Americký prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA a Japonsko plánujú posilniť bezpečnostnú spoluprácu najvýraznejšie za 60 rokov, píše Financial Times

24.03.2024, 21:48
Autor:
ČTKČTK

Plán počíta s reštrukturalizáciou amerického vojenského velenia v Japonsku. Cieľom je posilniť operačné plánovanie a cvičenie medzi oboma krajinami.

Spojené štáty a Japonsko plánujú významne posilniť svoju bezpečnostnú spoluprácu. Chystajú najväčšie zmeny od roku 1960, keď zmluvu o vzájomnej obrane uzavreli.

Na svojom webe to s odvolaním sa na osoby oboznámené so situáciou napísal denník Financial Times. Americký prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida podľa denníka predstavia plán 10. apríla v Bielom dome. Obom krajinám robia starosti rastúce ambície Číny.

Plán počíta s reštrukturalizáciou amerického vojenského velenia v Japonsku. Cieľom je posilniť operačné plánovanie a cvičenie medzi oboma krajinami, píše denník. Biden by mal Kišidu 10. apríla privítať na slávnostnej akcii, ktorá bude zahŕňať opulentnú štátnu večeru a politické rokovania.

image

Úrady prerušiť prácu nemusia. Biden podpísal výdavkový balík na fungovanie vlády

Japonsko je blízkym spojencom, ktorý je kľúčový pre stratégiu Spojených štátov vo vzťahu k Číne a Severnej Kórei. Tokio zohráva dôležitú úlohu aj v ďalších bezpečnostných otázkach v Ázii.

Washington rozsiahle vojenské posilňovanie Japonska veľmi podporuje. Tokio sa pred viac ako rokom zaviazalo zdvojnásobiť svoje výdavky na obranu na dve percentá hrubého domáceho produktu. Plánuje tiež zaobstarať rakety, ktoré môžu zasiahnuť lode alebo pozemné ciele vzdialené tisíc kilometrov.

Japonsko nedávno vyjadrilo znepokojenie nad rýchlo rastúcou vojenskou silou Číny nielen pre Japonsko, ale aj pre medzinárodné spoločenstvo. Tokio v poslednej dobe posilňuje vzťahy s Taiwanom, ktorý Čína považuje za svoju provinciu.

image

Putin neblafuje. Scenár Hirošima je stále v hre, varuje americký expert

K nevôli Číny Japonsko na konci minulého roka vymenovalo vládneho úradníka do funkcie svojho faktického pridelenia obrany na Taiwane, čím s týmto ostrovom posilnilo vzájomné bezpečnostné väzby.

Začiatkom tohto roku potom nahnevalo Čínu znova, keď zablahoželalo novozvolenému prezidentovi Taiwanu Laj Čching-teovi, ktorého Peking pred hlasovaním označoval za nebezpečného separatistu.

01 - Modified: 2024-04-13 18:33:43 - Feat.: - Title: Napätie medzi Izraelom a Iránom eskaluje. Biden si skrátil víkend pri mori, vracia sa na rokovanie 02 - Modified: 2024-04-05 20:15:04 - Feat.: - Title: Biden vyhlásil, že Izrael poslúchol jeho požiadavku vpustiť pomoc do Gazy 03 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 04 - Modified: 2024-03-11 15:39:08 - Feat.: - Title: Český premiér bude v apríli rokovať s Bidenom, oznámil Biely dom 05 - Modified: 2024-03-09 06:24:07 - Feat.: - Title: Biden kritizoval Trumpa za schôdzku s Orbánom. Maďarský premiér sa usiluje o diktatúru, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:08