Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ženy budeme za neveru kameňovať a bičovať, oznámil pritvrdzujúci Taliban

27.03.2024, 13:39
Autor:
ČTKČTK

Hnutie Taliban po nástupe k moci v roku 2021 sľúbilo, že bude vládnuť umiernenejšie, postupne ale začalo prijímať prísne opatrenia proti ženám a vyraďovať ich z verejného života.

Líder afganského vládnuceho hnutia Taliban Hajbatulláh Achúndzáda potvrdil odhodlanie vlády uplatňovať v krajine prísne islamské právo šaría, vrátane trestu verejného kameňovania žien za cudzoložstvo.

Informoval o tom denník The Daily Telegraph, podľa ktorého sa Achúndzáda vo svojom príhovore obracal predovšetkým na západných kritikov a odsudzoval západné hodnoty.

"Čoskoro začneme vykonávať tresty za cudzoložstvo. Budeme bičovať ženy na verejnosti. Bude ich čakať verejné ukameňovanie," vyhlásil Achúndzáda v hlasovom odkaze, ktoré cez víkend odvysielala afganská štátna televízia. Podľa denníka The Daily Telegraph ide o najtvrdšie výroky Talibanu od jeho návratu k moci v Afganistane v auguste 2021.

image

Väčšina členov Bezpečnostnej rady OSN žiada odvolanie dekrétov Talibanu diskriminujúcich ženy

"Obhajujeme ľudské práva"

"Vieme, že toto všetko je proti vašej demokracii, ale my to budeme ďalej vykonávať. Rovnako ako vy aj my hovoríme, že obhajujeme ľudské práva - my to robíme v mene boha a vy v mene diabla," dodal.

Afganská štátna televízia pravidelne prenáša hlasové správy Achúndzádami, hoci on sám sa na verejnosti neobjavuje a sú známe len jeho snímky z minulosti. Sídli údajne v Kandaháre, ktorý je baštou Talibanu.

image

Taliban prísne obmedzuje pohyb žien bez sprievodu muža či nevydatých, blokujú prístup do zamestnania

Hnutie Taliban po nástupe k moci v roku 2021 sľúbilo, že bude vládnuť umiernenejšie, postupne ale začalo prijímať prísne opatrenia proti ženám a vyraďovať ich z verejného života. Rok po nástupe k moci uzavrel Taliban pre dievčatá stredné školy a zakázal mnohým afganským zamestnankyniam vládnych úradov a humanitárnych organizácií pracovať.

Pre ženy tiež afganské úrady uzavreli množstvo verejných miest, vrátane kúpeľov, telocviční a parkov, zakázané boli salóny krásy. Zahraničné vlády a predstavitelia OSN to opakovane odsúdili.

„Ženské práva sú proti výkladu šaríe“

Achúndzáda vo svojom príhovore povedal, že ženské práva, ktoré presadzuje medzinárodné spoločenstvo, sú proti výkladu islamského práva šaría, ktorý uplatňuje Taliban. "Bojovali sme proti vám 20 rokov a budeme proti vám bojovať ďalších 20 aj viac rokov," povedal šéf Talibanu. "(Vaším odchodom) to neskončilo. Nebudeme len tak sedieť a popíjať čaj. Teraz začneme uplatňovať šaríu," dodal.

image

OSN je znepokojená zatýkaním žien a dievčat v Afganistane kvôli nenoseniu hidžábu

Taliban nechal od návratu k moci verejne zbičovať už stovky ľudí, vrátane žien, za krádeže, lúpeže či rôzne porušenia morálky. Výkonom trestu na športových štadiónoch prizerali tisíce ľudí. Najmenej štyria muži odsúdení na trest smrti za vraždu boli verejne popravení, pripomenul portál stanice Hlas Ameriky.

Bývalá štátna zamestnankyňa Tala žijúca v Kábule denníku The Daily Telegraph povedala, že sa ako žena v Afganistane necíti bezpečne. "Každé ráno sa začína prívalom oznámení a nariadení, ktoré obmedzujú životy žien, berú im aj tie najmenšie radosti a maria nádej na lepšiu budúcnosť," uviedla.

01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:07