Rafinérsky komplex Taneco, ktorý je súčasťou skupiny spoločností ruského producenta ropy Tatneft, v Nižnekamsku v Tatarskej republike. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinci zasiahli rafinériu a továreň na drony 1300 kilometrov od hranice

02.04.2024, 08:51
02.04.2024, 11:51
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina, ktorá čelí už viac ako dva roky ruskej agresii, v posledných týždňoch zosilnela svoje útoky na ruské regióny. Zamerala sa najmä na ropné rafinérie a ďalšie priemyselné podniky.

V Rusku sa dnes terčom dronového útoku stala ropná rafinéria a priemyselný objekt v dvoch mestách asi 1300 kilometrov od ukrajinskej hranice, uviedli ruské úrady.

Ukrajinské médiá alebo agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje v ukrajinských tajných službách uviedli, že za akciou stojí ukrajinská vojenská rozviedka a že jedným z cieľov bol závod na montáž dronov Šáhid v meste Jelabuga v Tatárskej autonómnej republike. 

Druhý cieľ, ropnú rafinériu v neďalekom meste Nižnekamsk rovnako v Tatársku potvrdila ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. Podľa ruských úradov zranenia utrpelo najmenej sedem ľudí. Kyjev sa zatiaľ oficiálne nevyjadril.

Nie je jasné, či útoky spôsobili väčšie škody. Agentúra Ria Novosti sa obmedzila na konštatovanie, že v ropnej rafinérii Taneko v Nižnekamsku vznikol požiar, ktorý sa po dvadsiatich minútach podarilo uhasiť.

Podľa agentúry Reuters ale z analýzy snímok útoku vyplýva, že bola zasiahnutá jednotka slúžiaca na primárnu rafináciu. Zdroj z ukrajinskej rozviedky tiež podľa Reuters tvrdí, že škody, ktoré nálet na vojenský cieľ spôsobil, sú značné.

Rozsah škôd v Nižnekamsku i Jelabuge predtým minimalizoval šéf autonómneho Tatárstanu Rustam Minnichanov. "Nie sú hlásené vážne škody, technologický proces nebol narušený," vyhlásil na sociálnej sieti Telegram.

Americké médiá vlani uvádzali, že v meste Jelabuga sa plánuje spustenie masovej výroby dronov Šáhed podľa iránskeho modelu. Ruský investigatívny portál Novaja gazeta potom informoval, že drony začalo montovať niekoľko stoviek študentov strednej polytechnickej školy v Jelabuze.

Ukrajina, ktorá čelí už viac ako dva roky ruskej agresii, v posledných týždňoch zosilnela svoje útoky na ruské regióny. Zamerala sa najmä na ropné rafinérie a ďalšie priemyselné podniky. Už skôr podľa médií zasiahla ciele v hĺbke Ruska.

V tomto roku už drony podnikli niekoľko útokov pri Petrohrade, ktorý leží ďalej ako 1000 kilometrov od ukrajinských hraníc. Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že Kyjev má drony s doletom vyše 1000 kilometrov k dispozícii.

01 - Modified: 2024-05-16 20:41:44 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck zahynuli štyri ženy 02 - Modified: 2024-05-16 19:49:34 - Feat.: - Title: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko, tvrdia USA 03 - Modified: 2024-05-16 17:24:24 - Feat.: - Title: Rusko nemá dosť vojakov pre prielom pri Charkove, povedal vrchný veliteľ NATO v Európe 04 - Modified: 2024-05-16 15:42:12 - Feat.: - Title: Rusko oznámilo, že v odvete na kroky Londýna vyhostí britského vojenského pridelenca 05 - Modified: 2024-05-16 13:03:44 - Feat.: - Title: Ukrajina viní Rusko zo zadržiavania a zabíjania civilistov v Charkovskej oblasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 05:50