Agentúra AFP poznamenala, že Zelenského optimizmus je v rozpore s radom hodnotení vývoja na frontovej línii. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zastavili sme ruský postup, tvrdí Zelenskyj. Vojakov NATO podľa neho na ukrajinskom bojisku netreba

11.03.2024, 23:27
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské letectvo v posledných týždňoch oznámilo zničenie viacerých ruských stíhacích bombardérov Suchoj Su-34.

Ukrajinské jednotky zastavili postup Ruska na fronte, povedal dnes v rozhovore s francúzskou stanicou BFM TV a denníkom Le Monde ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situácia je teraz podľa neho pre ukrajinskú armádu lepšia, ako bola v posledných mesiacoch. Agentúra AFP však poznamenala, že jeho tvrdenie je v rozpore s radom hodnotení vývoja na frontovej línii.

"Prišiel som zo schôdzky s armádnym velením: Situácia je oveľa lepšia, ako bola za posledné tri mesiace. (...) Dobre sme si poradili s ruským letectvom, napravili sme situáciu na východe, zastavili sme ruský postup," povedal Zelenskyj, podľa ktorého sa ukrajinská armáda potýkala najmä s nedostatkom munície aj nálety ruských dronov.

„Nemôžu postupovať ďalej“

Rusko tento rok v polovici februára dobylo mesto Avdijivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Podľa médií išlo o najväčšiu zmenu a zároveň úspech ruských vojsk na viac ako tisíc kilometrov dlhej frontovej línii od vlaňajšieho mája, keď sa ruské jednotky zmocnili neďalekého mesta Bachmut.

Ukrajinskí činitelia odvtedy mnohokrát naznačili, či priamo uviedli, že situácia na fronte zostáva napätá a zložitá. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj v súvislosti s tým na začiatku februára uviedol, že na východnom fronte vymení časť brigádnych veliteľov.

image

Sme sklamaní slovami o bielej vlajke, odkazujú Ukrajinci pápežovi. Kyjev si predvolal vyslanca Vatikánu

"Iste, Rusi zničili Avdijivku a zmocnili sa územia, ale teraz už nemôžu ďalej postupovať, prišli o veľké množstvo lietadiel," uviedol Zelenskyj.

Odkaz Francúzom

Ukrajinské letectvo v posledných týždňoch oznámilo zničenie viacerých ruských stíhacích bombardérov Suchoj Su-34. Moskva sa k tomuto tvrdeniu nevyjadrila.

Zelenskyj v rozhovore tiež zopakoval, že jeho krajina v tejto chvíli nežiada o vyslanie vojakov NATO na ukrajinské bojisko. "Vaše deti na Ukrajine nezomrú," povedal francúzskym médiám.

image

Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva vadná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert

Debata o možnosti pôsobenia vojsk NATO na Ukrajine sa rozhorela po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron na konci februára v odpovedi na otázku ohľadom prípadného vyslania francúzskych vojakov na Ukrajinu povedal, že nič nemožno vylúčiť, čo si vyslúžilo ostrú kritiku Moskvy.

Ukrajinský prezident dnes uviedol, že sa prihovára za vyslanie technikov, ktorí by obstarávali výcvik alebo pomohli s obsluhou západných systémov.

01 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 03 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 04 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 05 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 19:26