Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sulliva. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Americká pomoc zablokovaná v Kongrese dorazí, sľuboval Sullivan v Kyjeve

20.03.2024, 21:29
Autor:
ČTKČTK

Americká vláda od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu posiela Kyjevu vojenské vybavenie zo svojich zásob, ktoré potom dopĺňa za peniaze uvoľnené Kongresom.

Veľký balík americkej pomoci, ktorý už mesiace blokujú republikáni v Kongrese USA, sa dostane na Ukrajinu a americká pomoc bude pokračovať, povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan počas dnešnej návštevy Kyjeva. Časový horizont, kedy by sa tak mohlo stať, bližšie nespresnil, poznamenala agentúra Reuters.

Pripomenula, že zablokovanie kľúčovej pomoci zvyšuje tlak na ukrajinské jednotky, bojujúce už viac ako dva roky proti lepšie vyzbrojeným a početnejším ruským silám. Tie teraz tiež majú palebnú prevahu kvôli nedostatku munície na ukrajinskej strane.

Ukrajina pomoc dostane

"Z nášho pohľadu sme si istí, že to zvládneme. Ukrajina dostane túto pomoc," povedal Sullivan na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrijom Jermakem.

Sullivan neuviedol žiadny časový plán, ale ubezpečoval, že nie je potrebné rokovať o nejakom náhradnom "pláne B", a tiež podľa Reuters zjavne zaujal odmietavý postoj k nápadu, že by pomoc mohla byť poskytnutá vo forme pôžičky. "Som si istý, že dosiahneme plán A. V snemovni pri hlasovaní získame silnú podporu oboch strán za balík pomoci, "povedal. Pripustil, že celý proces "už trval príliš dlho".

image

Kyjev sa sťažuje, že talianske učebnice preberajú pohľad Moskvy. Ukrajina je v nich v ruskom regióne

Americká vláda od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu posiela Kyjevu vojenské vybavenie zo svojich zásob, ktoré potom dopĺňa za peniaze uvoľnené Kongresom. Na konci minulého roka však vyčerpala posledné prostriedky, ktoré zákonodarcovia na tento účel uvoľnili, a americká vojenská pomoc je tak odvtedy ochromená.

Návrh, ktorý by vláde poskytol dodatočných 60 miliárd dolárov na vojenskú aj ekonomickú podporu Ukrajiny, už prešiel Senátom, republikánske vedenie Snemovne reprezentantov ho ale od konca minulého roka blokuje.

Rozhodnutie Kongresu

Pred týždňom americká vláda po prvý raz od decembra oznámila novú zásielku vojenskej pomoci Ukrajine, zatiaľ čo ďalej čaká na rozhodnutie Kongresu. Pre krajinu brániacu sa ruskej agresii Washington teraz pripravil dodávku v hodnote až 300 miliónov dolárov. Podľa Bieleho domu to umožnili úspory Pentagonu pri skorších nákupoch zbraní.

"Zďaleka to nie je dosť na pokrytie potrieb Ukrajiny na bojisku," uviedol vtedy Sullivan, podľa ktorého môže Ukrajincom munícia dôjsť v nasledujúcich týždňoch.

image

Lukašenko si pestuje následníčku. Ide mu o prežitie, hovorí bieloruský politológ

Ruskí vojaci okupujú viac ako šestinu ukrajinského územia a znovu útočia po tom, čo vlani odrazili ukrajinskú protiofenzívu. Rusi na východe Ukrajiny postúpili, zatiaľ čo Ukrajincom chýbajú delostrelecké náboje, čerstvé sily a otáznik sa vznáša nad hĺbkou a silou ich obranných línií.

Jermak podľa svojich slov s americkým poradcom rokoval o tom, čo Ukrajina na bojisku teraz najviac potrebuje, ako aj o júlovom summite NATO vo Washingtone a o mierovom summite, ktorý by Ukrajina chcela na jar usporiadať vo Švajčiarsku. Kyjev nemieni pozvať Rusko na summit, ktorý má nadviazať na mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, počítajúc s úplným stiahnutím ruských síl z okupovaných území. To Moskva odmietla.

Jermak vyjadril "opatrnú nádej", že Čína, ktorá tento mesiac vyslala svojho emisara na cestu po európskych metropolách vrátane Kyjeva a Moskvy, by sa summitu mohla zúčastniť.

Čína je považovaná za spojenca Ruska a má hlboké ekonomické väzby na Moskvu. Jej účasť na summite by bola veľkým diplomatickým víťazstvom Kyjeva, napísal Reuters.

01 - Modified: 2024-03-19 15:36:17 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci sú netrpezliví. Šokuje nás, že pomoc od Spojených štátov ešte nebola schválená, povedal Kuleba 02 - Modified: 2024-03-19 14:38:31 - Feat.: 1 - Title: Lídri rezortov obrany zo štátov podporujúcich Ukrajinu opäť rokujú na základni Ramstein 03 - Modified: 2024-03-19 11:42:59 - Feat.: 1 - Title: USA nenechajú Ukrajinu padnúť, povedal Austin. Ocenil český plán dodania munície 04 - Modified: 2024-03-14 19:16:14 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina nemôže čakať na výsledky novembrových volieb, apeloval v USA Borrell. Podpora stojí
01 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 05 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:43