Masívny plameň nad horiacou budovou koncertnej sály Crocus City Hall v západnej časti Moskvy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Verziu o ukrajinskej stope sme čakali, hovorí Kyjev. Spojenie s útokmi pri Moskve považuje za absurdné

23.03.2024, 14:02
Autor:
ČTKČTK

Obviňovanie Ukrajiny môže byť zámienkou na vyhlásenie novej mobilizácie, upozornilo ukrajinské vládne stredisko, ktoré má na starosti potieranie dezinformácií.

Kyjev dnes znovu odmietol všetky snahy spájať Ukrajinu s piatkovým útokom na koncertnú sálu v Krasnogorsku pri Moskve. Stalo sa tak po tom, čo ruská tajná služba FSB uviedla, že útočníci údajne mali kontakty na ukrajinskej strane a utekali smerom k ukrajinskej hranici, kým boli dopadení a zadržaní.

Obviňovanie Ukrajiny môže byť zámienkou na vyhlásenie novej mobilizácie, upozornilo ukrajinské vládne stredisko, ktoré má na starosti potieranie dezinformácií. Rusko, ktorého sily za dva roky agresie proti Ukrajine utrpeli citeľné straty, naposledy podniklo mobilizáciu predvlani na jeseň.

image

Masaker v Moskve majú na svedomí Tadžikovia napojení na Ukrajinu, tvrdí Rusko. Kyjev spojitosť odmieta

Podoľak poukázal na rozporuplné fakty 

"Očakávali sme od ruských úradov verziu o ‘ukrajinskej stope‘ v teroristickom útoku. Primitívnosť a predvídateľnosť sú ideálne črty ruskej bezpečnostnej služby. Zase raz FSB tvrdí, že...," ironicky napísal na sociálnej sieti poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak a poukázal na fakty, ktoré nie sú v súlade s ruským tvrdením.

Upozornil napríklad, že sa skupina ozbrojených útočníkov dostala v centrálnom regióne krajiny, teda v Moskovskej oblasti, až na miesto útoku, kde sa zhromaždil veľký počet ľudí, a to bez toho, že musela podstúpiť akúkoľvek kontrolu.

Potom viac ako polhodinu strieľali do návštevníkov koncertu, a bezpečnostné zložky vôbec nezasiahli. Kompletná skupina teroristov potom namiesto útoku opustila v rovnakom vozni, v akom prišla, smerom k frontovej línii.

image

Západ Rusko pred útokmi varoval. Snažia sa zastrašiť spoločnosť, odbil ich Putin

Predbežné údaje a výpovede očitých svedkov poskytujú obrázok útočníkov a jasne ich spájajú s radikálnymi islamistami. Hľadaní muži sa blížia k zablokovaným hraničným priechodom, kde sa odohrávajú boje a kde každý meter je strážený ruskými silami, "aby sa pokúsili o demonštratívne prekročenie hraníc," vypočítal Podoľak.

"Ukrajina s týmto incidentom nemá ani najmenšie spojenie. Ukrajina je naplno vo vojne s Ruskom a problém ruskej agresie - a to agresie, ktorej súčasťou je vedomá teroristická zložka - vyrieši na bojisku. Verzia ruských špeciálnych služieb ohľadom Ukrajiny je absolútne neudržateľná a absurdná," zdôraznil na záver Podoľak.

Teroristický útok môže byť operáciou ruských špeciálnych služieb, aby bolo možné obviniť Ukrajinu a získať dôvod na novú vlnu mobilizácie v Rusku, uviedlo stredisko.

Pripomenulo tiež špekulácie, že ruská tajná služba stála v roku 1999 za atentátmi v ruských mestách, ktoré boli potom pripísané čečenským separatistom. Tieto útoky na začiatku Putinovho pôsobenia na čele štátu poslúžili ako odôvodnenie na rozpútanie druhej, pre Moskvu víťaznej vojny v Čečensku. Putin stál na čele FSB od júla 1998 do augusta roku 1999.

Zmanipulované zábery 

Portál Meduza tiež upozornil na zmanipulované zábery odvysielané v ruskej prokremeľskej televízii NTV, ktoré podľa stanice zachytávali tajomníka ukrajinskej bezpečnostnej rady, ako podľa moderátorky "verejne potvrdzuje" účasť Kyjeva na útoku slovami, že "v Moskve je teraz veselo, veľmi veselo, a takéto veselie budeme vzbudzovať častejšie".

V skutočnosti sa tajomník Danilov v piatok večer na ukrajinských obrazovkách vôbec neobjavil a v ten deň tiež vystupovali iní moderátori, ako ktorých zachytáva inkriminované video, odvysielané NTV.

image

Putin sa po útoku v Moskve prihovoril Rusom. Teroristi mali pripravenú únikovú cestu na Ukrajine, tvrdí

Časť záberov pochádza zrejme z 16. marca, uviedla Meduza. Dodala, že okrem NTV o záberoch informoval v sociálnej sieti kanál Zvezda, ktorý neskôr pripustil, že môže ísť o falzifikát, a portál Lenta.ru.

V piatok večer útočníci v koncertnej sieni v meste Krasnogorsk na západnom okraji Moskvy zabili najmenej 133 ľudí a mnoho ďalších zranili, niektoré nepotvrdené informácie už hovoria skoro o 150 obetiach. Riaditeľ ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov informoval ruského prezidenta Vladimira Putina o zadržaní 11 ľudí, vrátane štyroch priamych podozrivých z účasti na piatkovom teroristickom útoku. Útočníci mali podľa neho kontakty na ukrajinskej strane hranice.

Výsluch so zadržaným 

Ruská televízia Rossija-24 odvysielala časť výsluchu jedného zo zadržaných. Muž hovoriaci po rusky s výrazným cudzím prízvukom uviedol, že uposlúchol pokyny, ktoré dostával cez internet od bližšie neurčeného "kazateľa", a následne s ním spojil "pomocník kazateľa". Ten mu pred mesiacom napísal návrh, s ktorým dotyčný súhlasil.

"Ponúkal zabíjať ľudí za peniaze," povedal podozrivý podľa agentúry Interfax. Na otázku, koho konkrétne mal zabiť, odpovedal, že mal "zabíjať ľudí bez rozlišovania", o koho ide.

K útoku sa už v piatok prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, o autentickosti jej vyjadrení na sociálnych sieťach ale panujú pochybnosti.

Jeden z ruských poslancov, ktorý ako prvý informoval o dolapení podozrivých v Brianskej oblasti, uviedol, že v aute, ktoré bolo zastavené streľbou, boli nájdené pasy občanov Tadžikistanu.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 08:40