Pápež František predsedá Veľkopiatkovej bohoslužbe umučenia Pána v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pápež odriekol účasť na krížovej ceste pri Koloseu. Kvôli zdraviu, oznámil Vatikán

29.03.2024, 22:47
Autor:
ČTKČTK

František už viac ako mesiac s prestávkami trpí zápalom priedušiek a chrípkou, čo ho viedlo k obmedzeniu verejných vystúpení a zrušeniu niektorých stretnutí.

Pápež František dnes večer, na Veľký piatok, odriekol svoju účasť na krížovej ceste pri rímskom Koloseu. Oznámil to Vatikán, podľa ktorého chce 87-ročný pápež chrániť svoje zdravie. V zamyslení, ktoré sa čítajú pri obrade, pápež spomenul utrpenie obetí vojen či nenávisť na internete.

Pápež František prvýkrát od nástupu do čela katolíckej cirkvi sám spísal rozjímanie, ktoré sa zvyčajne čítajú na Veľký piatok pri krížovej ceste, cez ktorú si katolíci pripomínajú príbeh odsúdenia a ukrižovania Ježiša Krista. V súbore krátkych textov sa pápež obracia na Ježiša so svojimi duchovnými strasťami, modlitbami a zmienkami problémov súčasnej doby.

Pápež: Pre nadávky a vynášanie súdov stačí klávesnica

"Ježiši, aj my si nesieme každý svoj kríž, ktorý je niekedy veľmi ťažký," uviedol pápež, ktorý potom vymenoval strasti, ako napríklad choroby, nehody, stratu blížneho či nezamestnanosť.

image

Pápež nemá v úmysle rezignovať, uvádza v novej autobiografii

Pri šiestom zastavení pápež poukazuje na mnohých ľudí, ktorí podľa príbehu z Biblie prizerali, ako Ježiš nesie svoj kríž, a pri tom ho odsudzujú. "A to sa deje aj dnes, pán, a nie je na to potrebný ani morbídny proces - pre nadávky a vynášanie súdov stačí klávesnica," povedal pápež.

Popri tom vyzdvihuje postavu Veroniky, ktorá sa podľa príbehu predrala davom a utrela Ježišovi tvár. "Nenadáva - nachádza zľutovanie. Ide proti prúdu, sama, s odvahou súcitu," uviedol pápež v texte, ktorý distribuoval Vatikán novinárom.

Pri ôsmom zastavení pápež pripomína ženy, ktoré Ježiša sprevádzali na jeho poslednej ceste. V zamyslení pápež pripomína, že ženy stále čelia násiliu a urážkam.

Spomenul aj vojnové konflikty 

"Ako reagujem na šialenosti vojny, na tváre detí, ktoré sa už nevedia usmievať, na matky, ktoré ich vidia podvyživené a hladné a ktoré už nemajú slzy na preliatie," uviedol pápež. Potom vyzval na modlitby za tých, ktorí trpia vojnovými konfliktmi.

Ježišov príbeh je v znamení nádeje, pripomína pápež, podľa ktorého utrpenie nemá v prítomnosti Boha nikdy posledné slovo.

Procesí u Kolosea, kde sa pri zastávkach na krížovej ceste čítajú pápežovho zamyslenia, sa dnes večer František nezúčastnil, aby ochránil svoje zdravie, oznámil krátko pred začiatkom obradu Vatikán.

image

Vatikánsky sekretár objasňuje pápežove výroky: Prvou podmienkou pre mier na Ukrajine je ukončiť agresiu

Dnešnej veľkopiatkovej omše vo Svätopetrskej bazilike sa však pápež zúčastnil. Podľa meteorologickej služby talianskeho vojenského letectva je v Ríme teplota okolo 13 stupňov Celzia a neprší.

František už viac ako mesiac s prestávkami trpí zápalom priedušiek a chrípkou, čo ho viedlo k obmedzeniu verejných vystúpení, zrušeniu niektorých stretnutí a návšteve rímskej nemocnice kvôli lekárskym kontrolám. V nedeľu by potom mal z lodžie Svätopetrskej baziliky preniesť žehlenie Urbi et orbi (Mestu a svetu).

01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 07:47