Nezávislý kandidát na prezidenta USA Robert F. Kennedy Jr. s Nicole Shanahanovou. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Robert F. Kennedy Jr. si na viceprezidentský post vybral bohatú právničku Shanahanovú

26.03.2024, 23:46
Autor:
TASRTASR

Shanahanová nemá skúsenosti s politikou, ale je darkyňou Demokratickej strany. V roku 2013 založila právnickú firmu so špecializáciou na technologické právo.

Nezávislý kandidát na prezidenta USA Robert F. Kennedy Jr. v utorok oznámil, že jeho kandidátkou na viceprezidentský post je bohatá právnička zo Silicon Valley Nicole Shanahanová, ktorá doteraz v politike nepôsobila.

Ako informovala agentúra AFP, 38-ročná Shanahanová bola v užšom výbere spolu s profesionálnym hráčom amerického futbalu Aaronom Rodgersom, bývalým guvernérom štátu Minnesota Jessem Venturom a televíznym moderátorom Mikeom Roweom. Kennedy nomináciu Shanahanovej oznámil pred svojimi asi 500 priaznivcami v meste Oakland v štáte Kalifornia.

Robert F. Kennedy Jr. je synovcom zavraždeného prezidenta  Johna F. Kennedyho. Od čias kandidatúry Rossa Perota (v roku 1992) je najpopulárnejším nezávislým kandidátom - s priemernou podporou okolo 12 percent na celoštátnej úrovni. Demokrati sa obávajú, že nostalgia za ikonickou politickou dynastiou v radoch ich voličov by mohla výrazne ubrať hlasy úradujúcemu prezidentovi Joeovi Bidena v jeho volebnom súboji s republikánom Donaldom Trumpom.

image

Akcie Trumpovej mediálnej spoločnosti pri debute na burze prudko stúpli

Shanahanová nemá skúsenosti s politikou, ale je darkyňou Demokratickej strany. V roku 2013 založila právnickú firmu so špecializáciou na technologické právo. Bola aj pri zrode nadácie Bia-Echo Foundation, ktorá podporuje "reprodukčnú dlhovekosť a rovnosť, reformu trestného súdnictva a zdravú a obývateľnú planétu".

Od roku 2018 bola štyri roky vydatá za spoluzakladateľa spoločnosti Google Sergeya Brina.

Má autistickú dcéru a vo februári pre denník The New York Times povedala, že k podpore Kennedyho, ktorý je známym odporcom očkovania, ju motivovali obavy o zdravie detí. Uviedla, že nie je antivaxerka, ale myslí si, že "nárast výskytu postihnutí súvisiacich s očkovaním je veľmi alarmujúci".

Pred oznámením svojej kandidatúry v prezidentských voľbách bol Kennedy šéfom antivakcinačnej organizácie Children‘s Health Defense. V kampani často spomína svojho strýka i otca, generálneho prokurátora Roberta F. Kennedyho, pričom najmä v súvislosti s jeho aktivitami na potlačenie chudoby.

Štyria zo súrodencov Roberta F. Kennedyho Jr. jeho prezidentské ambície kritizujú a deklarujú, že nemá "rovnaké hodnoty, víziu ani úsudok ako ich otec".

01 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 05 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:06