke by sa tam mali zísť okrem iného prezidenti Estónska, Poľska či Česka.

image

Rusi zničili elektráreň pri Kyjeve. Ukrajina potrebuje zbrane pre protivzdušnú obranu, nalieha Zelenskyj

Zelenskyj sa má vo Vilniuse stretnúť aj svojím litovským náprotivkom Gitanasom Nausédom. Diskutovať majú o situácii na frontovej línii, ako aj potrebe vojenskej a finančnej pomoci pre Kyjev, či vyhliadkach Ukrajiny na členstvo v NATO, uviedla kancelária litovského prezidenta.

Zelenskyj cestuje od vypuknutia ruskej invázie z februára 2022 do zahraničia pomerne málo, v Litve je však už teraz tretíkrát. Vlani v júli sa vo Vilniuse zúčastnil na summite NATO. V januári zase túto krajinu navštívil v rámci svojej cesty po pobaltských krajinách, ktoré žiadal o vojenskú pomoc.

01 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 03 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 04 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 05 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 18:54