Ukrajinský vojak strieľa z mínometu na ruské jednotky neďaleko mesta Bachmut. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko hlási dobytie ďalšej dediny pri Avdijivke. Ukrajina tvrdí, že útoky odrazila

21.03.2024, 13:25
Autor:
ČTKČTK

Rusko tento rok v polovici februára dobylo Avdijivku a následne aj niekoľko menších dedín v okolí.

Rusko podľa ruskej služby stanice BBC hlási dobytie dediny Toneňke v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ukrajinský generálny štáb naopak v pravidelnom rannom hlásení informoval o odrazení ruských útokov okrem iného práve pri tejto obci.

Tá sa nachádza niekoľko kilometrov západne od mesta Avdijivka, ktorého sa ruské invázne sily zmocnili po ťažkých bojoch a zrejme aj veľkých stratách v polovici februára.

"V avdijivskom smere bola koordinovanými akciami jednotiek skupiny vojsk ‘Stred‘ oslobodená dedina Toneňke Doneckej ľudovej republiky," uviedlo podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany a použilo pritom ruský názov ukrajinskej obce. Termínom "oslobodenie" Moskva označuje dobytie a okupáciu ukrajinského územia.

Takzvaná Donecká ľudová republika (DNR) je medzinárodne neuznaný proruský separatistický útvar na východe Ukrajiny, ktorý sa Moskva v roku 2022 rozhodla anektovať.

Ukrajina ruské vyhlásenie o splnomocnení sa Toneňke nekomentovala. Ukrajinský generálny štáb ráno uviedol, že v tomto sektore frontové línie ukrajinskí vojaci odrazili 14 nepriateľských útokov pri obciach Toneňke, Berdyči, Semenivka, Pervomajske, Netajlove a Nevelske.

image

Tieň vojny rastie. Francúzsky pluk sa už mesiace pripravuje na zásah na Ukrajine

Dobytie Nevelske a tiež neďaleké Orlivky hlásila Moskva v uplynulých dňoch. Situáciu na fronte nemožno v čase aktívnych bojov bezprostredne overiť.

Rusko tento rok v polovici februára dobylo Avdijivku a následne aj niekoľko menších dedín v okolí. Časť ruských ziskov vtedy potvrdila aj ukrajinská armáda, ktorá informovala o svojom stiahnutí z niektorých miest. Niektorí ukrajinskí vojenskí činitelia potom uviedli, že ukrajinské jednotky zaujali pozície na línii Orlivka-Toneňke-Berdyči.

01 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 02 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém 03 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 04 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 15:23