Ilustračná fotografia. Ropné nádrže v skladovacom zariadení, ktoré podľa miestnych úradov začalo horieť po tom, čo ruská armáda 19. januára 2024 zostrelila ukrajinský bezpilotný stroj v meste Klintsy v Brianskej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Výbuch pri hlasovaní v Belgorode, zásah rafinérie. Je to narušenie volieb, zúri Kremeľ

15.03.2024, 12:19
Autor:
ČTKČTK

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že ukrajinské útoky na Belgorodskú oblasť majú destabilizovať situáciu a narušiť ruské prezidentské voľby.

Rusko oznámilo dronové a raketové útoky na Belgorodskú a Kalužskú oblasť. Agentúra Unian uviedla, že za operáciu v Kaluge je zodpovedná ukrajinská vojenská rozviedka HUR, ktorá cielila na tamojšiu rafinériu.

Najmenej dvaja ľudia potom v noci zahynuli pri rozsiahlom ruskom útoku na Ukrajinu, uviedli ukrajinské úrady.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že protiletecká obrana dnes okolo 8:15 moskovského času (6:15 SEČ) zostrelila sedem rakiet systému RM-70 Vampire českej výroby vypálených smerom k Belgorodskej oblasti. Ruské kanály na Telegrame zverejnili fotografie z oblastnej metropoly, na ktorých horí, píše BBC.

V Belgorode sa ozývajú výbuchy a jeden otriasol aj volebnou miestnosťou.

image

Stratégia na znižovanie ekonomického potenciálu Ruska: Podnikli sme útoky na tri rafinérie, tvrdí Ukrajina

Hovorca HUR Andrij Jusov predtým uviedol, že Belgorodská a Kurská oblasť sú teraz zónami aktívnych bojov a bojujú v nich ruskí vzbúrenci.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že ukrajinské útoky na Belgorodskú oblasť majú destabilizovať situáciu a narušiť ruské prezidentské voľby. "Je jasné, že (útoky ukrajinských ozbrojených síl) sú spojené s pokusom vrhnúť tieň na voľby, destabilizovať situáciu," uviedol Peskov.

Zásah ďalšej ropnej rafinérie

V Kaluge ukrajinské drony zaútočili na rafinériu, čo predtým uviedli aj miestne úrady. Štyri ukrajinské bezpilotné lietadlá však podľa neho zneškodnila protiletecká obrana, a nespôsobili tak žiadne škody ani si nevyžiadali obete. Telegramový kanál Baza však uviedol, že na mieste krátko horelo.

Rusko aj Ukrajina v posledných dňoch hlásia rozsiahle dronové nálety a útoky na svoje územie. Údery, najmä tie zo strany Kyjeva, sa vystupňovali pred prezidentskými voľbami, ktoré dnes začali v Rusku a potrvajú do nedele. Moskva najmä hlási útoky na ropné zariadenia, okrem iného v Riazani, kde horela najväčšia rafinéria firmy Rosnefť.

Zadržali Moskovčana 

Ruská tajná služba FSB dnes zároveň podľa agentúry TASS oznámila, že zadržala Moskovčana, ktorý v spolupráci s ukrajinskými spravodajskými službami vysielal drony v okolí vojenských objektov, aby zmiatol protileteckú obranu.

Zadržaného FSB označila za "ukrajinského agenta", ktorý pracuje pre oddiely Légie Sloboda Rusku. Tie vo vojne, ktorú pred viac ako dvoma rokmi rozpútalo svojou inváziou Rusko, bojujú na strane Ukrajiny.

image

Ruskí vzbúrenci bojujú v Belgorodskej a Kurskej oblasti, tvrdí ukrajinská rozviedka

Meno zadržaného ruské úrady nezverejnili, stíhaný je pre vlastizradu.

TASS neskôr informoval o prípade Rusky údajne spolupracujúci s Ukrajincami, ktorú FSB zadržalo v Belgorodskej oblasti. Tajná služba tvrdí, že žena pripravovala sabotáž na ruskú železničnú infraštruktúru.

V stredoukrajinskom meste zahynuli dvaja ľudia

Rusko v noci na dnes zaútočilo na Ukrajinu siedmimi protileteckými strelami S-300 a S-400, ktoré bežne používa na útoky na pozemné ciele, raketami Ch-59 a 27 bezpilotnými lietadlami, uviedlo vo vyhlásení ukrajinské letectvo. Drony sa podľa neho podarilo zostreliť v Kirovohradskej, Mykolajivskej, Chersonskej, Vinneckej a Kyjevskej oblasti.

Dvaja ľudia zahynuli v stredoukrajinskom meste Vinnycia, kde podľa šéfa oblastnej správy Serhija Borzova Rusko zasiahlo obytný dom. Niekoľko ľudí je zranených, na mieste zasahovali záchranári. Na fotkách zverejnených ukrajinskými úradmi na telegrame je vidieť, ako hasiči zo sutín zdevastovaného domu vyslobodzujú zranených.

01 - Modified: 2024-05-05 11:50:58 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny. Moskva postupuje ďalej za Avdijivku 02 - Modified: 2024-05-05 10:54:15 - Feat.: - Title: Ruské útoky na energetické systémy spôsobili Ukrajine škody za vyše miliardu dolárov 03 - Modified: 2024-05-05 10:02:44 - Feat.: - Title: Zelenskyj na pravoslávnu Veľkú noc povedal, že Ukrajinci kľakajú len pri modlitbe 04 - Modified: 2024-05-05 05:30:05 - Feat.: - Title: Ruský útok dronmi na Charkov zranil jedného muža, horieť začali najmenej tri obytné domy 05 - Modified: 2024-05-04 20:37:20 - Feat.: - Title: Ukrajinské jednotky zostrelili nad Doneckou oblasťou ruské lietadlo Su-25, hlási Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 07:16