Humanitárna pomoc smerujúca do Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nádej pre hladujúcich Palestínčanov. Izrael oznámil, že umožní "dočasnú" pomoc cez severné hranice do Gazy

05.04.2024, 07:04
Autor:
ČTKČTK

Na prepravu pomoci do Gazy bude slúžiť hraničný priechod Erec aj prístav v izraelskom meste Ašdod, opatrenia majú predísť humanitárnej kríze.

Izrael dočasne otvorí hraničný priechod Erec pre dodávky pomoci do Pásma Gazy. Píše to dnes izraelská tlač s odvolaním sa na vyhlásenie úradu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

"Okamžité kroky" na zlepšenie humanitárnej situácie

Na prepravu pomoci do Pásma Gazy, kde Izrael bojuje s palestínskym hnutím Hamas, bude slúžiť aj prístav v izraelskom meste Ašdod. Podľa vyhlásenia majú opatrenia predísť humanitárnej kríze v Pásme Gazy. Biely dom krok uvítal.

Podľa vyhlásenia, ktoré cituje server denníka Haarec, sa izraelské úrady rozhodli podniknúť "okamžité kroky" na zlepšenie humanitárnej situácie v Pásme Gazy.

"Izrael umožní dočasnú dodávku humanitárnej pomoci cez Ašdod a hraničný prechod Erec a navýšenie jordánskej pomoci cez (prechod) Kerem Šalom," stojí vo vyhlásení, ktoré vydal úrad premiéra dnes skoro ráno. "Navýšenie pomoci predíde humanitárnej kríze," uvádza sa vo vyhlásení.

image

Hamas tvrdí, že izraelská armáda sa stiahla z nemocnice v Gaze. Našli tam desiatky mŕtvych

Hovorkyňa pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová uvítala oznámenie o navýšení pomoci pre Pásmo Gazy. Podľa nej je teraz nutné "plne a rýchlo implementovať" otvorenie priechodu Erec či prístavu Ašdod pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy.

Watsonová tiež pripomenula, že Biden vo štvrtkovom telefonáte s Netanjahuom vyzval na kroky, ktoré by viedli k lepšej ochrane civilistov a zaisteniu bezpečnosti humanitárnych pracovníkov.

Provizórne mólo

Pentagon vo štvrtok podľa agentúry AP oznámil, že pokračuje v budovaní provizórneho móla pri Pásme Gazy. To by mohlo ďalej navýšiť objem pomoci pre obyvateľov tohto palestínskeho územia. Zariadenie by mohlo byť pripravené na konci apríla alebo začiatku mája.

Izrael oznámil krok niekoľko dní po tom, čo pondelkový úder izraelskej armády zabil sedem humanitárnych pracovníkov organizácie World Central Kitchen (WCK). Odvtedy ďalšie humanitárne organizácie uvádzajú, že zvažujú pozastavenie svojich aktivít v Pásme Gazy, ako sa rozhodla urobiť organizácia WCK.

Medzinárodné organizácie a agentúry OSN varujú pred veľmi zlou humanitárnou situáciou v Pásme Gazy. Podľa odhadu niektorých agentúr OSN by na severe Pásma Gazy mohol do mája vypuknúť hladomor. Podľa organizácií je jediným riešením súčasnej situácie v Pásme Gazy navýšenie objemu pomoci, ktorá sa prepravuje po zemi.

image

V Pásme Gazy za takmer pol roka bojov podľa Hamasu zomrelo 32 782 Palestínčanov

Izrael namiesto toho tvrdil, že hlavným problémom nie je objem pomoci, ktorý sa podarí prepraviť do Pásma Gazy, ale distribúcia na tomto palestínskom území, ktorá má podľa Izraela vážne problémy.

Priechod Erec bol mnoho rokov prakticky jediným miestom, odkiaľ bolo možné vstúpiť z Izraela do Pásma Gazy a naopak. Priechod bol ťažko zničený 7. októbra, keď hnutie Hamas a jeho spojenci zaútočili na izraelské územie v okolí Pásma Gazy.

Podľa údajov izraelských úradov pri tomto teroristickom útoku zomrelo 1 200 ľudí a 250 ich bolo zavlečených na palestínske územie. Počas izraelskej ofenzívy zomrelo podľa úradov, ktoré kontroluje Hamas, v Pásme Gazy vyše 33-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-03-30 16:20:24 - Feat.: 1 - Title: Bitka o jedlo sa zmenila na boj o život. V Gaze zomrelo pri streľbe a tlačenici pri konvoji s jedlom päť ľudí 02 - Modified: 2024-03-24 15:53:19 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda oblieha ďalšie dve nemocnice v Pásme Gazy, žiada evakuáciu 03 - Modified: 2024-03-18 09:48:18 - Feat.: 1 - Title: Izrael prevzal kontrolu nad nemocnicou Šifá. Zabil niekoľko ozbrojencov Hamasu a zadržal desiatky podozrivých 04 - Modified: 2024-03-18 16:18:37 - Feat.: 1 - Title: Al-Džazíra hlási zatknutie svojho spravodajcu v Gaze
01 - Modified: 2024-05-03 18:47:11 - Feat.: - Title: Erdogan: Zastavenie obchodu s Izraelom má pomôcť k prímeriu v Gaze. Antisemitský diktátor, reaguje Izrael 02 - Modified: 2024-05-03 09:49:19 - Feat.: - Title: Turecko tvrdí, že obchod s Izraelom obnoví až v prípade trvalého prímeria v Gaze 03 - Modified: 2024-05-03 09:39:37 - Feat.: - Title: Izrael hlási úmrtie ďalšieho rukojemníka zadržiavaného v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-05-02 21:25:43 - Feat.: - Title: UNESCO udelila cenu za slobodu tlače palestínskym novinárom v Gaze 05 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 06:47