Demonštranti protestujú proti vláde izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelčania protestujú proti Netanjahuovi. Vytýkajú mu najmä neúspechy na rokovaniach o návrate rukojemníkov

30.03.2024, 22:10
Autor:
TASRTASR

Niekoľko stoviek ľudí sa v sobotu zišlo neďaleko súkromnej rezidencie izraelského premiéra a žiadalo jeho odstúpenie.

Niekoľko stoviek ľudí sa v sobotu zišlo neďaleko súkromnej rezidencie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v meste Cézarea, aby žiadali jeho odstúpenie.

Vytýkajú mu najmä neúspechy na rokovaniach o návrate rukojemníkov zavlečených v októbri do Pásma Gazy palestínskymi teroristickými komandami.

"Rukojemníkov nechal napospas osudu"

Ako informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), ide len o jedno z viacerých podobných zhromaždení aktivistov a príbuzných rukojemníkov za posledné týždne, ktorých cieľom je zvýšiť tlak na Netanjahua, aby "šiel do nových volieb".

Na proteste v Cézarei vystúpil aj Amos Malka, bývalý šéf izraelskej vojenskej rozviedky, ktorý vo svojom prejave Netanjahua obvinil, že rukojemníkov, ktorých radikálne hnutie Hamas zadržiava v Gaze, nechal napospas osudu.

image

Netanjahuova manželka sa podľa médií sťažovala, že rukojemníci nepoďakovali

"Keby rodiny vedeli, aká malá je priepasť, ktorú Netanjahu odmieta preklenúť" pri rokovaniach s Hamasom, "zúrili by", uviedol Malka s tým, že to je "ďalší dôkaz Netanjahuovej nehodnosti slúžiť."

V rozhovore pre TOI Malka, ktorý je jedným z lídrov protestného hnutia proti Netanjahuovej vláde, doplnil, že vinu za zlyhania, ktoré viedli k 7. októbru, nesú mnohí, aj v rámci rezortu obrany, spravodajských služieb či vládnych úradov. "Ale to, čo sa stalo odvtedy, je iba Netanjahuova vina," dodal Malka.

Príbuzní zadržiavaných rukojemníkov na tomto proteste deklarovali, že Netanjahu je prekážkou na ceste k dohode, a avizovali, že budú pracovať na tom, aby ho vo funkcii nahradil niekto iný.

Podobné protestné zhromaždenia sa budú v sobotu konať aj v Tel Avive, Jeruzaleme, Haife, Beerševe a ďalších mestách a obciach po celej krajine.

Rokovania o prímeriach

TOI doplnil, že tieto zhromaždenia sa uskutočnia po tom, ako Netanjahu v piatok dal súhlas, aby izraelská delegácia v najbližších dňoch obnovila nepriame rokovania s Hamasom v Káhire o prímerí a dohode o rukojemníkoch.

Začiatkom tohto týždňa riaditeľ tajnej služby Mosad David Barnea informoval izraelský vojnový kabinet, že dohoda o rukojemníkoch je stále možná, ak bude Izrael ochotný byť zhovievavejší, pokiaľ ide o návrat obyvateľov Pásma Gazy do ich domovov v severnej časti tejto enklávy.

image

Núdzovú evakuáciu z Pásma Gazy potrebuje 9-tisíc pacientov, v oblasti funguje už len desiatka nemocníc

Izrael túto myšlienku do značnej miery odmietol, pretože sa snaží zabrániť obnoveniu aktivít Hamasu v oblastiach, ktoré už od tejto teroristickej formácie "vyčistil".

Izraelský denník Haarec v sobotu citoval nemenovaný izraelský zdroj, podľa ktorého rozhovory uviazli na mŕtvom bode, pretože Hamas odmietol prejaviť akúkoľvek flexibilitu, pokiaľ ide o jeho požiadavku, aby sa všetkým obyvateľom severu Pásma Gazy umožnil návrat.

Hamas okrem toho akékoľvek ďalšie prepustenie rukojemníkov podmieňuje záväzkom Izraela ukončiť vojnu a stiahnuť všetkých vojakov izraelskej armády z územia Pásma Gazy.

 

 

01 - Modified: 2024-03-30 16:20:24 - Feat.: 1 - Title: Bitka o jedlo sa zmenila na boj o život. V Gaze zomrelo pri streľbe a tlačenici pri konvoji s jedlom päť ľudí 02 - Modified: 2024-03-30 12:09:40 - Feat.: 1 - Title: Pri izraelskom ostreľovaní juhu Libanonu utrpeli zranenia štyria pozorovatelia OSN 03 - Modified: 2024-03-29 22:39:05 - Feat.: 1 - Title: Izraelská polícia rozohnala protivojnový protest
01 - Modified: 2024-05-16 14:32:42 - Feat.: - Title: Grécko navrhlo vytvorenie celoeurópskeho systému protivzdušnej obrany 02 - Modified: 2024-05-16 11:12:03 - Feat.: - Title: Pri tankovej paľbe z vlastných radov zahynulo v Pásme Gazy päť izraelských vojakov 03 - Modified: 2024-05-16 09:59:34 - Feat.: - Title: USA dokončili inštaláciu móla pri Gaze, do regiónu sa má dostať ďalšia humanitárna pomoc 04 - Modified: 2024-05-15 22:06:06 - Feat.: - Title: Hizballáh útočil na Izrael, vyslal drony aj rakety. Úder je pomstou za zabitie veliteľa 05 - Modified: 2024-05-15 14:55:23 - Feat.: - Title: Zničenie Hamasu v Gaze je nevyhnutné pre vznik alternatívnej vlády, vyhlásil Netanjahu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 19:11