Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Sputinik/Reuters
StoryEditor

Ak ohrozia existenciu Ruska, sme pripravení na jadrovú vojnu, vyhlásil Putin v rozhovore

13.03.2024, 08:39
13.03.2024, 10:17
Autor:
ČTKČTKredred
  • Rusko rozmiestni vojakov a zbrane pri hraniciach s Fínskom, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.
  • Putin tiež uviedol, že Rusko je z vojensko-technologického hľadiska pripravené na jadrovú vojnu.

Rusko rozmiestni vojakov a zbrane pri hraniciach s Fínskom, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie v rozhovore s agentúrou RIA Novosti a televíziou Rossija-1 označil za "bezvýznamný krok". Uviedla to dnes agentúra Reuters. Helsinki a Štokholm sa pre vstup do NATO rozhodli kvôli ruskému útoku na Ukrajinu.

"Nemali sme tam (na fínskej hranici, pozn. red.) vojakov, teraz tam budú. Neboli tam systémy ničenia, teraz sa tam objaví, "vyhlásil Putin. "Z hľadiska zabezpečenia vlastných národných záujmov je to (pre Fínsko a Švédsko) absolútne bezvýznamný krok," nechal tiež počuť.

Desiatky rokov neutrálne Fínsko sa 31. členskou krajinou NATO stalo vlani v apríli, Švédsko do aliancie vstúpilo tento rok v marci. Oba štáty sú rovnako ako ich spojenci presvedčení o tom, že členstvo v zoskupení kolektívnej obrany prispeje tak k ich bezpečnosti, ako aj k bezpečnosti celej aliancie.

image

Skrytý front ukrajinskej vojny: nefunkčné podnikanie môže viesť ku kolapsu krajiny

"Keď ruský prezident (Vladimir) Putin začal pred dvoma rokmi inváziu na Ukrajine, chcel zmenšiť vplyv NATO, získať viac kontroly nad svojimi susedmi a zničiť Ukrajinu ako suverénny štát. To sa mu ale nepodarilo. Severoatlantická aliancia je ešte silnejšia a Ukrajina je bližšie k NATO ako kedykoľvek predtým," poznamenal k vývoju v aliancii nedávno jej šéf Jens Stoltenberg.

Moskva už skôr uviedla, že na rozšírenie obrannej aliancie odpovie v pravú chvíľu a bez ponáhľania.

Pripravenosť na jadrovú vojnu

Prezident Putin takisto v rozhovore s agentúrou RIA Novosti uviedol, že Rusko je z vojensko-technologického hľadiska pripravené na jadrovú vojnu.

Keď bude ohrozená jeho existencia, je pripravené použiť jadrové zbrane. Putin však zároveň povedal, že nie všetko k jadrovej vojne speje. Podľa neho zatiaľ nikdy nevyvstala potreba nasadiť atómové zbrane vo vojne na Ukrajine.„Prečo by sme potrebovali zbrane hromadného ničenia? Taká nutnosť nikdy nenastala,“ povedal prezident.

Putin sa ďalej nechal počuť, že ak Spojené štáty uskutočnia jadrové testy, Rusko môže urobiť to isté. Zároveň USA odkázal, že ak sa americkí vojaci objavia na Ukrajine, Rusko k nim bude pristupovať ako k intervenčným silám.

„V Spojených štátoch je dostatok špecialistov v oblasti rusko-amerických vzťahov a v oblasti strategickej zdržanlivosti. Preto si nemyslím, že všetko speje k (jadrovej konfrontácii), ale sme na ňu pripravení,“ uviedol v rozhovore Putin. „Zbrane sú tu na to, aby sme ich použili,“ dodal.

71-ročný politik v rozhovore tiež tvrdil, že Rusko je pripravené rokovať o Ukrajine, ale len ak budú rozhovory založené na „realite“.

"Nemala by to byť prestávka pre nepriateľa, aby sa prezbrojil, ale vážny rozhovor zahŕňajúci záruky bezpečnosti pre Ruskú federáciu," uviedol Putin.

image

Duleba: V Rusku sa za iný názor trestá ako u nás za vraždu, je to policajný štát. Preto vyhrá Putin

Kyjev opakovane upozorňuje, že v prípadných mierových hovoroch odmieta zľaviť zo svojich požiadaviek - okrem iného na stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia a na obnovenie hraníc krajiny v podobe z roku 1991, teda vrátane Krymského polostrova. To Moskva odmieta.

Ruský prezident od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022 opakovane hovorí o pripravenosti použiť jadrové zbrane, naposledy takto pohrozil vo svojom februárovom prejave o stave krajiny, keď varoval Západ, že prehĺbenie jeho zapojenia do bojov na Ukrajine by znamenalo riziko jadrovej vojny.

Krátko po invázii na Ukrajinu Putin nariadil uviesť ruské jadrové sily do vysokého stupňa bojovej pohotovosti, vlani navyše nechal rozmiestniť jadrové zbrane v susednom Bielorusku a pozastavil účasť Ruska dohode Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov.

Americký prezident Joe Biden v súvislosti s krokmi Ruska vo februári hovoril o tom, že sa „vždy musíme obávať jadrového konfliktu“.

Putin v rozhovore krátko okomentoval nedávne ukrajinské útoky na ruské regióny. "Nepochybujem, že hlavným cieľom je, pokiaľ nie narušiť prezidentské voľby v Rusku, tak aspoň nejakým spôsobom narušiť normálny proces vyjadrovania vôle občanov," povedal. Prezidentské voľby sa v Rusku konajú tento týždeň a je takmer isté, že ich vyhrá Putin.

„Do volieb v USA nezasahujeme“

Prezident Putin sa v rozhovore vyjadril aj k americkým voľbám. "Do žiadnych volieb nezasahujeme," vyhlásil. „Ako som už mnohokrát povedal, budeme spolupracovať s akýmkoľvek vodcom, ktorý má dôveru amerického ľudu, amerických voličov.“

image

Masívna vlna ukrajinských úderov: Nálety hlásia z mnohých ruských oblastí, po zásahu horí veľká rafinéria

„V poslednom roku svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta, mi pán Trump, dnešný prezidentský kandidát, vyčítal, že sympatizujem s Bidenom. V jednom z rozhovorov sa ma spýtal, či chcem, aby vyhral Ospalý Joe,“ uviedol Putin.

„A potom ho (Trumpa) začali na moje prekvapenie prenasledovať, pretože sme ho údajne ako kandidáta podporovali. Je to úplný nezmysel,“ dodal prezident Putin.

01 - Modified: 2024-03-12 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Skrytý front ukrajinskej vojny: nefunkčné podnikanie môže viesť ku kolapsu krajiny 02 - Modified: 2024-03-12 21:12:22 - Feat.: 1 - Title: Musíme konať, kým nebude neskoro. Rusko sa na Ukrajine nezastaví, varoval Biden na stretnutí s lídrami Poľska 03 - Modified: 2024-03-12 19:41:54 - Feat.: 1 - Title: Idú proti záujmom Slovenska aj EÚ. Tisícky ľudí protestovali proti krokom vlády v zahraničnej politike 04 - Modified: 2024-03-12 19:00:00 - Feat.: 1 - Title: Slovo mier nemôže byť nadávka 05 - Modified: 2024-03-12 19:01:09 - Feat.: 1 - Title: Nemecká opozícia hrozí vyšetrovaním Scholzových výrokov o strelách Taurus 06 - Modified: 2024-03-12 18:51:32 - Feat.: 1 - Title: Je to propaganda. Biely dom odmietol obvinenia, že sa snaží zasahovať do volieb v Rusku
01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 05 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 00:11