Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko kupuje satelitné snímky od firiem zo Spojených štátov, odpaľuje podľa nich rakety

20.03.2024, 00:00
Autor:
ahaaha
  • Ukrajina zaznamenala prípady, keď určitú lokalitu na Ukrajine odfotí americká komerčná družica a počas niekoľkých dní či týždňov na miesto dopadne ruská raketa.
  • Satelitné spoločnosti ponúkajú archív svojich fotografií.
  • Objednať si kvalitnú satelitnú snímku  je neuveriteľne jednoduché, rýchle a lacné.
  • Ukrajinské ministerstvo obrany predpokladá, že Rusko snímky od západných technologických spoločností nakupuje cez prostredníkov.

Rusi si ciele pre svoje raketové útoky na Ukrajine overujú na základe satelitných snímok zakúpených od amerických spoločností. S odkazom na nemenovaných ukrajinských predstaviteľov o tom informoval magazín The Atlantic. Podľa expertov z odboru podozrenia hraničia s istotou.

VIDEO: Medzi najväčšie americké spoločnosti zamerané na tvorbu snímok z orbitu patrí spoločnosť Planet Labs.

„Ešte pred pol rokom sme si vôbec nedokázali predstaviť, že by súkromné spoločnosti predávali satelitné snímky citlivých oblastí. No dnes je veľmi ťažké uveriť, že by išlo len o náhodu,“ uviedol pre americký magazín nemenovaný zdroj z ukrajinskej armády.

Po zhotovení snímky nasledoval útok

Onou „náhodou“ myslí prípady, keď určitú lokalitu na Ukrajine odfotografuje americká komerčná družica a počas niekoľkých dní či týždňov na miesto dopadne ruská raketa.

Občas sa stane, že nad miestom dopadu potom opäť preletí satelit. Zrejme preto, aby zaznamenal napáchané škody. „Počet prípadov, keď po zhotovení snímky nasledoval útok, je príliš vysoký, aby išlo len o náhodu,“ dodáva nemenovaný činiteľ.

Niekoľko satelitných spoločností ponúka archív svojich fotografií vrátane dátumu vyhotovenia a koordinátu. Mená zákazníkov taja ako obchodné tajomstvo.

image

USA nenechajú Ukrajinu padnúť, povedal Austin. Ocenil český plán dodania munície

Záznamy ukazujú, že na konci marca 2022 prišlo americkým firmám deväť objednávok na satelitné snímky odľahlého letiska pri Myrhorode. Na začiatku apríla tam dopadla raketa, ktorá poškodila štartovaciu dráhu a sklady paliva. O týždeň neskôr si niekto opäť objednal snímky rovnakého miesta.

Západní experti za posledné dva roky na základe porovnania miest a času raketových útokov a archívov satelitných spoločností identifikovali 350 podobných „náhod“. 

„Dáta naznačujú, že Rusi skutočne robia to, z čoho ich Ukrajinci podozrievajú,“ povedal magazínu The Atlantic spravodajský odborník na geospaciálnu rozviedku Jack O‘Connor z Johns Hopkins University. Prečo by sa však Rusi obracali na západné firmy, keď majú vlastné vojenské družice?

Snímky na objednávku

Podľa analytikov sú ich kapacity obmedzené a pri cene jednej rakety s plochou dráhou letu, ktorá sa pohybuje okolo milióna dolárov, sa oplatí minúť pár drobných za overenie cieľa. Objednať si kvalitnú satelitnú snímku napríklad cez internetovú stránku spymesat.com je neuveriteľne jednoduché, rýchle a lacné.

Základná cena sa pohybuje okolo 1 200 dolárov za kus. Ešte lacnejšie sú relatívne nové snímky z archívu firiem, kde je možné nájsť aj fotky vojensky citlivých oblastí. Reportér Atlanticu tak za pár minút po zadaní kreditnej karty dostal vo vysokom rozlíšení fotky mesta Záporožie ležiaceho len hodinu cesty autom od frontovej línie.

image

Rusko chce vytvoriť zónu na ochranu pred Ukrajinou, pre Kyjev ide o dôkaz eskalácie

Ukrajinské ministerstvo obrany predpokladá, že Rusko snímky od západných technologických spoločností nenakupuje priamo, ale cez prostredníkov.„Tieto snímky môžu byť využité počas ozbrojenej agresie proti Ukrajine,“ uviedla pre The Atlantic námestníčka ministerstva obrany Kateryna Černohorenková.

Medzi najväčšie americké spoločnosti zamerané na tvorbu snímok z orbitu patrí Maxar a Planet Labs. Obe majú vo svojom archíve snímky lokalít, ktoré sa neskôr stali cieľom ruských vzdušných úderov.

Biznis s Ruskom údajne prerušili

Obe spoločnosti tiež tvrdia, že svojich zákazníkov starostlivo preverujú a s ruskými entitami po februári 2022 prerušili všetok biznis. Zvýšená opatrnosť sa vraj týka aj možných prostredníkov.

Znalci odboru sú však k podobnému uisťovaniu skeptickí. „Tieto firmy nemajú zdroje na to, aby dostatočne preverili konečných príjemcov svojich produktov,“ myslí si americký technologický expert Andrey Liscovich, ktorý stojí na čele nadácie Ukraine Defense Fund.

image

Ukrajina nemôže čakať na výsledky novembrových volieb, apeloval v USA Borrell. Podpora stojí

Ukrajinská armáda sa preto usiluje o to, aby západné spoločnosti mohli satelitné snímky ukrajinského územia poskytovať len obmedzenému množstvu overených žiadateľov. Vzhľadom na to, že jedným z ich najväčších zákazníkov je americká vláda, sa dá očakávať, že k podobnej regulácii by sa museli prispôsobiť.

„Satelitné spoločnosti boli z celkového hľadiska Ukrajine veľmi nápomocné. Bol by som rád, aby sa našlo rozumné vysvetlenie, ktoré by ich zbavilo podozrenia zo zlého úmyslu či nedbanlivosti,“ uviedol pre magazín The Atlantic zdroj z odboru, ktorý si neželal byť menovaný. „Ale v tejto chvíli žiadne také vysvetlenie nevidím,“ komentuje stovky „náhod“ spojených s ruskými raketovými údermi.

01 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: 1 - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda 02 - Modified: 2024-03-18 08:42:08 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci nám zničili vrtuľník, hlási Podnestersko. Provokácia, tvrdí Kyjev a Kišiňov 03 - Modified: 2024-03-18 08:03:27 - Feat.: 1 - Title: Rusko zaútočilo na Ukrajinu raketami a dronmi, zasiahlo hasičskú stanicu a skleníky 04 - Modified: 2024-03-18 07:06:47 - Feat.: 1 - Title: Lacné drony na Ukrajine nedokážu nahradiť delostrelectvo, tvrdia experti 05 - Modified: 2024-03-14 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kríza na bojisku: Front je krehkejší, než sa z postupu Rusov zdá. Hrozí prielom, varujú analytici
01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 04 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:26