Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij a šéf Charkovskej regionálnej vojenskej správy Oleh Synehubov kontrolujú nové opevnenia pre ukrajinských vojakov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusi zaútočili na Charkov, Zelenskyj si v oblasti prezeral stavbu opevnenia

09.04.2024, 16:11
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinskí vojaci v oblasti rozmiestňujú protitankové betónové zátarasy a hĺbia priekopy.

Ruská armáda dnes podnikla útok na centrum Charkova, v meste boli počuť dva výbuchy. Zranenia utrpeli najmenej traja ľudia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na svojom telegramovom účte informoval o tom, že si v Charkovskej oblasti prezeral stavbu opevnenia.

Podľa šéfa správy Charkovskej oblasti Oleha Synehubova bol v meste zasiahnutý civilný podnik. "Sú poškodené budovy, vznikli požiare. V tejto chvíli sú traja zranení, sú v stredne ťažkom stave," uviedol Synehubov. Ide podľa neho o zamestnancov podniku. Dodal, že záchranári pátrajú po ďalších obetiach, ktoré by mohli byť pod troskami.

image

Útočia už aj na Baltskú flotilu? Udreli sme na raketovú korvetu pri Kaliningrade, hlási Kyjev

Charkov, druhé najväčšie ukrajinské mesto, je metropolou rovnomennej oblasti pri hraniciach s Ruskom. Kvôli geografickej blízkosti Rusi na región pravidelne podnikajú raketové, bombové aj dronové útoky. Vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu ukrajinské úrady pred mesiacom nariadili evakuáciu rodín s deťmi z radu obcí v Kupianskom okrese.

Prezident Zelenskyj v súvislosti s prehliadkou stavby opevnenia v regióne podľa RBK Ukrajina uviedol, že "musíme byť pripravení a Rusi musia vidieť, že sme pripravení sa brániť".

Ukrajinskí vojaci v oblasti rozmiestňujú protitankové betónové zátarasy a hĺbia priekopy. Kedy Zelenskyj do regiónu prišiel, nie je jasné. Znovu naliehal na spojencov, aby Ukrajine poskytli ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany v situácii, keď "Rusko deň za dňom úmyselne ničí mesto (Charkov) a zabíja ľudí v ich domovoch".

01 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 03 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 04 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 05 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 19:16