Severoatlantická aliancia má v Estónsku v rámci predsunutej prítomnosti asi 1430 vojakov. Ich základňa je v meste Tapa. FOTO: NATO Battlegroup Estonia FOTO: Nato Battlegroup Estonia
StoryEditor

Európske krajiny potrebujú 20 rokov príprav na to, aby sa ubránili bez Spojených štátov, píšu Američania

23.03.2024, 00:00
Autor:
rvrv

Podľa denníka denník The Wall Street Journal by Európa zároveň nutne musela zvýšiť svoje výdavky na obranu na najmenej tri percentá HDP.

Vojna na Ukrajine a nezhody západnej Európy s USA v trumpovskom období odhalili medzery vo vojenských schopnostiach starého kontinentu.

Na to, aby sa preklenuli, bude treba niekoľko rokov, a to aj keby európske vlády urobili z vojenských výdavkov svoju najväčšiu politickú prioritu, píše americký denník The Wall Street Journal.

Zvýšenie výdavkov

Podľa denníka by dosiahnutie požadovanej úrovne vojenských výdavkov s najväčšou pravdepodobnosťou prinútilo európskych členov NATO zvrátiť svoju doterajšiu politiku rastúcich sociálnych nákladov, ktorá sa tiahne od čias studenej vojny.

VIDEO: Ako Trump naberá na sile, Európa sa pripravuje na budúcnosť bez svojho najmocnejšieho spojenca.

Denník cituje expertov, podľa ktorých bude Európa potrebovať najmenej 20 rokov, aby vytvorila silu schopnú odolať ruskej invázii do Litvy a susedného Poľska, ak by sa mala zaobísť bez účasti Spojených štátov. Zároveň by nutne musela zvýšiť svoje výdavky na obranu na najmenej tri percentá HDP.

image

Trump sľubuje stop pomoci Kyjevu, Biden v nej bude pokračovať. Rozdelí Európu a Ameriku vojna na Ukrajine?

Hoci Rusi prišli o obrovské množstvo techniky, mnoho európskych činiteľov sa podľa WSJ domnieva, že Moskva by mohla svoju armádu do niekoľkých rokov od prípadnej porážky Ukrajiny obnoviť v dostatočnej sile.

NATO v súčasnosti vyčerpalo vlastné zásoby zbraní, aby udržalo Ukrajinu nad vodou. Západné armády teraz potrebujú roky na plánovanie, vybavenie a výcvik síl, pričom európske vlády už teraz čelia okamžitým a tvrdým kompromisom ohľadom svojich výdavkov, píšu noviny.

Krajiny by museli poľaviť v ostatných nákladoch

Podľa nedávnej štúdie nemeckého inštitútu Ifo môže väčšina európskych krajín dosiahnuť dve percentá HDP na vojenské výdavky znížením ostatných verejných výdavkov o menej ako percentuálny bod.

Na dosiahnutie troch percent HDP na obranu by však už museli poľaviť v ostatných nákladoch o niekoľko percentuálnych bodov.

Ifo odhadol, že sociálne výdavky v Európe sa od studenej vojny viac ako zdvojnásobili a pohltili tak polovicu všetkých štátnych výdavkov.

image

Mier za sto miliárd eur, Európa prepína na vojnovú ekonomiku

Sociálna Európa upadla vo vojenstve do závislosti od Spojených štátov, o čom sa presvedčila pri stretnutí so Srbskom o Kosovo už v roku 1999. Bez USA by si oslobodzovať Kosovo bez neprijateľných strát Európa jednoducho dovoliť nemohla.

Analytici amerického thinktanku ISW hovoria, že Rusko sa s najväčšou pravdepodobnosťou pripravuje na útok na NATO skôr, než mnoho západných analytikov doteraz predpovedalo.

ISW sa domnieva, že vojenská hrozba zo strany Ruska závisí od finančných zdrojov, ktoré bude ruský prezident Vladimir Putin schopný nasmerovať do armády.

01 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: 0 - Title: Čo so stíhačkami F-16, kto bude v SaS držať balónik a ako Fico pomohol Hambálkovi (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-03-14 12:32:55 - Feat.: 1 - Title: Ukrajincom nedochádza odvaha, ale munícia. Nechať Putina vyhrať by bolo historickou chybou, vyhlásil šéf NATO 03 - Modified: 2024-03-11 09:44:46 - Feat.: 1 - Title: Rusko dokáže vyrábať trikrát viac delostreleckej munície ako USA a Európa pre Ukrajinu
01 - Modified: 2024-04-25 11:35:51 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 02 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 04 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 05 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:37