Prezidentský kandidát a predseda Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Leonid Sluckij hlasuje v prezidentských voľbách. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinci chcú narušiť naše voľby, tvrdí Kremeľ. Obviňuje ich z terostických aktivít

16.03.2024, 20:28
Autor:
ČTKČTK

Usporiadanie ruského hlasovania aj na okupovaných územiach Kyjev aj Západ opakovane odsúdili ako protiprávne.

Moskva dnes obvinila Ukrajinu zo snahy ovplyvniť terajšie ruské prezidentské voľby pomocou "teroristických aktivít" a vymôcť si tak väčšiu vojenskú pomoc zo Západu. Informovala o tom ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej diplomacie.

Rusko, ktoré Ukrajinu vojensky napadlo pred viac ako dvoma rokmi a ktoré stále vedie vojnu na ukrajinskom území, napriek protestom Kyjeva organizuje hlasovanie aj na okupovaných častiach.

Kyjev "zintenzívnil svoje teroristické aktivity v súvislosti s prebiehajúcimi prezidentskými voľbami v Rusku, aby svojim západným opatrovníkom ukázal svoju aktivitu a vyžobral ešte viac finančnej pomoci a smrtiacich zbraní," citoval TASS z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničia.

Granát na volebnú miestnosť

Ministerstvo tiež uviedlo, že v posledných dňoch zosilneli pokusy "ukrajinských ozbrojencov" preniknúť na územie Ruska, všetky však boli odrazené. Poukázalo tiež na ostreľovanie prihraničného mesta Belgorod, pri ktorom podľa skoršieho vyhlásenia miestnych úradov zahynuli dvaja ľudia a 19 ďalších bolo zranených.

image

V ruských voľbách už hlasovala tretina voličov, web vládnej strany napadli hackeri

Podľa ministerstva dnes ukrajinské bezpilotné lietadlo zhodilo granát na volebnú miestnosť v dedine Blagoveščensk v Ruskom okupovanej časti ukrajinskej Záporožskej oblasti. Informácie o tomto incidente nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Masívny úder na vojenský cieľ

Skupiny ruských dobrovoľníkov bojujúcich na strane Ukrajiny pred niekoľkými dňami oznámili, že podnikli výpady do Ruska v Belgorodskej a Kurskej oblasti. Tieto výpady podľa nich pokračujú.

Jedna zo skupín, légia Sloboda Ruska, dnes varovala obyvateľov Belgorodu pred "masívnym úderom" na vojenský cieľ v tomto meste. Krátko potom ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že ruská protivzdušná obrana nad mestom zneškodnila 15 striel.

image

Ukrajinci udreli na ďalšie ruské rafinérie, v Syzrani vypukol požiar

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že ukrajinské útoky na Belgorodskú oblasť majú narušiť ruské trojdňové prezidentské voľby, ktoré sa skončia v nedeľu. Usporiadanie ruského hlasovania aj na okupovaných územiach Kyjev aj Západ opakovane odsúdili ako protiprávne.

01 - Modified: 2024-05-18 12:12:48 - Feat.: - Title: Ruský arbitrážny súd zmrazil aktíva niekoľkých európskych bánk 02 - Modified: 2024-05-18 11:44:30 - Feat.: - Title: Východný štít. Poľsko vynaloží na ochranu východnej hranice miliardy eur, vyhlásil Tusk 03 - Modified: 2024-05-18 11:29:37 - Feat.: - Title: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa, vyhlásil Putin 04 - Modified: 2024-05-18 11:14:21 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšiu dedinu v Charkovskej oblasti 05 - Modified: 2024-05-18 10:08:57 - Feat.: - Title: Čínske banky sprísňujú kontrolu nad obchodom s Ruskom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 14:20